Dizainerė, sukūrusi Lolitos įvaizdį

Revoliucionierė, mados bendruomenės kelrodė žvaigždė, Britų mados ikona. Taip vadinama Mary Quant – dizainerė, išgarsinusi mini sijonus, trumpus šortus ir įkvėpusi jaunus žmones madą laikyti žaidimu.

Anot daugybės šaltinių, Mary Quant, kurdama paprastus ir lengvus drabužių motyvus, turėjo milžinišką poveikį mados kultūrai Londone, o Quant tarptautinis vardas ir logotipas asocijuojasi su jaunyste ir naujumu, pakeitusiu mados kryptį.

Vida Press
Gimė mažame miestelyje

Vienas iš autoritetingų ir vertinamų 1950-60–ųjų mados žurnalistų Ernestine‘as Carter‘is rašė, kad yra laimė gimti tinkamu metu ir tinkamoje vietoje su talentingais žmonėmis. „Šių dienų mados pasaulyje jų yra trys: Chanel, Dior ir Mary Quant“, – teigė jis.

Vida Press
Mary Quant gimė 1934 metais Anglijoje, nedideliame Blackheath miestelyje, tačiau jos kaip mados pasaulio žvaigždės karjera prasidėjo Londone. Į Anglijos sostinę ji atvyko studijų metais ir ten baigė Goldsmito dailės koledžą.

Verslą pradėjo nuo mažos parduotuvės

1955 metais Londono King‘s Road gatvėje M. Quant atidarė nedidelę parduotuvę–butiką, pavadintą „Bazaar“, kurį įkūrė kartu su savo vyru. Iki šiol pasakojama, kad tai buvo vieta iš Londono vietų, kur privalėjai pabūti.

Vida Press

Į butiką dažnai užsukdavo grupės „The Beatles“ dainininkai, kurie pirkdavo drabužius savo merginoms. Kalbama, kad šią dizainerę ypač vertino pagrindinis grupės gitaristas George Harrison, kurio išrinktoji manekenė Patti Boyd vestuvių dieną pasipuošė Mary Quant sukurta suknele.
Tiesa, „The Beatles“ buvo ne vieninteliai žinomi Quant kūrybos gerbėjai. Dizainerės draugijoje dažnai buvo galima matyti vieną iš anglų mados fotografų David’ą Bailey ar dizainerį Terence‘į Conran‘ą.

Vida Press
Įkvėpimą kūrybai rado šokiuose

Pajutusi sėkmę, 1959 metais Knightstridge miestelyje dizainerė įkūrė antrąjį butiką ir sukūrė itin trumpų „vaikiško“ stiliaus suknelių modelius.

Vida Press
60-ieji buvo M. Quant sėkmės laikas, nes jos vardas suskambėjo Londone pradėjus burtis jaunimo mados kultūrai. Išskirtinis dizainerės kuriamų drabužių stilius itin tiko savęs ieškančiam jaunam žmogui. Pristatyti „Lolita“ ir mokyklinės mergaitės (angl. Schoolgirl) įvaizdžiai privertė moteris aikčioti iš nuostabos ir išbandyti save naujame amplua, o sukurti mini sijonai atvėrė vis daugiau durų mados pasaulyje.

Vida Press
Tiesa, sakoma, kad įkvėpimą kūrybai Mary Quant rado šokiuose. Lankydama baleto pamokas, kartą ji pamatė kitoje salėje šokančius stepo šokėjus, tarp kurių ją pakerėjo pora metų už ją vyresnė mergaitė su bob stiliaus kirpimo šukuosena ir trumpa suknele. Tai, pasak dizainerės, įkvėpė ją kurti mini sijonus, mokyklinio stiliaus drabužius ir kitus tuo metu neįprastus drabužius.

Vida Press
Vis dėlto Quant darė įtaką mados pasaulyje ne tik kurdama netikėtus drabužių stilius, bet ir išsakydama savo požiūrį į dalykus, apie kuriuos tuo metu atrodė nepriimtinia kalbėti garsiai. Pavyzdžiui, ji dažė savo intymios vietos plaukus žaliai ir visiems apie tai viešai pasakojo. Viename iš laikraščio „The Guardian“ interviu ji kalbėjo, jog apie tokius intymius dalykus žmonėms kalbėti yra tabu.

Vida Press
Po mados atstovų įvertinimo – ordinas

Mary Quant – itin produktyvi dizainerė. 1963 m. ji pristatė kolekciją „West“ – aulinukus žema pakulne ir lietpalčius. Taip pat įvedė į madą naują aksesuarą – kuprines su ilgais dirželiais, alternatyvą pabodusioms rankinėms. Dar vėliau – nailonines kojines.

Vida Press
Be sėkmingos karjeros, Mary Quant taip pačiais metais buvo apdovanota Anglijos imperijos ordinu, kuris tapo puikiu trofėjumi už praeities nuopelnus mados pasaulyje.

Vida Press
Po mados prekių – kosmetika

Negana to, kad jai sekėsi kurti drabužių dizainą ir aksesuarus, 1966 metais ji pristatė kosmetikos liniją ir netgi sukūrė naują aromatą, pavadintą „Havoc“. Nors Quant sukūrė nemažai tais laikais atrodžiusių netikėtų dizaino sprendimų, didžiausią pelną kompanijai nešė būtent kosmetika.
Pagal kompanijos pavadinimą gerai atpažįstami nagų lako buteliukai ir lūpų dažai buvo pardavinėjami visame pasaulyje. Būtent Mary Quant galima laikyti padūmavusių akių efekto ar bob stiliaus pradininke.

Vida Press
Praėjus daugiau nei 20 metų po pirmo butiko įkūrimo, Mary Quant pasitraukė nuo savo įmonės valdymo ir pradėjo dirbti laisvai samdoma darbuotoja įvairiuose mados namuose.

Vida Press
Tačiau Mary Quant vardas gyvas. Mary Quant Cosmetics Japan Ltd – kompanija Japonijoje, kurioje galima rasti daugiau nei 200 spalvotų dizainerės parduotuvių, nors Londone jų vos dvi.

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis