Išpažintis: ką aš patyriau gyvendama santuokoje su homoseksualiu žmogumi

Homoseksualumas mūsų visuomenėje su kiekviena diena tampa vis labiau diskutuotina tema. Ne paslaptis, jog daug homoseksualių žmonių visgi bando užgniaužti savo orientaciją ir gyvena pagal visuomenės nustatytas normas - kuria tradicines šeimas.

- Kremliaus mada – nuo Stalino iki Gorbačiovo. Kas itin mėgo importinius apatinius?
- Savaitės ikona. D. Bosas: būkime atviri – Lietuvoje nėra daug renginių, į kuriuos galėtum eiti pasipuošusi suknele už 100 000
- Geros naujienos iš M. Douglaso ir C. Zeta-Jones
- Savadarbiame name iš šiaudų ir molio net žiemą - trumpomis rankovėmis
- 52 m. Pamela atrodo lyg 21-erių - kokia jos jaunystės paslaptis
- Eksperimentas: kaip aš laikiausi populiariosios sulčių dietos ir kodėl to nebekartosiu

Tačiau dažniausiai kažkuriuo bendro gyvenimo periodu išaiškėja tiesa, kuri sugriauna šeimą ir suteikia begalę skausmo.

Bene labiausiai trikdantis dalykas po tokios melagingos santuokos yra tai, jog vyras ar moteris, pagaliau pripažinę savo homoseksualumą ir išdrįsę pripažinti tikrąjį save, yra laikomi sveikintinu pavyzdžiu. Susiradę partnerį pagal savo orientaciją jie gali pradėti naują gyvenimą, kuriame jis bus be galo laimingas, nes pagaliau galės būti visiškai atviras. Tuo tarpu vyras ar moteris, sužinoję apie savo partnerio homoseksualumą, lieka sugniuždyti ir įskaudinti. Suvokimas, kad metų metus gyvenai melagingoj santuokoj gali sugriauti visą likusį gyvenimą.

Shutterstock nuotr.

Panašią patirtį teko išgyventi 43–ejų metų moteriai Carol. Jos buvęs homoseksualus vyras šiuo metu yra aktyvus kovojantis už gėjų teises. Daug žmonių jį įvardija kaip įkvėpėją ir sektiną pavyzdį. Pati Carol teigia, jog ji yra pasišlykštėjusi tokia aplinkinių nuomone apie buvusį vyrą. Jis metų metus praleido santuokoje su ja, visą tą laiką meluodamas tiek jai, tiek sau. Jos nuomone, tai toli gražu nėra sektinas pavyzdys – vyras sugriovė savo šeimą, nes pats ilgą laiką negalėjo sau pripažinti, jog yra homoseksualus.

Pora susituokė 2003 metais ir susilaukė dviejų nuostabių atžalų. Šešerius metus vyras tvirtino žmonai, jog yra laimingas ir įsimylėjęs ją iki begalybės. Tiesa, vyras tikina Carol, jog yra ne homoseksualus, o biseksualus - net ir prisipažinęs apie savo orientacij jis norėjo likti su ja ir gyventi šeimoje.

Moteris pripažįsta, jog įžvelgė jo homoseksualumo bruožų. Pavyzdžiui, Carol yra užtikus jo profilį gėjų pažinčių svetainėj, tačiau vyras visada rasdavo pasiteisinimus savo tokiems veiksmams. Moteris savo vyrą matė kaip žmogų, su kuriuo norėjo praleisti visą savo gyvenimą, dėl to vengė pripažinti gan akivaizdžią tiesą. 

Fotolia nuotr.

Po metų laiko vyras visgi pripažino žmonai, jog yra gėjus ir išėjo iš namų. Tačiau tuo viskas nesibaigė - jis dar kartą grįžo nusprendęs gyventi šeimoje dėl vaikų. Moteris, aukodamasi dėl vaikų ir nenorėdama likti viena, dar du metus pragyveno su homoseksualiu vyru. Aplinkiniams pora atrodė laiminga ir vieninga, tačiau tuos du metu abu žmonės gyveno didžiulėse kančiose. Galiausiai pora išsiskyrė, neištvėrusi gyvenimo kartu.

Carol iki dabar jaučiasi sugniuždyta ir teigia, jog turbūt niekada negalės pasitikėti kitais žmonėmis. Vyro ilgametis melas tiek sau, tiek jai sugriovė šeimos gerovę. Moteris vis dar susitinka su buvusiu vyru, tačiau tik dėl atžalų. Tuo tarpu vyras šiuo metu yra vedęs kitą vyrą ir pagaliau pripažinęs savo orientaciją gyvena laimingą, pilnavertį gyvenimą.

Kita istorija klostėsi panašiai, tik šiuo atveju savo homoseksualumo ilgą laiką negalėjo pripažinti moteris. 51 – erių metų vyras Kevinas su savo žmona pragyveno 7 – erius metus. Po laimingos santuokos metų Kevino žmona nusprendė gyventi kitame kambaryje, vėliau tiesiog vyro paklausė ar jis neprieštarautų, jei ji turėtų merginą. Kevinas teigia, jog neištikimybė su skirtingos lyties žmogumi yra kur kas mažiau skaudi – tai kelia pyktį, bet kai žmona susiranda merginą, situacija yra kur kas labiau komplikuota. Po savo homoseksualumo pripažinimo moteris vis dar norėjo gyventi santuokoje, tačiau Kevinas negalėjo gyventi tokiomis sąlygomis, to neišvėrė ir pora išsiskyrė. Nuo to laiko jie nebendrauja – tai buvo smūgis, po kurio vyras negali atsigauti iki šiol. Vyras tai įvardija kaip skaudžiausią patirtį gyvenime. Kevinas į savo santuoką įdėjo visą save, o suvokimas, jog tavo žmona yra homoseksuali tiesiog sugniuždė Kevino vyrišką ego. Šiuo metu vyras palaiko ir padeda žmonėms, kuriems tenka patirti panašius išgyvenimus. 

AFP/Scanpix

Yra daugybė priežasčių, dėl ko žmonės nepripažindami savo homoseksualumo susituokia su priešingos lyties žmogumi. Galbūt jie pilnai nesuvokia savo jausmų arba tikisi, jog išmoks numalšinti trauką ir susigyvens su padėtimi. Visgi dažniausiai homoseksualūs žmonės paprasčiausiai bijo visuomonenės smerkimo, nes nori būti pripažinti. Dėl visuomenės nustatytų normų daug porų taip pragyvena metų metus, kol galiausiai išaiškėja tiesa, sukelianti didžiulį skausmą.

Gyvenant santuokoje yra privalu būti nuoširdžiam ir atviram su savo sutuoktiniu ir su savimi, ypač kai šeimoje esama vaikų. Savo orientacijos nežinojimas ir ilgas laikas apsisprendimo link skaudina visus šeimos narius. Kuo anksčiau žmogus suvokia savo homoseksualumą, tuo geriau tiek jam, tiek aplinkiniams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis