Erotinio romano autorius: kartais meilė būna purvina ir dvokianti

Viskas teisinga: kažkam tai - pirmas parašytas romanas, kažkam - pirmasis interviu su rašytoju... Į Arūną Matačių, labai šviežio "Naivaus romano apie meilę, vyrą ir šokoladą" autorių iš karto kreipiuosi "tu". Toks familiarumas pagal nutylėjimą lyg ir savaime suprantamas - kalbamės moderniai, Skype'u, ir bendravimo taisyklės čia šiek tiek pablukusios.

Savo pašnekovo nepažįstu, nesu jo net mačiusi, visagalis internetas asmeninės informacijos nedalina, knyga - dar spaustuvėje... Intrigą sustiprina naujojo romano recenzento citata: "Meilės nuotykiai kupini sekso scenų, atviros erotikos, tačiau paliečia ir gilesnius bei esminius prasmės, darbo, pasaulio grožio reikalus."

Prisipažinsiu, kai man pasakė, kad jaunas vyras parašė kone 300 psl. meilės romaną, gerai pasūdytą erotika, ir išleido jį ryškiai rožiniu viršeliu, maniau, kad mane kvailina, kad čia koks valentininis pokštas, nerimta.

Ne, ne, viskas čia net labai rimta! Rožinė irgi gali būti solidi. O kokybės, kaip ir savo šokoladuose, siekiau visur - svarbus buvo ir turinys, ir forma. Knyga parašyta palyginus greitai: pirma pusė - gal per porą savaičių, antroji - su kelių mėnesių pertraukomis - išsitempė iki pusmečio, bet nuo pirmos eilutės parašymo iki spaustuvės viskas užtruko beveik 1,5 metų. Negali būti nerimta. Be to, nerašiau "iš reikalo", rašiau, nes negalėjau nerašyti. Čia kaip tas garsus posakis apie grafomaniją.

O ar pats skaitai meilės romanus?

Meilės romanus skaičiau ir skaitau. Tik kad ta meilė visų skirtinga. Iš tiesų, tik viršelis ir yra toks rožinis, vidus spalvotas, gal net kartais purvinas, toks su tvaiku ir poskoniu. Man meilė yra kaip geras šokoladas - cukraus jame mažai, jis šiurkštokas, kartokas, teplus, žodžiu, saldumas nėra pagrindinė savybė. Viena - aistra, visai kita - meilė. Nedaug čia tos romantikos realiame gyvenime. "Meilė – tai nuolatinis domėjimasis žmogaus, kurį mylime, gyvenimu ir tobulėjimu… " - tokia Ericho Fromo citata yra romane. Ir kita, M. Litvako: "… visa kita – tik neurotinis sutrikimas."

Vyrams sunku, įsimylėję tampa pažeidžiami, turbūt todėl yra autorių, kurie dangstosi vulgariu, net labai vulgariu tekstu. Kiekvieno vis kitoks būdas...A. Matačius

Pragmatiška... Spėju, tai, kad studijavai aukštąją matematiką, irgi prisideda prie tokio nelyriško požiūrio ir į meilę, ir į rašymą. Dirbai reklamos agentūroje, buvai prodiuseriu, o dabar "verdi" šokolado manufaktūroje "Chocolate Naive". Taip smalsu, ar daug knygoje yra tavęs paties?

Aukštoji matematika mažai ką turi bendro su skaičiais. Tai modeliavimas ir optimizavimas. Versle gi to reikia. Knygai parašyti protas bei logika irgi pageidautini. Bet negi įmanoma parašyti meilės romaną be savos patirties?

Istorija šioje knygoje dalinai išgalvota, nors ir pasakojama pirmuoju asmeniu. Tiesa, dalis faktų ar patyrimų yra mano. Bet trys vaizduojamos moterys yra tiesiog trys tipažai, nes kiekvieno mūsų gyvenime ryškūs keli asmenys: vienas, kuris visada išklauso, antras, kuris išklauso ir padrąsina, ir trečiasis, kuris išklauso ir kritikuoja. Atsitiko taip, kad tie trys žmonės romane yra moterys. Romaną jau skaičiusios ieškojo savęs tuose charakteriuose. Rado.

Tai jus pažįstančios Vilniaus gražuolės gali būti ramios, kad romane pažodinių savo nuotykių neras?

Pagrindinė romano intriga, tikrai susijusi su realiu gyvenimu, yra net ne apie meilę, o apie kūrybą, gamybą. Knygoje yra atsakymas, kodėl atsirado šokolado manufaktūra, kodėl buvo pradėtas gaminti šokoladas - nuo kakavos pupelių (tokių, beje, Lietuvoje daugiau ir nėra) ir kodėl ŠOKOLADAS, o ne sūris ar alus. Bet net naivus šokoladas nėra pažodinis knygos pavadinimas, tiesiog manau, kad pirmasis parašytas romanas - o dar apie meilę - negali būti ne naivus.

O meilės romanus rašantys vyrai gali būti ne naivūs? Vyrai gi savų romanų dažniausiai šitaip neįvardina, nes be meilės ten dar būna karo, maro ir kitaip nuleidžiamo kraujo, gal dar politikos ar pinigų, šaunumo, drąsos...

Rašo vyrai meilės romanus, tik, tiesa, kitaip. Vyrams sunku - įsimylėję tampa pažeidžiami, turbūt todėl yra autorių, kurie dangstosi vulgariu, net labai vulgariu tekstu. Kiekvieno vis kitoks būdas... Maniškis gal atviras, nesaldus, bet tikrai ne tiek erotiškas, kad glumintų. Aš tą supratau gavęs garbingo amžiaus literato recenziją. Nebuvo labai drąsu jam siųsti romaną paskaityti, bet palankus įvertinimas mane tikrai pradžiugino.

Vadinasi, šis naiviai rožinis romanas ne toks jau ir naivus? Kurioje knygyno lentynoje jo ieškoti: prie rimtos klasikos ar meilės romanų klasikiniais minkštais viršeliais?

Nei ten, nei ten. Kietais viršeliais ši knyga, su gyvu autoriaus parašu, spausdinta ant popieriaus, kuris pagamintas iš atsakingai auginamos medienos, po pirmojo išleisto tiražo, pagal vieną klimato apsaugos projektą, yra pasodintas kakavmedis Gorongosos Nacionaliniame parke Mozambike.

Viskas tikra ir nesumeluota. Knygą galima skaityti ne vieną kartą, juk kiekvienas ir kiekviena esame skirtingu metu: ir tas, kuris išklauso, ir ta ar tas, kuris pataria ar kritikuoja. Turėtų būti įdomu po kiek laiko vėl patikrinti knygos personažus, vėl paieškoti savęs.

Ir vietą lentynose knyga pati ras. Romanas turi "iliustracijų" – specialų internetinį puslapį www.naivusromanas.lt, kur galima rasti muzikos takelius atskiriems knygos skyriams. Na, čia mano pojūčiai ir asociacijos, skaitytojų gal bus kitokie, bet muzika irgi perduoda žinutę apie nuotaikas rašant.

Žinai, klausimo "o kam skirta ši knyga?" aš gal išvengsiu... Geriau pasakyk, kada jau bus galima eiti į knygynus jos medžioti, kad nepražiopsočiau.

Kaip tai - „kam skirta“. Ta knyga - puiki šv. Valentino dienos dovana! Knygos pristatymas vasario 12 d. Vasario pabaigoje nesunkiai rasi naivų romaną ir šokoladą "Knygų mugėje". Romano niekam konkrečiai neskyriau, specialiai nerašiau jokiam sluoksniui ar lyčiai. Rašiau paprastai, nesistengiau įtikti. Skaitykite, ir rasite atsakymusi į neužduotus klausimus.

******Norite knygos ir šokolado? Viskas paprasta - dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis