Vaikas nešyklėje: ar prigis senos tradicijos šiais laikais?

Dėl vaiko nešiojimo nešyklėse vis dar diskutuojama - vieni tikina, kad tai vargina mamas ir kenkia vaiko stuburui, kiti sako, kad skatina vaiko raidą ir tenkina jo saugumo poreikį.

Sužinoti daugiau apie tai bus galima spalio 8-14 dienomis, kai visame pasaulyje ir Lietuvoje  bus minima trečioji Tarptautinė vaikų nešiojimo savaitė. Įvairiose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje, organizuojami renginiai, kurių tikslas - atkreipti dėmesį į kūdikių ir vyresnių vaikų nešiojimo privalumus, šio reiškinio istoriją ir vaikų nešiojimo būdus bei priemones.   Psichologai vardina daugybę artimo vaikų ir tėvų santykio privalumų, o kultūros tyrinėtojai primena, kad ir lietuvės kitados nešiodavosi vaikus kartu - skarose! 

„Lietuvoje daugėja šeimų, kurios renkasi artimą kontaktą su kūdikiu ir naudoja tam įvairias nešykles. Vis daugiau tėvų ir senelių supranta, kad kūdikis taip pat žmogus, jis turi poreikių ir kad vienas iš poreikių yra būti arti suaugusiojo žmogaus", - sako kūdikių nešiojimo konsultantė, viena iš Prieraišiosios tėvystės centro įkūrėjų Rima Kurtinaitienė. Ji - trijų vaikų mama, ir visus tris augino į pagalbą pasitelkusi nešykles. Dabar viena iš Rimos veiklų - paskaitos apie vaikų nešiojimą.  

Rima Kurtinaitienė pastebi, kad kitados mūsų šalyje egzistavusi vaikų nešiojimo skarose tradicija nunyko po antro pasaulinio karo: moterys skaras iškeitė į paltus, populiarėjo vežimėliai ir plito nuostata, kad kūdikis turi gulėti lovytėje, kad jis linkęs manipuliuoti tėvais ir kad įpranta būti nešiojamas. „Per pastaruosius 60-70 metų psichologijos mokslas sukaupė daugybę įrodymų, kad taip nėra, tačiau pakeisti visuomenėje susiformavusią nuomonę reikia laiko"- teigia R. Kurtinaitienė.

Anot jos, svarbu kalbėti ir apie taisyklingą nešiojimą minkštose nešyklėse, kad kūdikis būtų ne tik arti tėvų, bet ir taisyklingai prilaikomas medžiagos, kad jo klubo sąnariai, stuburas ir kaklas būtų tvirtai paremti iki to amžiaus, kol kūdikis pats išmoks laikyti galvą, sėdėti ir vaikščioti.

Anot Tarptautinės vaikų nešiojimo savaitės iniciatorės - pelno nesiekiančios organizacijos „Babywearing International" - vieni pirmųjų vaikų nešiojimo propaguotojų Vakarų šalyse - amerikietis pediatras ir knygų autorius  William Sears su žmona Martha. Jie ir pradėjo vartoti anglišką terminą „babywearing", kuris reiškia kūdikių nešiojimą prie pat kūno, nešyklę, skirtą vaikui, tarytum apsirengiant kaip papildomą drabužį. 1986 m. žurnale „Pediatrics" išspausdinta studija, kurioje teigiama, kad šešių savaičių kūdikiai, bent tris valandas per dieną nešioti minkštose nešyklėse, verkė ir irzlūs būdavo 43 proc. mažiau nei kiti jų amžiaus kūdikiai.

Išsamesnė informacija apie tyrimus ir šiemetinę iniciatyvą - „Babywearing International" svetainėje: www.babywearinginternational.org.; www.prieraisiojitevyste.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis