J. Janus: nuo drabužių - prie riestainių

Dizainerė Julija Janus pripažįsta mėgstanti gaminti, jos pasaulyje virtuvės ir mados ryšys glaudus. Julia sako, kad kuriant rūbą svarbiausia tas pats, kaip ir ruošiant maistą: kokybiškos sudėtinės dalys. Būtent tokias ji rinko ir savo naujai aistrai – didriestainiams.

Istorija

Pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose beigeliai (arba didriestainiai) minimi Krokuvos metraščiuose 1610 m. Tuomet dėl specialios gamybos technologijos (kepinys išorėje yra traškus, o viduje lieka drėgnas) jie buvo vadinti apvirtiniais. Šie riestainiai puikiai tinka pusryčiams, ypatingai skanūs paskrudinti, skanaujami su įvairiais užtepais.

Beigeliai buvo kepami ir visoje Lietuvos teritorijoje, čia juos vadino bublikais. Po Antrojo pasaulinio karo tradicija sunyko. Iki šiol išlikusios dainelės vaikams žodžiai: „Kius kius i Šakius pyragėlių pirkti. Pyragėlių negavau, beigelėlių nupirkau...“

Didriestainiai puikiai itinka pusryčiams
Didriestainiai puikiai itinka pusryčiams
Asmeninio archyvo nuotr.

Riestainio forma gimė dėl patogumo. Taip juos kepėjai galėdavo suverti ant virvės ar lazdos. Be beigelių dar mūsų kraštuose puikiai žinoma kita riestainių rūšis – barankos, mus pasiekusios iš Rusijos. Tai keptas, o po to padžiovintas riestainis.

Mados ir virtuvės jungtis

Dizainerė Julia jau ne kartą jungė madą ir virtuvę: mados namų interjerą puošė virtuvės rakandais, pristatė unikalius indų ir stalo tekstilės kūrinius, ėmėsi arbatų mišinių gamybos. Įpusėjus rudeniui Julia subrandino ir naują idėją – nuo šiol jos mados namuose bus galima paskanauti ir didriestainių.

„Julia Janus“ yra koncepcinis projektas, apimantis baltiško moteriškos mados ir gyvenimo stiliaus kolekcijas: „Mano kuriamos koncepcinės parduotuvės interjeras glaudžiai susijęs su virtuve. Toje virtuvėje apgyvendinu autorinius drabužius ir aksesuarus, unikalius indus, stalo tekstilę, įrankius, Baltijos šalių kulinarijos receptų knygas, specialiai sukurtas arbatos rūšis. Šiuo metu taip pat kuriu muilą ir stiklo indus“, – pasakoja Julia.

Salono
Salono "Julia Janus" interjeras glaudžiai susijęs su virtuve
DELFI

Anot dizainerės, kai galvojo, kas galėtų tapti tuo skanėstu, kurį norėtų pridėti prie visos „Julia Janus“ idėjos, suprato, kad tai turėtų būti riestainis. Jo forma yra tokia begalinė, archaiška ir aiški. Ratas baltų mitologijoje yra Dievo, saulės ir gyvenimo simbolis. Apvalus riestainis – kaip tik tai, ko reikia baltiško dizaino koncepcijai išbaigti. Prisidėjo ir pomėgiai: „Aš labai mėgstu gaminti. Mėgstu ragauti. Pirmą kartą beigelių paragavau Berlyne. Kepyklėlėje, kur jie patiekiami paskrudinti, šilti, su įvairiais pasirinktais įdarais. Buvau sužavėta skonio ir tekstūros.“

Apie kolekcijų ir maisto kūrimo sąsajas Julija kalba: „Julia Janus“ – mano elegantiška virtuvė. Juk kuriant rūbą svarbiausia tas pats, kaip ir ruošiant maistą: kokybiškos sudėtinės dalys – medžiagos, pavykusios proporcijos ir tie kurie įvertina, tie su kuriais daliniesi.“

Riestainių gamybos paslaptis

Dizainerė norėjo, kad riestainiams būtų naudojami baltiški produktai: „Į didriestainius sudėjome pilno grūdo miltus, aguonas, čiobrelius, pipirus, džiovintas spanguoles“, – sudėtį atskleidžia J. Janus.

Didriestainių receptas buvo kurtas kartu su kepyklos „Tie kepėjai“ pagrindine kepėja (šeimininke ir savininke) Laura Donėle: „Norėjome sukurti savitą skonį, rezultatas – autentiški „Julia Janus“ beigeliai“, – džiaugiasi Julija. Bendromis pastangomis buvo sukurti 3-jų skonių didriestainiai: gurmaniškasis su čiobreliais ir rožiniais pipirais, saldusis su džiovintomis spanguolėmis ir universalusis su aguonomis – kiekvienas skirtas skanauti su skirtingais patiekalais ar priedais.

Dizainerė Julia Janus ir kepyklėlės
Dizainerė Julia Janus ir kepyklėlės "Tie kepėjai" savininkė Laura Donėlė
Asmeninio archyvo nuotr.

L. Donėlė pasakoja, kad didriestainių gamyba iš pirmo žvilgsnio paprasta, tačiau iš tiesų reiklauja atidumo ir tikslių žingsnių. Beigeliai gaminami iš mielingos tešlos, suformuoti trumpai apverdami, o tuomet kepami.

Beigelių populiarumas slypi universalume. Riestainį perpjovus pusiau galima paskaninti įvairiais priedais: nuo sviesto, uogienės iki salotų, sūrio, kumpio ar rūkytos žuvies. Pasak L. Donėlės, sveikiems ir maistingiems pusryčiams tiks šiek tiek paskrudintas riestainis su varške ir daržovėmis.

Pasak L. Donėlės, didriestainiai tinka sveikiems ir maistingiems pusryčiams
Pasak L. Donėlės, didriestainiai tinka sveikiems ir maistingiems pusryčiams
Asmeninio archyvo nuotr.

Spėja kepti ir riestainius, ir kolekcijas

Neseniai Julia pristatė ir naują kolekciją „Mano virtuvės matrica“, kurioje susipina naujosios technologijos ir gamta. Dizainerė teigia siuvusi ne visai įprastus drabužius – tokius, kurie suteiks „druskos ir pipirų“ bet kokios moters aprangai. Šešių dalių kolekcijoje ypatingas dėmesys skirtas naujoviškoms medžiagoms, patogumui ir universalumui.

J. Janus kolekcijos
J. Janus kolekcijos "Mano virtuvės matrica" modelis
V.Morkevičiaus nuotr.

Šį sezoną vyraus prislopintos rudeniškos gamtos ir miesto spalvos: kaštonų, samanų, bordinė, baklažanų, įvairūs rusvi ir pilki atspalviai. Norinčioms atrodyti moderniai patariama ieškoti aiškių formų drabužių, lakoniško silueto.

Skirtingų faktūrų (pavyzdžiui, kašmyro ir odos) dermė aprangai taip pat suteiks šiuolaikiškumo. Gintis nuo vėjų miesto moteriai J. Janus siūlo šarvus primenančiomis striukėmis ar masyviais paltais. Pabrėžti moteriškumą – elegantiškais sijonais, suknelėmis bei draperijomis krintančiomis palaidinėmis. Tokia apranga tiks darbo aplinkai, atrodysite stilingai ir jausitės patogiai.

J. Janus kolekcijos
J. Janus kolekcijos "Mano virtuvės matrica" modelis
V.Morkevičiaus nuotr.

Julija sako, kad naują kolekciją įkvėpė skaitmenizuota kasdienybė: „Jaučiu, kad sulauksime, kai užteks parsisiųsti pyrago nuotrauką ir virtuvės kompiuteris šį atspausdins 3D formatu. Susirinksime iš kelių detalių, palankstysime ir štai prašau – gero apetito!“ , – šypteli J. Janus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis