Jurijus Nikulinas: liūdnas linksmojo klouno likimas

Jis suvaidino net keliose kultinėse sovietinėse komedijose: „Šuriko nuotykiai ir operacija Y“, „Briliantinė ranka“, „Kaukazo belaisvė“, „Dvylika kėdžių“. Jurijaus Nikulino vardą žino net ir tie, kurie nematė išvardintų filmų, mat jis buvo ilgametis Maskvos cirko klounas ir direktorius. Tačiau visą gyvenimą juokines žmones vyras likimo buvo vėtomas ir mėtomas.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- 5 geriausios šios žiemos megztinių idėjos
- 10 etiketo klaidų, apie kurias nė nenumanėte
- Kokius taškus paspausti ir susigrąžinti ramybę per trumpą laiką
- Veidrodis pagal fengšui - kur jį kabinti, kad laimė ir ištikimybė neapleistų namų
- 2015 metų šukuosenos: grįžta etno ir retro stiliai
- Puikusis plovas

Klouno karjera prasidėjo kare

Jurijus Nikulinas gimė 1921 metais Smolenske, tačiau po kelių metų tėvai persikėlė gyventi į Maskvą. Savo talentą prajuokinti žmones būsimas aktorius, spėjama, paveldėjo iš tėvo, kuris duonai uždirbo rašydamas humoreskas, satyras ir mokydamas vaikus dramos. Dar daugiau - tėvas supažindino mažąjį Jurijų su jo gyvenimo meile - cirku.

Tėvas penkiametį sūnų nusivedė į cirką. Čia pamatytas klouno pasirodymas taip sužavėjo, kad Jurijus dar ilgai namuose žaisdamas kartojo vaidinimą. Net mamos paprašė pasiūti jam klouno kostiumą. Nežinia ar šis noras išties buvo įgyvendintas, bet vėliau klounu Jurijus dirbo iki pat mirties, nors mama visą laiką troško, kad sūnus būtų rimtas dramos aktorius.

Nikulinas turėjo ne tik didžiulį norą vaidinti, bet ir talentą, kuris atsiskleidė sunkiausiomis gyvenimo akimirkomis. Vos baigęs mokyklą Jurijus pateko į kariuomenę ir buvo išsiųstas tiesiai į fronto linijas kare su Suomija. Pasibaigus šiam karui prasidėjo kitas - Antrasis pasaulinis. Iki pat karo galo Jurijus buvo fronto tankų padalinyje - tad tikras stebuklas, kad jis liko gyvas. Kai mūšiai kiek aprimdavo, vyras rengdavo juokingus pasirodymus ginklo draugams.

Bemokslis tapo žvaigžde

Gandas apie talentingai Nikulino pasakojamus juokus apkasuose netrukus pasiekė sovietinės kariuomenes vadovybę. 1944 metais buvo nuspręsta, kad Jurijaus pasirodymai gali pakelti sovietinių karių dvasią. Jam paskirta rengti didesnius ir ilgesnius vaidinimus bendražygių būriams. Tai buvo pirmasis viešas aktoriaus talento pripažinimas.

Pasibaigus karui Nikulino bėdos nesibaigė. Jis jau žinojo, kad nori ir gali būti aktoriumi, Tačiau keli bandymai įstoti mokytis į kone visas dramos aukštąsias mokyklas baigėsi nesėkmingai. Jo nepriėmė ir nė vienas dramos teatras, nes jų vadovams atrodydavo, kad Jurijus per mažai talentingas. Vyrą išgelbėjo tik cirko mokyklos reklama laikraštyje, skelbusi apie apie naujos mokinių grupės rinkimą.

Jurijus Nikulinas
Jurijus Nikulinas

Savo aktoriaus kelią Nikulinas pradėjo kaip paprastas cirko artistas, o baigė ilgus metus vadovaudamas Maskvos cirkui. Į direktoriaus vietą jis buvo paskirtas laikinai, tačiau liko dviem dešimtmečiams. Jurijaus kuriamo klouno personažą žinojo ir už geležinės uždangos - Vakaruose. Čia jis buvo vadinamas intelektualiuoju klounu, nes buvo kitoks nei jo kolegos - grimo naudojo minimaliai : baltai nusidažydavo nosies galiuką ir juodai paryškindavo akių apačią. Be to jo pasirodymai būdavo ne tik juokingi, bet turėdavo ir satyros prieskonį. Sovietinių respublikų gyventojams jis buvo gerai žinomas ir kaip kino aktorius. Labiausiai išgarsėjo komedijiniais vaidmenimis, bet puikiai suvaidino ir keliose rimtose dramose.

Žmoną suviliojo kruvinu numeriu

Skirtingai nei jo kolegos, Jurijus nebuvo mergišius, nors gandų apie vyro nuotykius sklandė įvairių. Su viena moterimi jis nugyveno daugelį metų, o jų susipažinimo istorija tiktų gerai komedijai. Pora už pažintį turėtų dėkoti cirkui arba cirko vaidinime turėjusiam pasirodyti arkliui.

Tatjana Pokrovskaja buvo pareiginga žemės ūkio akademijos studentė, dirbusi jos arklidėse. Jose Nikulino mokytojas klounas Karandašas rinkosi naują arklį savo pasirodymams. Tuo tarpu Jurijus bandė šnekinti arklidžių šeimininkes. Tačiau tuo metu Tatjanos jis nesužavėjo, ši net paklausė, ką jis toks liesas ir nerangus veikia cirke? Nikulinas nesutriko ir pakvietė merginą ateiti pažiūrėti. Ši atėjo, bet išvydo, ko nesitikėjo nė pats Jurijus.

Klounams atliekant savo numerį, pasibaidė prieš kelias dienas išsirinktas arklys. Ant jo jojęs Nikulinas krito ir atsidūrė tiesiai po arklio kojomis. Aktorius apsipylė krauju, o vaidinimas buvo nutrauktas. Tačiau nevykęs numeris tapo raktu į merginos širdį. Netrukus 1950 metais jie susituokė. Tiesa, būsimas žentas ne itin patiko Tatjanos tėvams. Klouno profesija jiems atrodė ne tik nerimta, bet ir nepadori.

Likimo pokštas, bet cirką greitai įsimylėjo ir Tatjana. Neilgai trukus po vestuvių ji čia pradėjo dirbti. Iš pradžių kaip pantomimos aktorė, vėliau tapo vyro partnerė. Dviese jie dirbo ir gyveno daugiau nei 40 metų, o vienintelis sūnus perėmė Maskvos cirko direktoriaus vietą tėvui mirus po širdies operacijos 1997 metais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis