Aghata Christie gyvenimas - ir melodrama, ir detektyvai

XX amžiaus rašytoja Agatha Christie savo meistriškuose detektyviniuose romanuose sukuria ir galiausiai išnarplioja ne vieną painią istoriją. Tačiau pačios istorijų autorės asmenybė ir gebėjimas nepertraukiamai regzti įtraukiančius siužetus – kur kas didesnė mįslė, kurios nepavyko išspręsti net rašytojos amžininkams.

A. Christie – tai tarsi dvi viena kitą papildančios ir viena be kitos gyventi negalinčios asmenybės: ši moteris - ne tik pjesių, detektyvinių romanų, apsakymų, išverstų daugiau nei į 100 kalbų bei išleistų milijoniniais tiražais, autorė, bet ir drovi, viešumos visuomet vengusi moteris, kurią genialiems detektyviniams siužetams įkvėpė skaudūs išgyvenimai po skyrybų ir antrosios santuokos, puoselėtos per atstumą, teikti malonumai.

Taigi, norint apibūdinti Agathą Christie, nepakanka papasakoti apie jos genialius darbus, kuriuos ir šiandien garbina detektyvinių istorijų mėgėjai. Agathos gyvenime buvo persipynusios dvi kardinaliai skirtingos, bet viena kitą papildančios profesijos – rašytoja ir... šeimos moteris.

Agatha Christie vaikystėje
Agatha Christie vaikystėje
Vida Press

Nuo operos solistės iki nusikaltimų karalienės

1890 – aisiais Devono grafystėje, Anglijoje, vidutinės klasės Millerių šeimoje gimė trečiasis vaikas – Agatha Mary Clarissa. Sulaukusi 11 metų mergaitė neteko tėvo – tai artimiesiems sukėlė ne tik emocinį šoką, bet ir finansinių bėdų. Dėl šios priežasties Agatha išsilavinimą įgijo namuose. Paauglystę būsima rašytoja praleido Paryžiuje, kur mokėsi muzikos meno. Tuo metu Agatha troško tapti operos soliste, tačiau nerimavo dėl per silpno savo balso, todėl, motinai pasiūlius imtis rašymo, mergina griebėsi plunksnos.

Agatha Mary Clarissa Miller (AGATHA CHRISTIE), su tėvu Frederick Miller, 1898 m.
Agatha Mary Clarissa Miller (AGATHA CHRISTIE), su tėvu Frederick Miller, 1898 m.
Vida Press

Profesija – šeima, o rašymas – ne?

Agatha buvo gera dukra, atsidavusi motinai, savo namus, kuriuose po tėvo mirties sukosi vien moterys, laikiusi pasaulio centru. Namų svarba, idealizavimas atsispindi ir būsimuose autorės romanuose: vienuose namai tampa išsamiai aprašyta veiksmo vieta, kituose - netgi veikėju su savo vardu ir biografija. Užsidirbusi pakankamai pinigų, rašytoja įsigijo ne vieną būstą, tačiau savo vidinį pasaulį mintyse puoselėjo namuose, kuriuose užaugo supama vyresniosios sesers, senelių, motinos, auklės ir virėjos.

Agatha save įsivaizdavo kaip šeimos žmogų, vyrui atsidavusią žmoną, gerą motinos dukrą, todėl netikėjo, jog galėtų tapti profesionalia rašytoja. Tačiau, pamokyta šeimos draugo ir kaimyno bei supažindinta su literatūros agentu, po truputį ėmė leisti šaknis literatų pasaulyje.

Agatha Christie su pirmuoju vyru Archibald Christie, 1919 m.
Agatha Christie su pirmuoju vyru Archibald Christie, 1919 m.
Vida Press

A. Christie ieškojo gyvenimo vyro. Tačiau iki surandant pirmąjį, už kurio ištekėjo, moteriai teko įsivelti į keturis romanus su išsiskyrusiais vyrais, kartą netgi susižadėjo. Galiausiai rašytoja sutiko lakūną ir kareivį Archibaldą Christie: jiedu kaipmat įsimylėjo, o Archiui pasipiršus, 1914 metais atšventė vestuves. Vėliau jaunavedžiai susilaukė dukters, kurią pavadino Rosalinda. Deja, šis šeimos sukūrimas ar tiksliau pirmasis gyvenimo vyras į Agathos gyvenimą atnešė daugiau skausmo nei laimės.

A. Christie: nuo troškimo tapti dainininke iki nusikaltimų karalienės titulo
A. Christie: nuo troškimo tapti dainininke iki nusikaltimų karalienės titulo
Vida Press

Išdavystė padiktavo detektyvinį siužetą

Viktorijos laikus perskrodžia Pirmojo pasaulinio karo žaibai, kurie sutrikdo ir Christie šeimos ramybę, finansinę padėtį. Bet netrukus Agathos karjerai ima klostytis palankios aplinkybės: savo malonumui rašiusios moters romanais susidomi publika, reikalauja naujų autorės kūrinių. Iki šiol apie pinigus, kuriuos galėtų gauti už kūrinius, nė nesvajojusi moteris netrukus ima uždirbti daugiau už mylimąjį. Regis, nieko netrūksta: karjeros reikalai klojasi puikiai, greta – mylintis vyras su dukra, o ir finansinė padėtis tapo ne tik stabili, bet ir palanki kelionėms aplink pasaulį. Deja, šioje istorijoje viskas per gerai, kad būtų tiesa.

Po 10 bendro gyvenimo metų šeimos gerovę sugriauna Archibaldo meilė jaunesnei moteriai Nancy Neele. Šis sukrėtimas beveik prilygo taip mylimos Agathos motinos mirčiai. Įskaudinta vyro išdavystės ir sužinojusi, kad šis savaitgaliui išvyksta su meiluže, tą patį vakarą A. Christie dingsta 11 dienų: jos automobilis randamas pakelės griovyje, tačiau automobilio salonas – tuščias.

Galiausiai Agatha randama viešbutyje Šiaurės Jorkšyre: ten ji slapstėsi savo asmenybę pridengusi naujos Archio mylimosios pavarde. Rašytoją atpažino viešbučio darbuotojai, tačiau pati Aghata niekaip negalėjo paaiškinti savo dingimo. Medikų teigimu, ją ištiko emocinio šoko sukelta amnezija.

10 dienų Agathos ieškojo daugiau nei tūkstantis policininkų, 15 tūkstančių savanorių ir keli lėktuvai, pasiųsti skrosti apylinkių padanges. Apie moters dingimą buvo rašoma net pirmame „The New York Times“ puslapyje. Iki šiandien spėliojama: medikų versija – tiesa ar savo dingimu Agatha tikėjosi dar labiau išpopuliarinti savo kūrinius bei tuo pačiu įskaudinti vyrą.

Agatha Christie ir antrasis jos vyras Max Mallowan, 1975 m.
Agatha Christie ir antrasis jos vyras Max Mallowan, 1975 m.
Vida Press

Antra, bet tikroji meilė ateina netikėtai

Po skyrybų su pirmuoju vyru rašytojai vyrų dėmesio nestigo: Agatha buvo laikoma tikrai „paklausia“ moterimi tarp stipriosios lyties atstovų. Tačiau per savo gyvenimą žinoma literatūros moteris miegojo tik su dviem vyrais. Vienas iš jų – Maxas Mallowanas, antrasis A. Christie vyras, padėjęs damai išsigydyti visas nesėkmingos santuokos žaizdas.

Susipažinę jiedu santykių eigos neskubino – buvo tik draugai. Kaip tik tokio bendravimo įskaudintai keturiasdešimtmetei moteriai ir reikėjo. Tiesa, Agatha buvo vyresnė už mylimąjį. Faktą, kad jaunesnis ir neturtingas Maxas užkariavo karjeros aukštumas beveik pasiekusios, turtus susikrovusios rašytojos širdį, kai kurie artimi žmonės vertino prieštaringai.

Bendraudama su Maxu moteris jautėsi saugi ir laisva, o ir naujas mylimasis buvo tikras romantikas: rašė jaudinančius, netgi seksualius laiškus, tarsi pats būtų buvęs rašytoju. Ilgai netrukus Maxas pasipiršo, o Agatha išdrįso susitaikyti su mintimi apie naują santuoką ir sutiko tekėti. Povedybinis gyvenimas nė kiek nepriminė santykių su Archibaldu: rašytojai buvo sunku patikėti, kad tokia meilė, kuri liepsnoja tarp jos ir Maxo, iš tiesų egzistuoja! Tiesa, santykius jaunavedžiams teko palaikyti per atstumą – Maxas svajojo apie archeologo karjerą, todėl didžiąją laiko dalį jam teko gyventi atskirai nuo mylimosios.

Agatha Christie savo bibliotekoje, 1946 m.
Agatha Christie savo bibliotekoje, 1946 m.
Vida Press

Agatha situaciją vertino optimistiškai, bet laikui bėgant, ėmė jaudintis, kad gyvenant atskirai nepasikartotų istorija, nutikusi su Archiu. Tačiau vienas kitu pasitikėjo gana tvirtai ir tai išsaugojo santuoką, padėjo pergyventi Antrąjį pasaulinį karą. Galiausiai Agatha ėmė domėtis archeologija bei keliauti su vyru į ekspedicijas.

Taigi, įkvėpimo naujoms knygoms suteikė ne tik be galo graži meilė, bet ir kelionės, nauji potyriai ir žinios, kurias įsisavinti skatino antrasis rašytojos vyras. Agatha buvo profesionalė – jos knygų tiražą dydžiu lenkia tik Šekspyro ir Biblijos leidimų skaičius, o pjesė „Pelėkautai“ pateko į Gineso rekordų knygą kaip ilgiausiai be pertraukų vykstantis spektaklis.

Paskutinį atokvėpį nusikaltimų karaliene vadinama Agatha išleido būdama 85 metų: rašytoja, šaltiniai tvirtina, mirė sava mirtimi. Bet vėliau A. Christie kūrinius tyrę mokslininkai rado užuominų, kad autorė paskutiniaisiais gyvenimo metais galėjo sirgti Alzheimerio liga. Kad ir kaip bebūtų, Agatha nugyveno puikų gyvenimą: turėjo šeimą, sužinojo, ką reiškia tikroji gyvenimo meilė, ir paliko didelį literatūrinį turtą ateities kartoms. Faktas vienas – be savo sugebėjimo būti šeimos gerovės sergėtoja, be tikros meilės troškimo ji nebūtų buvusi tokia gera rašytoja. Ir atvirkščiai...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis