Knygos „Vienos krūties istorija“ autorė: gyvenimas gali būti įdomesnis už knygą

Rugsėjo 10 dieną, 16 val. Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje įvyks žurnalistės Erikos Umbrasaitės audioknygų „Vienos krūties istorija“ ir „Moteris katė ir jaunas mėnulis“ pristatymas.

Netrukus pasirodysiančių garsinių knygų pristatyme dalyvaus, radijo ir televizijos laidų kūrėja Daiva Tamošiūnaitė, kurios balsu skambės naujosios knygų versijos, žurnalistė Laisvė Radzevičienė ir audioknygų leidyklos „Audioteka“ vadovas Aurimas Mikalauskas.

Dvi knygos apie ligą ir naują gyvenimą

Erikos Umbrasaitės knyga „Vienos krūties istorija“ – tai juodu humoru ir cinizmu pagardintas autobiografinis jaunos moters pasakojimas apie gyvenimą ir meilę, netikėtai susidūrus su itin klastinga liga – krūties vėžiu. Skaitant knygą neįmanoma nesišypsoti ir nesijuokti balsu, o kartais tenka juoktis pro ašaras, nes net pačios graudžiausios akimirkos kovoje už gyvybę pagardintos humoru ir saviironija.


„Vienos krūties istorija“ Lietuvoje jau tapo bestseleriu ir yra išleista net du kartus – 2006 m. bei 2015 m. kartu su tęsiniu „Moteris katė ir jaunas mėnulis“, kuriame pirmuoju smuiku groja nebe liga, o naujas herojės gyvenimas Prancūzijoje.

„Knyga „Vienos Krūties istorija“ įkvėps net tuos žmones, kurie nėra tiesiogiai susidūrę vėžiu. Autorės žvilgsnis į ligą per ironijos prizmę parodo, kad norėdamas išgyventi tokioje situacijoje, negali užsisklęsti savyje ir viską išgyventi vienas. Tuo tarpu skaitydamas antrąją knygą tiesiog skanauji ja ir rodosi, jog matai, kaip autorė eina Paryžiaus gatvėmis avėdama aukštakulniais bateliais ir plaikstosi juodomis stilingomis suknelėmis“, – sako žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

Skirta ne tik sergančioms, bet ir sveikoms moterims

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad šios dvi knygos yra labiau skirtos moterims išgyvenančioms akistatą su sunkia liga. Tačiau pasak pačios autorės, pasakodama savo istoriją ji norėjo akcentuoti ne ligą, o gyvenimą.

Asmeninio albumo nuotr. (Elsa Emille Martin nuotr.)

„Pasirodo, gyvenimas kartais gali būti įdomesnis net už knygą ar filmą... Svarbiausia, mokėti nukritus išdidžiai atsikelti, pasitaisyti pakrypusią karūną ir toliau drąsiai žingsniuoti per gyvenimą kaukšint aukštakulniais“, – pasakoja knygų autorė E. Umbrasaitė.

D. Tamošiūnaitė pastebi, kad knygos žavi savo atviru pasakojimu, kuriame tikriausiai kiekviena moteris ras dalelę savęs. Pirmoji knyga – tai ir vadovėlis sergančioms moterims, ir pasakojimas apie jaunos moters savęs paiešką, ir žmonių santykių gidas.

„Pirmiausia, tai knyga apie susigyvenimą su liga, nerimu, baime ir tuo pačiu savojo „aš“ ieškojimą, kuris buvo kažkur pasimetęs per kasdienį skubėjimą ir nesibaigiančius darbus. Sunku skaityti, kad teko susirgti, jog galėtum sustabdyti save ir pradėti gyventi taip, kaip norisi. Juk visai nesvarbu, kaip tave vertina visuomenė už pasiekimus darbe, darboholizmą, puikiai įvykdytus projektus. Autorei prireikė sunkios ligos, kad galėtų atsirinkti, ko jai iš tiesų reikia gyvenime. Juk pasveikusi ji kardinaliai pakeitė savo gyvenimą ir išvyko gyventi į Prancūziją. Tad tikrai kiekvienas turės ko pasimokyti iš šios istorijos“, – teigia D. Tamošiūnaitė.

Tuo tarpu antrojoje dalyje herojė kardinaliai pakeičia savo gyvenimą, skaitant šios knygos puslapius galima keliauti po Paryžių, aplankyti vietas, kuriose lankėsi autorė.

„Antroji knyga - gardėsis, kuris labai gražus, kvepia, bet yra komplikuoto skonio. Autorės nupieštas pasaulis labai vizualus, tu jį stebi lyg filmą, ragauji, mėgaujiesi, truputį pavydi to prancūziško lengvumo, bet kai pagalvoji, supranti – velnias, ne taip viskas paprasta...“, – pastebi knygos garsintoja.

Kas bendra tarp krūties vėžio ir vyrų?

Visuomenėje vis dar įsišaknijusi nuomonė, kad krūties vėžys – tik moteris liečianti problema. Tačiau šis stereotipas paneigiamas nuo pat pirmų knygos puslapių. Atvirai pasakodama apie savo šeimos santykius autorė parodo, koks svarbus artimųjų palaikymas ir kaip reikia išmokti priimti jų pagalbą.

Asmeninio albumo nuotr. (Elsa Emille Martin nuotr.)

„Manau, kad knygas vertėtų paskaityti ir vyrams. Pirmiausia todėl, kad tai yra santykių vadovėlis. Pirmojoje dalyje pasakojama, kaip jie kartu išgyveno ligą, o antrojoje – kaip kartu pradėjo naują gyvenimą. Šioje istorijoje vyras yra kiekviename herojės žingsnyje, jo buvimas kartu ir pagalba yra be galo svarbūs. Yra daug vyrų, kurie nežino, ką daryti, kai jų moterys išgyvena panašią nelaimę. Tad ši knyga daugeliui iš jų padėtų suprasti, kokie jie svarbūs“, – pataria D. Tamošiūnaitė.

Audioknygos „Vienos krūties istorija“ bei „Moteris katė ir jaunas mėnulis“ elektroniniame garsinių knygų knygyne Audioteka.lt pasirodys rugsėjo pabaigoje. SKAITYMO FESTIVALIO svečiams suteikiama galimybė sudalyvauti išankstiniame knygos pristatyme ir pirmiesiems išgirsti atgijusius knygos puslapius.

Audioteka svetainė: www.audioteka.lt
Audioteka programėlės: http://audioteka.com/lt/applications

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis