Asmik Grigorian – tarptautinių operos „Oskarų“ laureatė

Vakar vakare (gegužės 15 d.) Savoy teatre Londone vyko ketvirtoji tarptautinių operos apdovanojimų ceremonija. Operos Oskarais praminti įvertinimai kasmet pasiekia klasikinės muzikos pasaulio geriausius.

Tai vienintelis tokio pobūdžio renginys, apimantis šio žanro profesionalų darbą visame pasaulyje, o taip pat ir visose operos srityse, - nuo solistų, iki dailininkų ir iš naujo atrastų kūrinių.

Šiemet iš didžiulio 1000 nominacijų sąrašo, kurį sudarė profesionalūs operos vertintojai, apdovanojimai buvo išskirstyti į 20 kategorijų, kuriose varžėsi po šešis nominantus. Operos apdovanojimuose vertinami individualūs gabumai, vertingiausi pastatymai ir plataus užmojo indėliai į operos sferą. Renginys taip pat skiria nemažai stipendijų iš Operos apdovanojimų fondo, siekiant remti kylančius talentus muzikų bendruomenėje.

Asmik Grigorian nugalėjo Geriausios Jaunosios solistės nominacijoje. Kaip juokavo pati solistė prieš mėnesį, tik sužinojusi apie nominaciją: „Smagu dvigubai – ir už tokį įvertinimą, ir už „jauną“. Nors ir negalėjusi dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje, jau vakar Asmik skubėjo džiaugtis ir dėkoti visiems, kas visuomet ja tikėjo ir pasitikėjo jos kelyje.

Organizatorių nuotr.

Savo kelią pradėjusi Lietuvoje, ji išgarsėjo kartu su Dalios Ibelhauptaitės ir Gintaro Rinkevičiaus legendine „Bohema“. Kartu su čia susibūrusiais „bohemiečiais“ Asmik sukūrė didžiausius savo vaidmenis bei tapo viena iš Vilnius City Operos steigėjų. Šiandien A. Grigorian – ryškių operos teatrų viešnia. Sezono įkarštyje per vieną savaitę Asmik gali sudainuoti spektaklius Karališkojoje Švedijos operoje, Maskvos Didžiajame teatre, Berlyno Komiches ir Romos operose, o kitą dieną jau keliauti į Marijos teatrą Sankt Peterburge. Lietuvoje solistė taip pat jau ne kartą buvo įvertinta aukščiausiais nacionaliniais teatro apdovanojimais.

Džiaugsmu netvėrė ir režisierė, gera Asmik draugė D. Ibelhauptaitė: „Geriausia jaunoji solistė tarptautiniuose operos Oskaruose – beprotiškai didelis pasiekimas. Ir jis dar didesnis ir iškilesnis, nes antri metai iš eilės mūsų merginos jį nusineša be jokios konkurencijos pasaulyje – pernai jį laimėjo Justina Gringytė!!! Tokiomis minutėmis mane apima nepaprastai šviesus jausmas – tuomet supranti, jog visas alinantis darbas nenuėjo veltui – buvo verta! Jūsų talentą ir darbą mato pasaulis, net jei Lietuva, mūsų namai, kartais to mastelio ir nejaučia, bet visa tai – verta, visa tai susideda į vidinę patirtį, kuri ir atneša šiuos rezultatus...“.

Interneto svetainės jau mirga didžiausiais sveikinimais visiems vakarykščio vakaro nugalėtojams, todėl prisidėdami prie jų, sveikiname geriausią operos pasaulio jaunąją solistę ir skelbiame Tarptautinių Operos Apdovanojimų nugalėtojų sąrašą:

Pasaulinė metų operos premjera – „Šaltasis kalnas“ (komp. Jennifer Higdon) Santa Fe opera
Apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus – Brigitte Fassbaender
Geriausias choras – Anglijos Nacionalinės operos choras
Geriausias jaunasis dirigentas – Giacomo Sagripanti
Geriausias dailininkas – Vicki Mortimer
Geriausias dirigentas – Gianandrea Noseda
Geriausias darbas pasiekiant ir edukuojant operos publiką – Opera Platform
Geriausias iš naujo atrastas kūrinys – Offenbacho „Le Roi Carotte“ (pr. „Karalius Morka“), Liono opera
Geriausias operos festivalis - Glyndebourne (D. Britanija)
Filantropo apdovanojimas – Billas ir Judy Bollinger
Geriausia jaunoji operos solistė – Asmik Grigorian
Geriausias jaunasis operos solistas – Stande Barbeyrac
Geriausias jaunasis operos režisierius – Fabio Ceresa
Geriausias naujas pastatymas: „Piteris Grimesas”, Theater an der Wien
Geriausias režisierius – Laurent Pelly
Geriausia operos kompanija – Nacionalinė Nyderlandų opera
Geriausia metų operos solistė – Mariella Devia
Geriausias metų operos solistas – Gregory Kunde

Daugiau informacijos: http://www.operaawards.org/

VCO inf.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis