Žaidimas, kuris padės vaikams išvengti seksualinės prievartos

Įvairaus amžiaus vaikai atostogaudami stovyklose, pas giminaičius, senelius ar draugus, neretai atsiduria situacijose, kai kyla grėsmė tapti seksualinės prievartos aukomis arba yra seksualiai išnaudojami. Kaip tėvams ir mokytojams pasikalbėti su vaikais, kad jie atpažintų pavojingas situacijas tiek internete, tiek realiame pasaulyje?

1 iš 5 vaikų patiria seksualinę prievartą

Europos šalių statistika skelbia, kad 1 iš 5 vaikų, iki sulaukdamas 18 metų, patiria vienokios ar kitokios formos seksualinę prievartą ir tai nepriklauso nei nuo to, kokioje šeimoje, nei kokioje kultūroje jis auga. Be to, tiek bet kurio amžiaus berniukai, tiek mergaitės gali tapti aukomis. Nustatyta, kad net 70-85 proc. atvejų seksualinį išnaudojimą vaikai patiria iš pažįstamų žmonių: tėvų, giminaičių, draugų, bendraamžių, kitų suaugusiųjų, kuriais pasitiki.

Deja, tyrimai rodo, kad daugelis tėvų nemoko vaikų apsisaugoti nuo seksualinės prievartos, nes neįvertina šio pavojaus grėsmės. “Jiems stinga informacijos ir išmanymo, ypač susijusio su saugumu internete, be to, nežino, kaip kalbėtis su vaikais apie lytiškumą ir seksualinę prievartą”, - pastebi Paramos vaikams centro psichologė Veronika Lakis-Mičienė.

Svarbu mokyti saugumo taisyklių

Specialistė pataria į bendras šeimos taisykles įtraukti “Pirmiausia atsiklausk” taisyklę. Ji reiškia, kad vaikas visuomet turėtų atsiklausti tėvų ar kito jį prižiūrinčio suaugusiojo, prieš paimdamas ką nors iš kito žmogaus, eidamas kartu su juo ar sulaukęs pasiūlymo kartu praleisti laiką.

“Labai svarbu padėti vaikams suprasti, kad jie gali pasakyti “ne” vyresniems bei juos prižiūrintiems žmonėms, jeigu šie pažeidžia saugumo taisykles. Pavyzdžiui, “Man negalima žaisti žaidimų su prisilietimais”, “Nustok”, “Nenoriu to daryti”. Įtvirtinti taisykles, labai padeda žaidimas, kai klausiama: “Ką darytum, jeigu…”. Taip pat paaiškinkite vaikams, kuo skiriasi geros ir blogos paslaptys. Patikinkite, kad nemalonių paslapčių nereikėtų saugoti ir, kad vaikas bus saugus apie tai papasakojęs”, - sako V.Lakis-Mičienė.

Daugiau konkrečių patarimų, kaip kalbėtis su vaikais apie kūną, saugumą ir pavojingas situacijas, kad jie netaptų seksualinės prievartos aukomis, rasite E. mokymų platformoje www.pvcmokymai.lt. Čia tėvai ir specialistai supažindinami su svarbiausiais vaikų seksualinio išnaudojimo faktais, paaiškinama, ką vaikams svarbu žinoti apie saugumą internete. Aptariami tinkami ir efektyvūs kalbėjimo su vaikais apie seksualinę prievartą metodai. Išdėstytos rekomendacijos, kaip reaguoti, jeigu vaikas papasakoja apie patirtą seksualinę prievartą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis