Jerry Lee Lewisas: beveik tapo rokenrolo karaliumi, tačiau karjerą sužlugdė santuoka su 13-mete bei kaltinimas žmogžudyste

Jerry Lee Lewisas, savo rankomis, pėdomis ir alkūnėmis išgaunantis iš pianino septynis pragaro garsus, – tai vienas įsimintiniausių rokenrolo atlikėjų.

Jo muzika grojama visame pasaulyje ir už jo ribų. Ant sienos jo namuose kabo astronauto Stuarto Roosa laiškas, rašytas 1971 metų gegužės 25 dieną. „Brangus pone Lewisai, priimkite mūsų širdingą padėką už jūsų nuostabų įrašą, kurį mums davėte į „Apollo 14“. Negaliu iš tiesų nupasakoti, kiek daug man reiškia tai, kad turiu muzikos čia, kai esame 240 tūkstančių mylių nuo namų, o Žemė sumažėjo iki mažyčio kamuolio“, – rašoma laiške.

Vida Press

Jerry Lee Lewisas, dar žinomas pravarde Žudikas (The Killer), buvo tarp pirmosios menininkų grupės, patekusios į Rokenrolo šlovės muziejų. Johnas Lennonas, kai jiedu susitiko, pabučiavo Jerry kojas.

Vida Press

Tai nebuvo įprasta

Jerry Lee Lewisas gimė 1935 metų rugsėjo 29 dieną labai religingoje šeimoje. Jo šeima nebuvo labai pasiturinti, todėl pardavė savo namą, kad galėtų sūnui nupirkti pianiną. O jam labai patiko skambinti šiuo instrumentu. Berniukas buvo išsiųstas į religinę mokyklą, tačiau netrukus iš jos buvo išmestas – dainą apie Jėzų jis pagrojo bugivugio stiliumi, ko mokyklos vadovybė suprasti negalėjo.

Vida Press

Pirmą kartą Jerry vedė būdamas septyniolikos, tačiau ši santuoka truko vos septynis mėnesius. Antrą kartą jis vedė trim savaitėm anksčiau nei buvo baigtos skyrybos su pirmąja žmona. Jo antroji santuoka truko apie ketverius metus, joje gimė pirmasis pianisto vaikas.

Vida Press

1956 metų lapkritį jis apsigyveno pas savo pusbrolį J. W. Browną Memfyje. Jiedu kartu įkūrė grupę, kurioje Jerry tapo dainininku. Savo pirmosios dainos „Crazy Arms“ įrašą jie padovanojo legendiniam Samui Phillipsui, kuris buvo „Sun Records“ prezidentas. Samas Phillipsas pagarsėjo tuo, kad atrado tokias žvaigždes kaip Elvis Presley ir Johnny Cashas. Phillipsui daina patiko ir 1956 metų pabaigoje Jerry Lee Lewiso vardas Memfyje ėmė skambėti vis dažniau.

Vida Press

1957 metų sausį Lewis įrašė naują dainą, paties parašytą „End of the Road“. Tai buvo neįprasta, nes tais laikais dainininkai patys sau dainų nerašė. Negana to, Jerry ne tik parašė sau dar kelias dainas, bet ir grojo pianinu. Kiti to meto roko dainininkai grojo gitaromis: Elvis Presley, Tommy Steele’as, Johnny Cash'as, Chuck'as Berry. Pianinas nebuvo laikomas rokenrolo instrumentu. Ir Jerry Lee Lewisas tai pakeitė.

Vida Press

Didysis Jerry prasilaužimas įvyko 1957 metų balandį, kai jis nuvyko į Niujorką ir pasirodė „The Steve Allen Plymouth Show“ su „Whole Lotta Shakin' Goin' On“. Netrukus viena po kitos kelios jo dainos užėmė aukščiausią vietą hitų lentelėje: „Great Balls of Fire“ (šis kūrinys tapo jo vizitine kortele), „Breathless“ ir „High School Confidential“. Daug žmonių pranašavo, kad Jerry Lee Lewisas pranoks patį rokenrolo karalių Elvisą Presley.

Vida Press

1957 metų pabaigoje vieno jo šou metu žiūrovai puolė ant scenos, kai Jerry padegė pianiną. Buvo tikėtasi, kad Chuck'as Berry užbaigs vakaro šou, tačiau jis atsisakė tai padaryti, aiškiai suprasdamas, kad jis niekada negalėtų pranokti to, ką tik ką padarė Jerry.

„Kartą pasakiau: „Elvisai, jeigu mirsi, kaip manai, ku keliausi – į dangų ar pragarą?“ Jo veidas kaip reikiant nuraudo, paskui veidas nubalo, prisimena muzikantas. „Jerry Lee, niekada to daugiau man nesakyk“. Jis buvo labai išsigandęs.Jerry Lee Lewis

Gerbėjai nubaudė už silpnybes

1958 metų pabaigoje Elvis Presley išėjo į kariuomenę, tad Jerry Lee Lewisas faktiškai liko vienas roko viršūnėje. Vis dėlto, viskas nebuvo taip gražu. Iškilo problemų. Labai rimtų problemų. 1957 metais jis vedė trečią kartą. Šįkart slapta. Jo žmona tapo trylikametė jo pusbrolio ir partnerio J. W. Browno dukra Myra Gale Brown. Kai tai sužinojo mergaitės tėvai, jie jautėsi labai įskaudinti. Vis dėlto, po diskusijos su Samu Philipsu, jie atleido Jerry. Spauda ir gerbėjai nieko nežinojo apie šią santuoką iki Lewiso atvykimo į Angliją, kur 1958 metų pavasarį turėjo vykti jo koncertas.

Vida Press

1958 metais, būdamas 22-ejų, Jerry Lee Lewisas tapo vienu iš pirmųjų Amerikos rokenrolo atlikėjų, kurie gastroliavo po Didžiąją Britaniją. Jis išsikėlė tikslą aplenkti Elvį Presley ir tai atrodė įmanoma. Kad ir dėl tokios paprastos priežasties, kaip Elviso baimė skristi. Jerry Lee Lewisas atvyko į Londono Hitrou oro uostą ir kartu su žmona Myra davė liūdnai pagarsėjusį interviu.

Vida Press

Jerry Lee Lewisas tvirtino nežinojęs, kad vedybos su trylikamete Didžiojoje Britanijoje yra tabu, nes, pasak paties muzikanto, pietinėse Amerikos valstijose tai buvo normalu. Tad jis visai nedvejodamas pristatė savo Myrą spaudai. Šokiruotas žurnalistas paklausė, kiek jai metų, Jerry atsakė, kad penkiolika. Kitą dieną laikraščių antraštės skalambijo apie Jerry Lee Lewisą ir jo žmona tapusį vaiką. Giliau pasikapstę, laikraščiai išsiaiškino, kad Myra Gale Brown iš tikrųjų vos trylika, ji yra jo giminaitė ir tai jau antras kartas, kai muzikantas veda nespėjęs išsiskirti su ankstesniąja žmona. Jerry Lee Lewiso koncertai buvo atšaukti ir jam teko grįžti į tėvynę. Grįžus į Jungtines Valstijas pasigirdo kalbos, kad jis užtraukė gėdą visai šaliai. Kaip rokenrolo žvaigždė jis buvo nugesintas.

Gerbėjai vėl korėsi ant scenos, tačiau šį kartą savo pasibjaurėjimui išreikšti. Ši santuoka atsidūrė viso pasaulio laikraščių viršeliuose. Muzikanto karjera visiškai pakriko. Laimei, jis buvo ką tik pasirašęs penkerių metų kontraktą su „Sun Records“ ir toliau įrašinėjo dainas iki pat 1963 metų. Per paskutiniuosius šio kontrakto metus jis sukūrė vos kelias roko dainas. Didžioji dalis jo kūrinių buvo baladės. Tam įtakos galėjo turėti depresija, kuri apėmė šitaip pasisukus muzikinei karjerai.

Vida Press

Jerry ir Myra susilaukė sūnaus Steve’o Alleno Lewiso, kuris sulaukęs trejų nuskendo. Pora išsiskyrė 1970 metais, po trylika metų trukusios santuokos, kurią spauda nuolat plūdo. Ketvirtą kartą Jerry Lee Lewisas vedė 1971 metų spalį, tačiau ir ši santuoka ilgai netruko – vos dvejus metus kartu išbuvę sutuoktiniai susilaukė vieno vaiko.

Pergyveno visus konkurentus

Vis dėlto, Jerry karjera dar nebuvo visiškai palaidota. 1968 metais jis vėl sugrįžo į sceną, tik šį kartą kaip kantri stiliaus dainininkas. Per kelerius metus jis vėl ėmė atlikti vis daugiau rokenrolo kūrinių.
Įdomiausia yra tai, kad dauguma to meto jo scenos konkurentų jau seniai mirę, jis visus juos pergyveno. 1956 metais Samas Phillipsas įrašė improvizacijas su Jeremy Lee Lewisu, Elvisu, Johnny Cashu ir Carlu Perkinsu, kuris pagarsėjo kaip „Milijono dolerių kvartetas“ („Million Dollar Quartet“). Visi keturi stipriai gėrė ir vartojo narkotikus, iš šio liūno išsikapstė tik Lewisas.
Kaip jis pats tai aiškina? „Niekada tiek daug negėriau, – nenori sutikti muzikantas. – Gerai, esu išgėręs kelias piliules savo gyvenime, bet kas negėrė?“

Vida Press

Tuo metu rokenrolo dievai gyveno tokiu ritmu: amfetaminai – jam paspartinti, opiatai – sulėtinti. 1984 metais gydytojai pašalino trečdalį Jerry skrandžio, nes jam buvo diagnozuotos prakiurusios opos. Jam tedavė 50 procentų, kad išgyvens. Žinoma, jis išgyveno.

Tragedijos – viena po kitos

Tačiau to negalima pasakyti apie daugelį jam artimų žmonių. 1962 metais baseine nuskendo jo trejų metukų sūnus Steve’as Allenas. 1973 metais, važiuodamas „Jeep“ automobiliu, apsivertė ir žuvo vyriausias muzikanto sūnus Jerry Lee jaunesnysis. Jam buvo devyniolika. 1982 metais baseine nuskendo ketvirtoji muzikanto žmona Jaren Gunn. Tai įvyko prieš pat jų skyrybų įteisinimą. Praėjus vos metams jo namuose buvo rasta negyva narkotikų perdozavusi penktoji muzikanto žmona Shawn Stephens. Ši santuoka truko tik 77 dienas.

Lewis su Shawn
Vida Press

„Rolling Stone“ išspausdino straipsnį, kuriame Jerry Lee Lewisas kaltinamas Stephens tyčiniu ar kitokiu nužudymu. Straipsnyje atkreipiamas dėmesys, kad lovoje, kurioje buvo rasta negyva moteris, nebuvo miegota, ant jos kūno buvo mėlynių ir nubrozdinimų, velionės organizme aptikto Lewisui priklausančio metadono kiekis dešimt kartų viršijo saugią normą, o muzikantas nepagailėjo pinigų privačiam skrodimui. Vis dėlto, prisiekusieji neįžvelgė tame kokios nors Lewiso kaltės. Jis pripažino, kad tą vakarą jie pykosi, kaip ir pykdavosi daugumą vakarų. Aišku tik tai, kad tuo metu jis buvo toks priklausomas nuo receptinių vaistų, kad tapo nepatikimu liudininku savo paties istorijoje.

Vida Press

Skyrybų, asmeninių tragedijų ir karjeros sąstingių kombinacija lėmė, kad vyras kaip reikiant griebėsi butelio ir artimiausius penkiolika metų nepaliovė gerti. Nesibaigiantis gėrimas paskatino daugybines sveikatos problemas, o 1981 metais muzikantas vos nemirė plyšus skrandžiui. Žmonės pamanė, kad Žudikui atėjo galas. Bet neatėjo.

Vida Press

„Tai buvo labai sunkus laikas, labai liūdnas laikas man. Tačiau aš jį įveikiau. Laidojau savus. Viskuo pasirūpinau“, – tuos metus prisimena Jerry Lee Lewisas, kalbintas 2015-aisiais, kai minėjo 80-ąją sukaktį.

Vida Press

Paskutiniame praėjusio amžiaus ir pirmajame šio amžiaus dešimtmečiuose Lewisas įrašų nedarė. Šlubavo jo sveikata, jis buvo nelaimingai vedęs šeštą kartą (žmona tapo Kerrie McCarver), be to, jis negalėjo rasti prodiuserio. Su šeštąja žmona muzikantas nugyveno net du dešimtmečius ir išsiskyrė 2005 metų vasarą.

Mylimiausia žmona

„Jis kalba su Dievu taip, tarsi kalbėtų su tavimi – tai nuostabu“, – tikina Judith Brown. Tai septintoji jo žmona, kurią muzikantas vedė 2012 metais.

Ar mirtis yra tai, ko jis bijo? „Ne, nebijau to per daug. Taip, myliu Dievą, myliu Jėzų Kristų, garbinu brangią Šventąją Dvasią. Bet man patinka gyventi, kvėpuoti. Dėkoju Dievui už tai visą laiką“, – samprotauja Jerry Lee Lewisas.

Vida Press

Judith ir Jerry pažinojo vienas kitą ketvirtį amžiaus, o dabar jau skaičiuoja septintuosius santuokos metus. Juos sieja daug kas bendro – abu išaugo pietuose, su gyvatėmis ir pelkėmis, tvankiu karščiu, Sekmininkų krikščionybe ir nuodėmės baime. Ji pradėjo jį slaugyti prieš devynerius metus, kai vyro sveikata buvo labai prasta. Na o paskui atsirado jausmai. „Jis buvo labai ligotas, tad rūpinausi juo ir pasakojau apie tai, kaip mes augome. Taip mes įsimylėjome vienas kitą“, – prisipažįsta septintoji muzikanto žmona.

Vida Press

Jerry Lee Lewisas jau dešimtmečius nevartoja svaigalų. Ar jis jaučiasi laimingas? „Taip. Turiu čia savo senąją merginą. Ji yra geriausia iš visų. Geresnė, nei visos jos kartu sudėjus. Man sekasi. Gyvenu gražioje vietoje. Dabar esu laimingas“, – sako žvaigždė. Jis pasakoja apie savo likusius gyvus vaikus, kad Jerry Lee trečiasis dirba šefu jo klube, kad neseniai gimė anūkas Jerry Lee ketvirtasis. „Turiu gerą žmoną, gerus draugus. Pats esu gana neblogas senas vaikinas“, – šmaikštauja Jerry.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis