Gyvenu Italijoje, dirbu su pabėgėliais ir esu labai laiminga

„Esu laiminga gyvendama užsienyje, kadangi esu tikra, jog visuomet galiu sugrįžti ten, kur esu laukiama“, – mums iš Sicilijos rašo 24 m. Simona.

Šių dienų populiariausi:
- Šeimos sode - tik baltai ar pastelinėmis spalvomis žydintys augalai
- Mokslininkai: spanguolės - puiki priemonė kovoje ir su mirtinomis ligomis
- Audrey Hepburn – stiliaus ikona, patyrusi badą ir 5 persileidimus
- Horoskopas 08.28-09.04: kas teiks gerų emocijų
- Marinuotos cukinijos

Didžiausia laime galėčiau pavadinti savo gimimo laiką, kuomet vyko dideli ir reikšmingi pokyčiai mūsų valstybės istorijoje. Sugriuvus apribojimus kūrusioms sienoms, atsivėrė neaprėpiamoms galimybės tiems, kurie tik panorėjo keliauti, pažinti bei savo kailiu patirti gyvenimo skonį svetur.

Asmeninio archyvo nuotr.
Nesvarbu ar keliaujama vien pažintiniais maršrutais ieškoti poilsio bei pramogų, o gal lydint idėjoms praturtėti materialiai ar susikrauti įspūdžių bagažą. Kuomet egzistuoja laisvė pasirinkti, kiekvienas randa jiems priimtiniausią kelią, kas leidžia save priskirti tai mažai daliai laimingųjų pasaulyje, kurie laisvanoriškai gali bet kada išvykti, o panorus - sugrįžti.

Asmeninio archyvo nuotr.
Aš esu viena iš jų, lietuvė, kuri ieško būdų išlaikyti pusiausvyrą bei nenutrūkstamus ryšius tarp namų gimtinėje bei svetur. Aš esu laiminga gyvendama užsienyje, kadangi esu tikra, jog visuomet galiu sugrįžti ten, kur esu laukiama, mylima, turiu galimybes augti ir tobulėti.

Ne veltui savo pasakojimą pradėjau paminėdama atsivėrusias galimybes. Jų šiomis dienomis ypatingai gausu tiems, kas nepatingi pasidomėti Europos Sąjungos finansuojamais projektais, kurie siūlo įvairiausio spektro mokymus, mainus, stažuotes bei praktikas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Asmeninio archyvo nuotr.
Būtent dėka šių iniciatyvų esu įgijusi daugiausiai patirties, įspūdžių bei patyrusi gyvenimą keičiančių momentų. Nuolat stengiuosi išnaudoti kiekvieną tokio tipo galimybę, nes esu tikra, jog tai puikus šansas pakeisti aplinką, mąstymo būdą bei pabandyti suprasti tuos, kurie gyvena už mūsų šalies ribų. Juk pasaulyje esame ne vieni, ką, neišeinant iš savo kiemo ribų ir sukaupę visą dėmesį tik į savo pačių rūpesčius, galime netyčia užmiršti.

Būtent dėl noro pasinaudoti puikiomis galimybėmis bei būti arčiau kitokių žmonių nei aš pati, šiuo metu gyvenu Sicilijoje. Esu Socialinės antropologijos magistrantė ir šioje Italijos saloje džiaugiuosi neeiline galimybe darbuotis drauge su žmonėmis, kurie yra atsakingi už kitokių nei mes, ne tokių laimingų ir ne tokių laisvų žmonių priežiūrą, integraciją, reikiamos pagalbos suteikimą.

Asmeninio archyvo nuotr.
Darbas su pabėgėliais neretai stebina, kartais glumina ir kelią susirūpinimą visą žmoniją varginančiomis, iš pažiūros net neišsprendžiamomis problemomis. Tačiau visa ši patirtis priverčia įvertinti kasdienius džiaugsmus, galimybes, o ypač suvokti reikšmę laisvės, kuri užtikrina prigimtines, visuotines teises, lygybę bei galimybę gyventi ir veikti savaip, kur norisi.

Asmeninio archyvo nuotr.
Nors gyventojų skaičiumi Sicilija nedaug kuo skiriasi nuo Lietuvos, tačiau čia situaciją kasdien paįvairina nauji atvykėliai. Visą pasaulį apimanti migracija nėra naujas ar išskirtinis reiškinys, kadangi yra pakankamai natūralu tai, jog žmonės nuolat ieško jiems priimtiniausių būdų bei vietų, užtikrinančių geriausią ateitį. Pabėgėliai nuo paprastų migrantų skiriasi tuo, jog jų pasirinkimą neretai lemia skaudūs išgyvenimų ir patirtys, kurios žmones dažnai ne savo noru priverčia palikti gimtąją šalį, namus ir mylimas šeimas be aiškios vizijos ar realios vilties sugrįžti. Po šio be galo svarbaus asmeninio apsisprendimo seka gyvenimą keičiantys įvykiai, kurie tokius asmenis paverčia labai priklausomais nuo kitų asmenų ir valstybių malonės.

Asmeninio archyvo nuotr.
Savo darbu mes stengiamės bent kiek palengvinti pabėgėlių padėtį, kuri ypatingai atvykimo pradžioje yra labai komplikuota, kuomet reikia įveikti pirmuosius dokumentų tvarkymo, apgyvenimo, maitinimosi bei kultūrinio šoko keliamus sunkumus. Nors saloje veikia ne viena pabėgėlių stovykla, siekianti užtikrinti būtiniausias išgyvenimui reikiamas sąlygas, tačiau kai kuriems jų gyventojams to neužtenka. Kalbu apie tuos, kurių istorijos lemia sveikatos sutrikimus, rimtesnes psichologines traumas.

Aš dirbu viename tokių centrų, kur geriausia pagalba yra paprasčiausias ramybės užtikrinimas ir laikas, kurį praleidžiame drauge besišnekučiuodami, diskutuodami apie svajones, naują pradžią, realias galimybes susirasti darbą, integruotis. Taip pat svarbi mano darbo dalis yra naujų finansinių galimybių paieškos, projektų, kurių veikloje galėtų dalyvauti kuo daugiau pabėgėlių rengimas. Tai ypatingai aktualu tiems, kurie gyvena tiesiog gatvėje ar po tiltu, laukdami kol atsiras kas nors, kas jais pasirūpins. Be to, bandome ieškoti bendro supratimo tarp pabėgėlių ir vietos bendruomenės: organizuojame renginius, kuriuose jie galėtų geriau pažinti vieni kitų kultūras, atrasti bendrumus bei skirtumus. Pastarieji ryškiausiai jaučiami dėl odos spalvos, religinių įsitikinimų bei aprangos, kadangi regionas pasižymi uždara visuomene, o daugiausia pabėgėlių čia atvyksta iš Vidurio Azijos, Afrikos valstybių. Taigi, tokio tipo veikla gali pareikalauti nemažai vidinės stiprybės resursų, kurių prisipažinsiu kartais pritrūksta, bet tuo pačiu lemia tos stiprybės atsinaujinimą, suvokus, ką reiškia būti laisvu, nepriklausomu ir laimingu žmogumi.

Asmeninio archyvo nuotr.
Kadangi gyvenu pačiame salos viduryje, miestelyje, kuris nepasižymi nei įspūdingomis pramogomis, nei pajūrio kurortais, o turistai žadina tik vietinių smalsumą bei šypsnius, be darbo lieka mėgautis kasdieniais pietų Italijos regionams būdingais ritualais. Rytą pažadina aistringos kaimynų derybos, vaidai ar tiesiog natūralūs pasišūkčiojimai, kurie yra kur kas veiksmingesni nei bet koks žadintuvas.

Tuomet - tarsi atsiprašymas - kurio reikšmės net nesuvokdamas, tarpduryje pasirodo kaimynas ir sušukęs „Signorina!“ tiesia aromatingą puodelį kavos. Pastarosios per dieną, atitinkamu laiku ar tiesiog sutikus draugą, visiškai priimtina išgerti net 7-8 puodelius. Po kiemą laksto to paties kaimyno anūkai, kurių skaičius iš viso siekia 26, bet, laimei, dalis jų gyvena kituose miestuose.

Pripažinsiu, sunku įsivaizduoti juos visus telpant mūsų siauroje gatvelėje. Tačiau kaimyno ir jo žmonos užaugintos net devynios atžalos neretai aplanko tėvus, kas lemia ilgus vakarus, kuriuos nebūtų sunku sumaišyti su mano pačios vaikystėje išgyventais lietuviškais „giminės baliais“. Vis dėlto stebina visų jų neišpasakytas svetingumas bei draugiškumas naujiems atvykėliams, noras bendrauti, dalintis maistu, pavėsiu ar tiesiog nuolatiniu „ciao“, nepaisant to, kiek kartų per dieną mes susitinkame ar atsisveikiname vienas su kitu.

Asmeninio archyvo nuotr.
Be to, džiugina kaimynų atsakomybė, prižiūrint mūsų būstą, kas akivaizdžiai pasitvirtino kartą, kuomet prasitarus, jog išvykstame savaitgaliui, teko trumpam sugrįžti kažką pamiršus. Netrukome išgirsti kaimyno žingsnius bei piktą jo balso toną tarpduryje. Jis gerokai sutriko išvydęs tikruosius namų šeimininkus ir puolė kvatotis dėl savo klaidos, bet prisipažino labai sunerimęs dėl įtartinų garsų name.

Tiesa, pamiršau paminėti, jog į salą gyventi atvykau ne viena, o su labai artimu žmogumi, kurį sutikau būtent šiame mieste dar prieš metus, kai drauge dalyvavome kitokio tipo projekte, tapusiame mūsų abiejų likimus pakeitusiu įvykiu. Nors jis nėra italas, kas neretai žadina mūsų šiauriečių moterų fantazijas, bet pasižymi puikiomis manieromis, kurias išsiugdė augdamas vienoje iš Pabaltijo valstybių. Tas lemia ypatingai gerą vienas kito supratimą bei palaikymą, tokiomis gyvenimo sąlygomis, kai itališkas temperamentas pasidaro per daug nesuprantamas ir kiek svetimas, o pabėgėliai vyrai trokšta išreikšti visokeriopą dėmesį šviesiaplaukei lietuvaitei. Greičiausiai tai yra viena svarbiausių priežasčių, kodėl gyvendama toli nuo namų sugebu lengvai įveikti kliūtis, sunkumus bei iššūkius ir esu labai laiminga.

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis