Garsioji kulinarinių laidų vedėja žinojo ir sėkmingos santuokos paslapčių. RECEPTAS

Jei nebūtų Julios Child, šiandien tikriausiai nieko nežinotume nei apie Jamie Oliverį, nei apie Beatą Nicholson. Šiemet bus dešimt metų kai mirė moteris, supažindinusi paprastus mirtinguosius su prancūzų virtuvės paslaptimis ir buvusi pirmoji kulinarinių laidų žvaigždė. Beje, jos virtuvė eksponuojama nacionaliniame Amerikos istorijos muziejuje.

Nuo žvalgo iki virtuvės deivės

Julia gimė Kalifornijoje likus porai metų iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios pasiturinčioje ir laimingoje šeimoje. Mergaitė turėjo galimybę baigti ne tik mokyklą, bet ir koledžą. 22 metų Julia persikėlė į Niujorką, kur dirbo reklaminių tekstų kūrėja. Po kelių metų karjerą tęsė gimtojoje Kalifornijoje.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui Julia bandė stotį į kariuomenę, bet jos kandidatūra buvo atmesta dėl per aukšto ūgio – 1,88 cm. Tačiau moteris nepasidavė ir buvo priimta į Strateginių tyrimų centrą. Pradžioje buvo paskirta dirbti sekretore, bet netrukus pakelta į slaptos informacijos tyrėją. Kelis metus dirbo Kinijoje ir Šri Lankoje. Čia susipažino ir su būsimu vyru Paulu Childu. Po poros metų jiedu sisituokė.

Iki santuokos su Paulu Julios kulinarinės žinios buvo nieko vertos. Sutuoktinis jai atvėrė kelią į gurmanišką pasaulį. Po karo pora persikėlė į Paryžių. Čia Paulas dirbo diplomatinį darbą, o Julia nuobodžiavo. Moteris bandė rasti įdomios veiklos: išbandė skrybėlaičių gamybos, dailės, galiausiai kulinarijos kursus. Taip gimė nauja aistra. Tuo labiau, kad Julia mėgo skaniai pavalgyti.

Julia Child
Julia Child
Vida Press

Iš pradžių Julia neturėjo tikslo parašyti knygos apie prancūzų virtuvę. Tačiau vienuose kulinarijose kursuose ji sutiko Simone Beck. Moteris papasakojo kartu su dar viena drauge rašanti kulinarijos knygą ir pakvietė Julią prisidėti. Child vertė prancūziškus receptus, juos bandė ir supaprastino. Galiausiai 1961 metais Amerikoje buvo išleista 726 puslapių knyga „Prancūzų virtuvės menas“.

Knyga bemat tapo bestseleriu, o Juliai pasiūlyta vesti kulinarinę televizijos laidą. Ji nebuvo pirmoji Amerikoje maistą mokiusi ruošti televizijos laidoje, tačiau pirmoji sulaukė itin didelio populiarumo. Tapo kultinių kulinarijos šou pradininkė. Jos pirmoji laida „Prancūzų virėja“ gyvavo dešimt metų. Tačiau kulinarijos deivės karjera nesibaigė: buvo ir kitų laidų, išleista kulinarijos ir atsiminimų knygos.

Vėlyva ir bevaikė, bet laiminga santuoka

Kai susipažino su vyru Paulu Juliai buvo 31 metai. Jis buvo dešimt metų vyresnis. Abu dirbo Strateginių tyrimų centre. Iš pradžių juos siejo draugystė. Abu mėgo skanų maistą, nevengdavo išbandyti naujų patiekalų ir visada turėdavo temų pokalbiui. Netrukus draugystė virto meile.

Jų santuoka truko kone penkiasdešimt metų – iki Paulo mirties 1994 metais. Nors niekada neturėjo vaikų, santuoka buvo itin laiminga. Julia yra sakiusi, kad net ir trumpai išsiskirdami jie niekada nebūdavo atskirai.

Juliai pradėjus mokytis kulinarijos Paulas ją itin palaikė. Nors pradžioje teko paragauti ir ne itin vykusių moters mėginimų gaminti. Pavyzdžiui, vienas iš pirmųjų Julios vyrui paruoštų patiekalų – jaučio smegenys, troškintos raudoname vyne. Rezultatas ne tik neatrodė patraukliai, bet ir buvo neskanus. Tačiau vyras iš to tik pasijuokė ir nusivedė žmoną vakarienės į restoraną.

Julia Child
Julia Child
Vida Press

Vėliau Paulas itin prisidėjo prie žmonos kulinarinės karjeros: fotografavo patiekalus, padėdavo juos aprašyti, bendravo su leidyklomis, laidų prodiuseriais, net būdavo kartu dalinant autografus. Kai Juliai jo nereikėdavo, jis pasinerdavo į savo tylų pasaulį – skaitydavo ar sodininkaudavo. Žmonai sėkmės ir dėmesio nepavydėdavo. Kaip tik džiaugdavosi, kad kiekvienas gali užsiimti tuo, kuo labiausiai nori.

Sutuoktiniai turėjo keletą ritualų. Ryte, nuskambėjus žadintuvui jie keliasdešimt minučių dar praleisdavo lovoje – aptardavo dienos planus, vakare Paulas garsiai skaitydavo laikraštį, o Julia ruošdavo vakarienę. Beje, viename interviu moteris yra prasitarusi, kad ir kokia yra užsiėmusi, pietums grįžta pasimylėti su vyru.

Prancūzų virtuvės esmė – sviestas

Juliai Child svarbiausia buvo, kad patiekalai būtų skanūs, o ruošimas smagus. Prasidėjus kalorijų skaičiavimo ir sveikos mitybos madai, ji buvo ne kartą kritikuota, kad naudoja pernelyg daug sviesto ir grietinėlės. Julia atkirto, kad visuomenė, kuri bijo maisto, pasmerkta žlugti. Nekaloringas, prėskas maistas gali būti valgomas tik laukiant, kol iškeps sultingas kepsnys.

Sviestui Julia jautė ypatinga simpatiją. Anot jos, sviestas patiekalams suteikia itin gerą skonį. Tačiau kartais jį galima pakeisti ir grietinėle. Lygiai taip pat vertino produktų šviežumą. Jos nuomone, geras patiekalas yra ne prabangus ar labai įmantrus, bet paruoštas iš šviežių produktų.

Julia Child
Julia Child
Vida Press

Kaip paruošti prancūzišką omletą, papasakos pati Julia Child ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis