J. Statkevičius: mano marokietiškos kolekcijos papuošalus šįkart galėsite įsigyti

Juozas Statkevičius pasakoja apie naujausią kolekciją, išskirtinius papuošalus ir jų kūrėją.

Populiariausi straipsniai:
- Violeta Baublienė: rėksminga išvaizda nebyloja apie gerą skonį
- G. Paulauskas: dabar kai kurie gimdytojai savo atžaloms leidžia viską – mano, kad išaugins lyderį
- Ką galvoja katės apie savo šeimininkus?
- Kas tu – ideali žmona ar meilužė?
- Bananinis pyragas - beveik dietinis

Lapkričio 13 dieną kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius, kaip ir kasmet, mados gerbėjams rengia staigmeną – 2015 metų pavasario ir vasaros aukštosios mados kolekcijos pristatymą. Tik šiemet tų staigmenų bus dar daugiau – dizainerio drabužius papildys unikalūs papuošalai, kuriuos sukūrė su dizaineriu Yves’u Saint-Laurent’u dirbęs paryžietis juvelyras Davidas Daimas.

Kaip susikirto jūsų ir Davido Daimo keliai?

Su Davidu susipažinau gal 1997 ar 1998 metais Paryžiuje. Sėdėjau su draugais kavinėje „Café Lazar“ menininkų pamėgtame rajone ir godojau, kaip norėčiau išplaukti į gilesnius vandenis. Prie gretimo staliuko sėdėjo impozantiškas vyriškis su kompanionu, rūkė ir paišė ant popieriaus kažkokias žvaigždutes, grandinėles ir panašiai. Pasidarė be galo smalsu, kas jis ir ką ten piešia. Paskui atkreipiau dėmesį, kad visi lapai pažymėti mados namų YSL logotipu – Davidas piešė eskizus Yves’o Saint-Laurent’o aukštosios mados kolekcijai. Atrodė, tuoj pamatysiu patį Yves’ą Saint-Laurent’ą! Paprašiau bičiulio, kad juos užkalbintų. Išsiaiškinome, kad jie tikrai dirba šiems mados namams jau daug metų. Manęs paklausė, ką veikiu. Atsakiau, jog esu iš Lietuvos, kuriu madą. Dar tą patį vakarą svečiavomės pas Davidą namuose, valgėme sriubą ir kalbėjomės apie gyvenimą ir kūrybą. Vėliau susipažinau su jo patikėtine ir drauge Martine Boutron bei bičiule Loulou de la Falaise, – Davido dėka pažinau Paryžiaus mados pasaulį iš arčiau.

Juozas Statkevičius ir John'as Galliano
Juozas Statkevičius ir Davidas Daimas
Asmeninio archyvo nuotr.

Tai susibičiuliavote su Paryžiaus menininkų ir mados pasaulio grietinėle!

Labai! Važinėdavome po Paryžių mašina atviru stogu – kaip filme. Žinoma, draugystei reikia laiko. Su Davidu esame pažįstami beveik aštuoniolika metų, esame kaip giminės. Vienu metu ryšys buvo nutrūkęs. Turėjau Davido ir Martine telefoną užsirašęs ant paglamžyto voko, jį įsimečiau kažkur į užrašų knygelę, ta kažkur nusimėtė, taip pradanginau ir vienintelį kontaktą, kurį turėjau. Žinojau tik, kur jie gyvena. Vėliau Davidas išsikraustė, mobiliųjų telefonų ir feisbuko tuo metu dar nebuvo, o nei durų kodo, nei naujojo adreso, nei telefono neturėjau, – taip mes pasimetėme. Po kokių septynerių metų mano asistentė Elvita atsitiktinai manęs nepaklausė, ar nepažįstu tokio Davido iš Paryžiaus, esą jis Lietuvoje. Gavau telefoną, paskambinau. Taip visiškai atsitiktinai mes vėl susitikome ir ryšys atsinaujino.

Davidas sekė Jūsų kūrybinį kelią? Kaip nusprendėte kartu dirbti?

Jis domisi, ką veikiu, pasižiūrėdavo internete kolekcijų pristatymų nuotraukas, kai ką pats jam nusiunčiu. Kažkada juokais jo paklausiau, kada sukurs ką nors man. Davidas atsakė: „Kada tik pasakysi!“ Liepos mėnesį susitikome Paryžiuje ir nusiaubėme mano mėgstamą parduotuvę, kurioje jau beveik 20 metų perku karoliukus ir kitokias gražias smulkmenas savo kolekcijoms. Tai beveik 200 metų veikianti parduotuvė, joje darbuojasi jau trečia karta. Visos pardavėjos mane jau pažįsta: „O, mesjė Žozef! Kaip malonu!“ Į Davidą irgi taip reaguoja. Kai užėjome į šią parduotuvę kartu rinkti akmenukų ir karolių būsimiems papuošalams, Davidas pardavėjoms mane pristatė: „Čia mano naujasis šefas, mano naujasis Saint-Laurent’as.“ (Juokiasi.)

O kodėl šį kartą kolekciją įkvėpė Marokas?

Šiemet penkis kartus buvau Afrikoje, lankiausi Mažorelio sode (Jardin de majorelle) Marakeše, vietose, kuriose buvo pats Yves’as Saint-Laurent’as, pervažiavom turbūt visą šalį, pamačiau labai daug, ir suprantu, kodėl Marokas įkvėpė garsųjį dizainerį. Tos spalvos negali neįkvėpti! Jų tiek daug, tikras margumynas!.. Nepaprasta elegancija, balansuojanti ant kičo ribos. Žaviuosi, kaip Y. Saint-Laurent’as mokėjo jas „išimti“ ir pateikti Paryžiuje. Į pilką ir juodai vilkintį Paryžių jis įnešė daug spalvų. Todėl tik apsilankęs jau žinojau, kad kita kolekcija bus Marakešo tema. Marakešas yra jėga! (Juokiasi.)

Davidas Daimas
Prancūzų instituto Vilniuje archyvo nuotr.

Prisijaukinote ryškias spalvas?

Suvaldyti spalvas nelengva. Sunku sukurti skoningą eklektiką. Ši kolekcija man – didžiulis iššūkis ir stresas. Ir pati kolekcija didžiulė – joje bus daugiau kaip šimtas modelių.

Ar Jums svarbi publikos reakcija? Juk svarbu, kad kolekciją dar ir pirktų...

Manau, kiekviena mano kolekcija yra didelė duoklė Lietuvos kultūrai. Man svarbu ne tik parduoti suknelę, bet ir ugdyti skonį, parodyti, kas yra aukštoji mada, praplėsti akiratį, įnešti naujų vėjų. Pavyzdžiui, Paryžiuje „Chanel“ kolekcijos pristatymą gali stebėti tik trys tūkstančiai išrinktųjų, į mano kolekcijų pristatymus susirenka dešimt tūkstančių. Žinoma, noriu, kad kolekcija padarytų įspūdį, būtų kaip siurprizas mūsų niūriems laikams.

Kiek ir kokie bus Davido Daimo kurti papuošalai?

Labai įvairūs – apyrankės, auskarai, koljė, diržai, karūnos. Iš viso apie 30 komplektų. Bus ir spindinčių, ir iš sendinto sidabro bei metalo, ir subtilių, ir primityvių, net grubokų, su pusbrangiais akmenimis, retu Swarovski krištolu ir su bižuterija. Viską greit pamatysite (šypsosi). Jie ir paprasti, ir kartu labai ryškūs – tikri meno kūriniai. Tai paprastumas, parguldantis ant menčių. Labai originalūs ir puošnūs yra Davido papuošalų užsegimai. O kaip meistriškai jis moka derinti papuošalus! Labai didžiuojuosi šiuo bendru darbu. Beje, parinkti papuošalų prie mano drabužių atvažiuos visa Davido komanda. Bus taip įdomu! Tikras rokenrolas (šypsosi). Stengsiuosi, kad netrūktų ir spalvų, ir kvapų – kaip pačiame Marakeše.

Davidas Daimas
Prancūzų instituto Vilniuje archyvo nuotr.

Jei jau prakalbome apie kvapus... Kada sulauksime naujų Juozo Statkevičiaus kvepalų, kurių visi taip laukia?

Sulauksite (šypsosi). Dirbu prie jų, bet viskas ne taip greit įvyksta... Planuoju išleisti iš karto du kvapus. Kol kas sėkmingai ir toliau perkami pirmieji. Jie net yra įtraukti į sėkmingiausių kvepalų sąrašą, yra įvertinti dviem žvaigždutėmis. Taigi Lietuvos veidas yra atsuktas saulei ir pasauliui (šypsosi).

Tiesa, kad po kolekcijos pristatymo bus galima įsigyti Davido Daimo kurtų papuošalų?

Taip, visų madistų laimei, iškart po kolekcijos pristatymo, jau kitą dieną, Prancūzų institute Vilniuje bus surengta Davido papuošalų paroda, kurioje bus galima šių papuošalų įsigyti. Ir kainos, kiek žinau, nesikandžioja – papuošalą įsigyti bus galima ir už 200–300 eurų. Tie papuošalai – unikalūs, daugelis jų sukurti naudojant akmenis ar medžiagas, pagamintas 3-ajame ar 6-ajame dešimtmetyje, kokių daugiau jau niekada nebebus – išpirkome visas atsargas (šypsosi). Taigi po kokių penkerių metų šie papuošalai bus kolekcinė vertybė.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis