Vaikų psichiatras L. Slušnys: savižudybę ir jos priežastis kiekvienas žmogus mato skirtingai

Niekam ne paslaptis, jog paauglių savižudybės – opi ir skaudi problema Lietuvoje. Gąsdinantys skaičiai kiekvienais metais vis auga, o šia tema kalbėti iki šiol baisu. Vieni tai vadina nuodėme, kiti – psichikos sutrikimu. Tačiau kokios tikrosios šio poelgio priežastys?

Jas įvardino vaikų psichiatras Linas Slušnys ir naują spektaklį „Ačiū“, pagal J. Asher „13 priežasčių kodėl” knygą, pastatyti besiruošianti režisierė ir aktorė Indrė Pivoraitė.

„Jeigu mes apie problemą kalbame viešai, apie tai diskutuojame, neretai pamatome ir nustembame, jog ši yra ne vienalytė – savižudybę ir jos priežastis kiekvienas žmogus mato skirtingai. Tai gali erzinti, tam galima prieštarauti, tačiau tokiu būdu atrandami nauji problemos sprendimo būdai.

Iš teatro studijos archyvo

Juk savižudybės esmės kartais taip ir nesužinome. Didelę įtaką jaunimui daro suaugusieji, kurie nepagalvodami žlugdo jauno žmogaus savivertę. Taip pat savižudybių kiekį didina patyčios. Atkreipkite dėmesį, jog kasmet Lietuvoje nusižudo apie trisdešimt-penkiasdešimt jaunų žmonių. Bandymų žudytis – dešimt kartų daugiau. Apie tai galvojusių – šimtai ar net tūkstančiai. Manau, svarbiausia mokėti įteikti įrankius, kuriais sunkiomis akimirkomis jauni žmonės galėtų ir mokėtų naudotis. Be to, žinotų, jog kreiptis pagalbos nėra gėda”, - dėstė L. Slušnys.

Pasak idėjos autorės, spektaklis – puiki opcija, gebanti sudominti jaunimą. Jie ne tik supažindinami su jautria tema, tačiau yra kviečiami tapti prasmingo projekto dalimi.

Indrė Pivoraitė
Indrė Pivoraitė
Klubas.lt (M.Jurkutės nuotr.)

„Spektaklis kalba apie nesunaikinamą patyčių liūną, į kurį klimpsta vis daugiau vidinės tvirtybės stokojančių jaunų žmonių. Jis apie santykių spragas, neretai privedančias prie savižudybių. Spektaklio veikėjai analizuos save, aplinką, poelgius ir jų pasekmes, ieškos patyčių ir savižudybių prevencijos būdų.

Tikiu, jog tokia meno forma apie savižudybes kalbėti lengviau. Jautrūs faktai bus analizuojami jaunimui suprantama, įtraukiančia kalba. Be to, merginos ir vaikinai nuo trylikos iki aštuoniolikos metų amžiaus yra kviečiami prisidėti prie spektaklio įgyvendinimo – rengiama aktorių atranka. Tad, visi, kurie neabejingi teatrui bei jaučia norą išmokti vaidybos paslapčių, yra laukiami. Kviečiu su manimi susisiekti asmeniškai. Studijos INSITI puslapyje rasite, kaip tai padaryti ”, - teigė I. Pivoraitė.

Iš teatro studijos archyvo

„Kreiptis pagalbos” – tokį tikslą įvardijo režisierė. Jos teigimu problemos bei potencialūs sprendimo būdai spektaklyje bus išanalizuoti ir suprasti.

„Žinau, kad kalbėdami apie tai garsiai sulauksime palaikymo. Ši tema – ypač aktuali. Jei taip manote ir Jūs, kviečiu prisidėti. O labiausiai kviečiu save išbandyti neabejingą jaunimą. Kartu galėsime nuveikti daugiau", - pokalbį baigė iniciatorė.

Atranka į spektaklį jau prasidėjo. Užsiregistruoti galite el. paštu: info@insiti.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis