Fotografas neslepia: draugę dažnai net ir naktį vilioja į fotostudiją

Jis - karjerą pradedantis fotografas, jau spaudęs ranką Madonnai, Bryanui Adamsui. Ji - perspektyvus modelis, nusifotografavęs „Balenciaga“, „Emporio Armani“, „Calvin Klein Underwear“ reklamoms, žurnalams „Vogue Italia“, „Vogue UK“, „Interview“, „W magazine“ ir t.t. Rokas Darulis ir Julija Steponavičiūtė - apie tarpusavio santykius, jų puoselėjimą ir darbą.

Taip pat skaitykite:
- A. Jasaitytė-Čeburiak: noriu dirbti psichologe, bet praeitis man trukdo
- Seksualiausios vyrų profesijos. Moterų nuomonė
- L. Donskis: tolerancijai žmones reikia ruošti kaip ir santuokiniam gyvenimui

Erdviuose ir jaukiuose namuose Londone savo gyvenimą kuriantys fotografas Rokas Darulis ir jo draugė modelis Julija Steponavičiūtė – jauni, be galo talentingi ir simpatiški žmonės. Skaitant apie juos, nejučiom į galvą ateina mintys: „Pasisekė laimės kūdikiams...“ Tačiau mistinių sėkmės receptų iš pokalbio su Roku ir Julija tikėtis nereikėtų. Jie dar kartą įrodo, kad namus, santykius ir savo sėkmę žmogus turi galių kurti pats.

ROKAS
Rokai, pristatant tave dažniausiai minima, kad esi jaunas fotografas, jau spaudęs ranką tokioms žvaigždėms kaip Madonna ar Bryanas Adamsas. Kai kam tai atrodytų karjeros viršūnė. Ant kurio karjeros laiptelio tu pats jautiesi stovintis šiandien?
Jaučiuosi lyg dar tik pradėčiau karjerą. Madonnai ir B. Adamsui rankas spaudžiau būdamas fotografo asistentas, norėtųsi kada nors paspausti ranką būnant kolegomis. Kol kas tarptautiniu mastu mano vardas dar visiškai nežinomas, pradedu savo karjerą, noriu padirbėti ir įgyti daug klientų, tad... viskas tik pradžia (šypsosi).

lamuslenis.lt nuotr.
Esi surengęs autorinių parodų, tavo darbai buvo eksponuojami Nacionalinėje portretų galerijoje Londone. Pasidalyk savo sėkmės istorija: ką daryti, kad tave pastebėtų pasaulis?
Labai svarbu fotografuoti darbus, kuriais pats tiki ir kuriuos nori daryti, o ne galvoti, ką mėgtų kiti. Jei tau pačiam fotografuoti bus labai įdomu, didelė galimybė, kad ir kitiems tavo darbai bus įdomūs. Taip pat būtina palikti savo komforto zoną, nustoti fotografuoti draugus ir stengtis užfiksuoti tai, kas galbūt sunkiau prieinama, tai, iš ko galima mokytis. Ar tai būtų žmonės, ar bendruomenė, ar vieta. Man įdomiausia fotografuoti žmones, su kuriais nesusiduriu kasdien, bendraudamas sužinai daug apie juos ir apie save.

Dirbi ne tik su garsiais žmonėmis, bet ir leidiniais, dizaineriais, mados namais. Kaip jie tave atranda? Ar siūlai savo paslaugas pats ir sulauki užsakymų?
Šiais laikais nuotraukos labai greitai plinta internetu, reikia tik jas ten įkelti ir tinkamai „išleisti“ į pasaulį, o kas ir kaip jas pamatys, sunku nuspėti. Daug netikėtų darbų gavau dėl to, kad kažkas pastebėjo mano darbus internete. Kuo daugiau fotografuosi tai, kas patinka tau pačiam, tuo daugiau tie darbai sklis, tuo daugiau sulauksi įdomių pasiūlymų. Todėl labai svarbu kartais pasakyti „ne“ kai kuriems pasiūlymams, arba nerodyti tam tikrų savo darbų. Bet visada reikia bent šiek tiek užsiimti savireklama.

lamuslenis.lt nuotr.
Ar tau teko įveikti periodą, kai fotografuodavai nesitikėdamas jokios finansinės grąžos, tiesiog norėjai, kad tavo darbus pastebėtų?
Aš ir dabar dažnai fotografuoju be jokios finansinės grąžos. Iš tikrųjų fotografija – tai pusiausvyra tarp nuolatinio investavimo ir finansinės grąžos. Darbai, kurie suteikia finansinės grąžos, beveik niekada nepatenkina kūrybinių ambicijų, o kūrybiški darbai visada smarkiai ištuština piniginę, tad tai – nuolatinis buvimas tarp dviejų ribų. Žmonių dėmesį patraukia tik įdomios nuotraukos: asmeniniai projektai arba žurnalų fotosesijos, už kurias ne tik nemokama, bet dažniausiai reikia investuoti savo pinigų. Vis dėlto nedarant šių darbų ir projektų, tavęs nepastebės komerciniai klientai, kurių reikia, norint visa tai finansuoti.

Ką turėtum nufotografuoti, kad galėtum ramiai atsikvėpti ir pasakyti: „My job here is done“.
„The job is never done“... Jei manyčiau, kad viską jau esu padaręs, nebebūčiau fotografas. Įdomioji dalis ir yra kelionė, procesas, kad ir kokią gerą nuotrauką padarai, po jos jau galvoji apie kitą.

lamuslenis.lt nuotr.
Kas tavo darbe labiau vertinama – tavo, kaip menininko, braižas ar, priešingai, – gebėjimas prisitaikyti prie klientų norų?
Manyčiau, kad labiau vertinamas braižas. Prie klientų norų ne visada reikia taikytis, tai klientai turi atsirinkti fotografą, kurio braižas jiems tinka. Pasaulyje labai daug klientų, turinčių daug skirtingų skonių, tikrai nėra vieno fotografo, galinčio įtikti visiems. Svarbu rasti savo braižą ir klientai atras tave. Žinoma, dažnai reikia nusileisti ir prisitaikyti, bet už tai mokami pinigai. Vis dėlto užsakymų, kurie per daug nutolę nuo to, ką mėgsti daryti, vertėtų atsisakyti.

Kas palaiko tavo „vidinį kutenimą“? Iš kur semiesi energijos, kai jos pritrūksta?
Kai pritrūksta energijos, svarbu pailsėti (juokiasi). Mėgstu kartais pakeliauti. Svarbu, kad tai nebūtų darbo kelionė. Tada gali šiek tiek atsikvėpti nuo visų planavimų ir elektroninių laiškų, atsigauti. O porą dienų gerai išsimiegojus tas kutenimas pats puikiai grįžta.

Ar esi kada galvojęs, ką veiktum, jei nebūtum fotografas?
Esu apie tai galvojęs. Jei turėčiau daugiau laisvo laiko, norėčiau išmokti gerai žaisti pokerį. Galbūt tapčiau profesionalu! (šypsosi)

lamuslenis.lt nuotr.
Kodėl vis dėlto dažniausiai fotografuoji žmones? Sąmoningai pasirinkai šią sritį ar meno mūzos taip jau viską sudėliojo?
Man visada buvo įdomu fotografuoti tik žmones. Peizažai, daiktai ar kiti dalykai, su kuriais negali pabendrauti, manęs niekada nedomino. Žmogus gali būti visapusis, o ir fotografas gali paveikti, koks tas žmogus bus nuotraukoje. Tikroviško portreto nėra, žmogus nuotraukoje atrodo taip, kaip fotografas nori jį pavaizduoti. Nuotrauka niekada neatspindi realybės, tai yra tik akimirka. Esu nufotografavęs portretų seriją, kurioje vaizduojami rūkantys vyrai, jie atrodo labai emocingi, jų akys pavandenijusios. Žiūrovas gali spėlioti, kodėl jų akys ašarotos, ką jie išgyvena, bet realybė yra ta, kad cigarečių dūmai jiems graužė akis, aš to siekiau sąmoningai.

Kalbant apie mūzas, tavo draugė Julija Steponavičiūtė – viena garsiausių Lietuvos modelių. Esate du velniškai perspektyvūs profesionalai. Ar jūsų abiejų ambicijos niekada nesipeša tarpusavyje? Juk kuris nors vienas šeimoje paprastai lieka šešėlyje, kol kitas maudosi šlovės spinduliuose.
Mes dirbame toje pačioje industrijoje, bet mūsų karjeros keliai nesusikerta, tad ir mums netenka gyventi vienas kito šešėlyje. Modeliai pasiekia karjeros aukštumų būdami labai jauni, fotografai, priešingai, jau būdami brandaus amžiaus. Taip jau veikia ši industrija, tad kol kas abu darome tai, ką darome, ir stengiamės tai daryti kuo geriau.

lamuslenis.lt nuotr.
Jei ne paslaptis, kaip judu susipažinote?
Susipažinome Londono mados savaitėje, DAKS mados šou užkulisiuose. Julija rengė šį šou, o aš fotografavau užkulisius.

Modelis ir fotografas – ar dažnai Julija atsiduria tavo fotoobjektyve?
Gana dažnai. Kartais fotografuoju Juliją fotosesijoms, o kartais tiesiog sugalvoju ką nors išbandyti, neretai tai būna 10 ar 11 valandą vakaro. Nubėgu į studiją įjungti apšvietimo ir kalbinu Juliją ateiti kelioms minutėms, nes idėja, žinoma, negali palaukti iki ryto...

Kaip atrodo jūsų gyvenimo užkulisiai, pavyzdžiui, ką mėgstate veikti sekmadieniais?
Sekmadienius mėgstame leisti Rytų Londone, kur ir gyvename. Netoli mūsų gyvena draugai, tad kartais visi einame pasportuoti į sporto salę, parke rengiame iškylą, einame į turgų „Broadway market“ ar tiesiog kur nors išgerti kavos. Nors abu nesureikšminame savaitgalių, nes pasitaiko nedirbti darbo dienomis. Jei abu turime laisvą sekmadienį, stengiamės pailsėti. Taip pat labai mėgstame namie gaminti maistą. Tiksliau Julija gamina dažniau, o aš labai mėgstu valgyti... (juokiasi)

Kaip kūrėte savo namus Londone? Kas jums buvo svarbu?
Labai svarbu buvo dideli langai ir šiek tiek erdvės, kur aš galėčiau fotografuoti. Galimybė dirbti mažus darbus namie sutaupo daug laiko, vargo ir pinigų. Taip pat mėgstu namus, į kuriuos plūsta daug šviesos. Nenorėjome labai apkrauti erdvės, tad baldų turime visai mažai. Kadangi abu esame aukšti, o man visą gyvenimą tekdavo miegoti iškišus kojas, įsigijome dviejų metrų ilgio lovą pagal užsakymą. Dabar miegame labai patogiai!

lamuslenis.lt nuotr.
Abu esate užsiėmę žmonės, atrodo, jums ir turėtų pakakti patogios lovos ir žadintuvo. Kiek laiko praleidžiate namuose ir ar dažnai čia susitinkate?
Iš tiesų dažnai vieno iš mūsų nebūna namie. Julija keliauja daugiau nei aš, tad namie praleidžia gerokai mažiau laiko. Bet ir aš užtrunku kelionėse, fotostudijose, tad namais retai džiaugiamės. Vis dėlto kai turime laisvo laiko, susikviečiame draugus ir gaminame maistą namie, taip šiek tiek atsigriebiame.

JULIJA
Julija, kas jūsų su Roku namuose tau patinka labiausiai? Be ko neįsivaizduoji savo namų?
Be didelės lovos. Miegui stengiuosi skirti daug laiko, nes nuo to labai priklauso išaušusios dienos kokybė ir darbo produktyvumas.

Dirbant modeliu tau tenka nuolat keliauti. Daugelis sakytų, kad tai – svajonė, o kaip yra iš tikrųjų? Ar būna, kad keliauti tiesiog atsibosta?
Kelionės yra neatsiejama modelio gyvenimo dalis. Kartais pasitaiko mėnuo be skrydžių, o kartais vos per savaitę aplankai tris skirtingus pasaulio kampelius. Esu labai dėkinga galėdama apsilankyti įvairiose šalyse, tačiau visuomet yra antrasis lazdos galas. Didžiausias iššūkis – nenuspėjamumas ir nuovargis.

Papasakok įsimintiniausias savo karjeros akimirkas!
Kiekvieną turėtą darbą laikau reikšmingu dėl įgytos patirties ir įspūdžių. Labai džiaugiuosi gavusi galimybę padirbėti su tokiais fotografais kaip Stevenas Meiselis, Mertas Allasas ir Marcusas Piggott, Craigas McDeanas, Danielis Jacksonas; žurnalais „Vogue Italia“, „Vogue UK“, „Vogue Hellas“, „Teen Vogue“, „Interview“, „W magazine“, „Numéro“; nusifotografuoti mados namų „Balenciaga“, „Emporio Armani“, „Calvin Klein Underwear“ reklamoms; nusifilmuoti „Max Factor“ kosmetikos televizijos reklamose.

lamuslenis.lt nuotr.
Ar nulipusi nuo podiumo vis dar jauti norą puoštis, turėti milžinišką drabužinę ir sekti mados tendencijas? O gal tai pasidaro visai nebesvarbu? Beje, ar didelė tavo drabužių spinta?
Išlieka ne tiek noras, kiek atsakomybė visada gerai ir tvarkingai atrodyti. Modelis įsipareigoja nuolat rūpintis savo išvaizda, kad sukurtų savotišką moters idealo iliuziją. Mano drabužių spinta nėra labai didelė – taupome miegamojo erdvę. Reikėtų dvigubai didesnės...

Kokie mados kūrėjai, su kuriais teko bendrauti asmeniškai, tau paliko didžiausią įspūdį ir malonių prisiminimų?
Negalėčiau sakyti, kad man apskritai tenka pasikalbėti su mados kūrėjais. Tas bendravimas labai paviršutiniškas ir liečia tik darbines temas. Apie dizainerius galiu spręsti tik iš jų elgesio matavimų, mados pristatymų metu. Pavyzdžiui, malonu stebėti, kaip užkulisiuose su merginomis elgiasi Domenico Dolce ir Stefano Gabbana duetas, žaviuosi visada itin profesionaliu bei santūriu Karlu Lagerfeldu.

Abu su Roku esate talentingos ir ryškios asmenybės. Ar jūsų buitis taip pat kupina ryškių prožektorių šviesų? Gal, pavyzdžiui, imate ir susiorganizuojate smagią fotosesiją kepdami kiaušinienę?
Pasitaiko įvairių akimirkų. Dažniausiai Rokas būna apsikrovęs krūva darbų ir pirmiausia, ko imasi laisvadienio rytą, tai retušuoti nuotraukų. Nors kartais iš tiesų dieną pradedame jaukia fotosesija dienos šviesoje.

lamuslenis.lt nuotr.
Rokas užsiminė, kad jums patinka namie gaminti maistą. Ką labiausiai abu mėgstate valgyti?
Maisto gaminimas yra vienas iš mano pomėgių, todėl mūsų namuose virtuvė nemiega, jei tik yra tam laisvo laiko. Abu mėgstame ir stengiamės valgyti sveikai paruoštą maistą, vartoti daug daržovių, vaisių, baltymų, įvairių pieno produktų. Kai pasiilgstame gimtosios virtuvės, nupėdinu į lietuvišką parduotuvę ir paruošiu šaltibarščių.

Kas tau yra romantika?
Visų pirma – tai dviejų žmonių santykis. Pridėkime jaukią atmosferą, intymią aplinką, pozityvumą ir aš jausiuosi romantiškai. Dėl erdvės, mano nuomone, nėra romantiškesnės vietos nei gamta.

Ką mėgstate veikti laisvadieniais?
Laisvalaikiu mieste man svarbiausia gera draugija. Nesvarbu ar tai būtų iškyla parke, ar kino seansas, juk brangūs žmonės ir niekuo neišsiskiriančias vietas paverčia ypatingomis. Atėjus vasarai, nekantrauju apsilankyti Lietuvoje. Neįsivaizduoju šio metų laiko be poilsio mano šeimos sodybose: pirties, laužo, maudynių ir visų kitų malonumų gamtoje.

lamuslenis.lt nuotr.
Ar jau žinai, ką norėtum veikti gyvenime be modelio karjeros?
Praėjo vos vieni metai, kai baigiau mokyklą, todėl šiuo metu didžiausia mano dėmesio dalis skiriama darbui ir kelionėms, apie ateitį kol kas nelabai galvoju. Žinau, kad norėčiau suktis kūrybinėje srityje, tikiuosi lavinti ranką ir puoselėti savo grafikos darbus.

Nuotraukos: Robertas Riabovas („Lamų slėnis“)
Daugiau istorijų: www.lamuslenis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis