Vaikų gastroenterologas: šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų!

Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų.
© Fotolia

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Pasak vaikų gydytojo gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, Lietuvoje šios ligos padaugėjo net 50 kartų. Specialistai svarsto, kas pasikeitė per pastaruosius metus, jei rodikliai taip išaugo. Maistas pasikeitė tikrai.

Vaikų gastroenterologas: šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų!
© Asmeninio albumo nuotr.

Liga „jaunėja“

Gastroezofaginio refliukso liga pasireiškia skausmais, kurie atsiranda skrandžio rūgštims pakilus į stemplę. Ji sukelia ir užsitęsusį kosulį, rėmenį. Pasak specialistų, ši liga pastebimai jaunėja, nes vis daugiau susirgimų pasitaiko ir tarp vaikų.

„Nors pasaulyje šios ligos priežastys nežinomos – maistas jai turi neabejotiną reikšmę. Lietuvoje šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų. Tokie skaičiai verčia galvoti, kas pasikeitė? Anksčiau valgėme dažniau namuose ruoštą maistą: košes, mėsą, žuvį, o dabar dažniau renkamės pusgaminius. Pastebime, kad pusei vaikų užtenka sureguliuoti dietą ir liga atsitraukia. Todėl labai svarbu, kokį valgymo pavyzdį tėvai rodo namuose“, - akcentuoja gastroenterologas.

Tėvai – geriausias pavyzdys

Kad vaikai augtų sveiki, o jų imunitetas būtų atsparus ligoms, reikėtų pasirūpinti įvairesne mažųjų mityba. Pasak specialisto, reikalingą baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų kiekį vaikams užtenka gauti su maistu. Svarbu prisiminti ir tai, kad vaikai labai greitai išnaudoja energiją, todėl jiems riekia valgyti dažniau – mažiausiai net penkis kartus per dieną. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vienas sveikų, greitos energijos šaltinių yra košė.

Vaikų gastroenterologas: šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų!
© Asmeninio albumo nuotr.

„Labai geras produktas yra grūdinės košės. Nors vyrauja įsitikinimas, kad košė – nepasiturinčių maistas, bet tai netiesa. Visų pirma – tai labai lengvai virškinamas, angliavandeniais ir maisto skaidulomis pasižymintis maistas, turintis nedaug baltymų, riebalų. Košę galima valgyti rytais, kai reikia greitos energijos. Ir vakarais, nes ji lengvai virškinama,“ – rekomenduoja doc. dr. V. Urbonas.

Tačiau košės valgytojų mažėja, nes daugelis taupydami laiką, jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai. Tėvai yra pavyzdys“, - pabrėžia gydytojas.

Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso

Žinoma, pasigirsta ir tėvų nuogąstavimų, kad jų vaikai valgo tik tai, ką nori, todėl neretai sveikesnių produktų vaikams įsiūlyti sunku. Tačiau jeigu namuose nebus rodomas pavyzdys, atėję į mokyklą mažieji greitai perims savo draugų įpročius ir rinksis nesveikus užkandžius.

„Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso, nėra laiko tarpsnio, kurio metu gamintųsi kažkokie specialūs fermentai. Vaikas valgo taip, kaip jį išmoko tėvai. Žinoma, įtaką tam turi ir mokykla bei darželis. Kaip žmonės, vaikai taip pat turi tam tikras skonio savybes. Tačiau jos ganėtinai lengvai keičiamos. Naujagimiai visuomet rinksis geriau saldų maistą, vėliau norės sūraus ir pan. Tačiau vaikus galima pripratinti.

Vaikų gastroenterologas: šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų!
© Shutterstock

Nereikėtų pasiduoti vaikų pomėgiams. Reiktų kantriai aiškinti, kad bulvių traškučiai ir kitas nesveikas maistas yra žalingas. Pradinės klasės, tai laikas, kai vaikai jau tarsi išeina į „visuomenę“. Tuomet jie mato, ką valgo jų bendraamžiai. Jeigu šeimoje į mitybą dėmesys nekreipiamas, vaikai lengvai pasiduos kitų įtakai, ypač tų, kurie valgo mažiau sveiką, nesubalansuotą maistą“, - pastebi specialistas.

Rekomendacija

Pasiteiravus V. Urbono, apie sveikiausią košę vaikams, gastroenterologas pažymėjo, kad visos Lietuvoje augančios kultūros puikiai tinka vartojimui. Tačiau yra keletas rekomendacijų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

„Visos Lietuvoje augančios grūdinės kultūros – avižos, miežiai, grikiai, soros – yra tinkamos. Rekomenduočiau vartoti pilno grūdo kruopas, ne miltiniu jų pagrindu. Prieš vartojant, jas reikėtų ne tik nuplauti, bet ir kiek apvirti. Taip pagerinsite jų įsisavinimą į organizmą“, - pokalbį užbaigė gydytojas gastroenterologas doc. dr. V. Urbonas.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vaikas

Dietologė E. Gavelienė: šis patiekalas reikalingas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems

Tik pusę Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų – 55 proc., pusryčiams valgo košę.

Vaikų gastroenterologas: šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų!

Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų.

Nuo kitų metų – nemokami skiepai nuo rotavirusinės infekcijos

Naujovė vaikų skiepų kalendoriuje – skiepai nuo rotavirusinės infekcijos.

Modelių pasaulis iš tėvų perspektyvos: visiškai pasitikėti turi ne tik vaiku, bet ir agentūra (1)

Dvyliktokei Julijai Petrauskaitei (17), kaip ir jos šeimai, mados pasaulis buvo labai tolimas, miglotas ir kupinas nežinomybės. Vis dėlto, giliai širdyje puikius genus turinčiai merginai kirbėjo noras išbandyti savo jėgas prieš fotoobjektyvą. „Juk neturėjau, ko prarasti. Tik linksmai praleisti dieną ir gauti profesionalių patarimų“, – pirmą susitikimą su „Image Group“ agentūra šypsodamasi prisimena Julija.

Vaikų psichiatras L. Slušnys: savižudybę ir jos priežastis kiekvienas žmogus mato skirtingai

Niekam ne paslaptis, jog paauglių savižudybės – opi ir skaudi problema Lietuvoje. Gąsdinantys skaičiai kiekvienais metais vis auga, o šia tema kalbėti iki šiol baisu. Vieni tai vadina nuodėme, kiti – psichikos sutrikimu. Tačiau kokios tikrosios šio poelgio priežastys?

Kaip vaiką mokyti saikingai vartoti ir atsakingai skolintis

Menkas Lietuvos vaikų finansinis raštingumas: atsakomybė krenta švietimo sistemai ir tėvams.

Daugiavaikė mama: apie tai, kaip trečias vaikas gali tapti ir pirmuoju (2)

„Pirmagimes dvynukes bent iki metų man užaugino visas kaimas,“ mena Veronika Urbonaitė-barkauskienė.

Kas kaltas dėl vaikų trumparegystės – gyvenimo būdas ar genai?

Mūsų darbas ir poilsis dažniausiai susiję su informacijos apdorojimu – analizuojame ataskaitas, naršome internete, o norėdami atsipalaiduoti – žiūrime filmus. Akys gauna labai didelę apkrovą, tad nenuostabu, kad pastaraisiais metais sparčiai auga akių ligų skaičius.

Gydytoja kardiologė: kokie ženklai įspėja, kad vaikas perkaito

Aukšta oro temperatūra ar ilgas buvimas karštyje neigiamai veikia žmogaus sveikatą, ypač tam jautrūs vaikai. Kaip apsaugoti mažylius karštomis vasaros dienomis ir kaip suteikti pirmąją pagalbą ištikus nelaimei?

Dviejų mažamečių mama Vaida Kurpienė – apie tai, kaip vaikams „įpiršti“ daržovių (1)

Remiantis švedų Örebro universiteto ir Karolinska instituto tyrėjų duomenimis, tik kas ketvirtas vaikas Europoje suvalgo asmeniui rekomenduojamą 400 gramų vaisių ir daržovių normą.