Nuo kitų metų – nemokami skiepai nuo rotavirusinės infekcijos

Naujovė vaikų skiepų kalendoriuje – skiepai nuo rotavirusinės infekcijos.

Nuo 2018 m. rugsėjo Lietuvoje vaikai bus nemokamai (valstybės lėšomis) pradėti skiepyti nuo rotavirusinės infekcijos. Vakcina, kuria bus skiepijami kūdikiai nuo 2 mėnesių, jau yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Šie skiepai į nacionalinį profilaktinių skiepijimų kalendorių jau įtraukti keturiolikoje ES valstybių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad rotavirusinė infekcija – tai virusinė žarnyno infekcija, kūdikiams ir mažiems vaikams sukelianti sunkų ūminį viduriavimą, karščiavimą, vėmimą. Kūdikio organizmas greitai netenka vandens, todėl sutrinka daugelio organų veikla, gresia bendra organizmo intoksikacija. Siekiant apsaugoti vaikus nuo rotavirusinės infekcijos rekomenduojama juos paskiepyti. Priklausomai nuo vakcinos, vaikai gali būti skiepijami 2 arba 3 kartus.

ULAC duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje rotavirusinė infekcija (RVI) jau diagnozuota daugiau nei 3 tūkstančiams asmenų. Tai 15 proc. mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį, tačiau didžiausi sergamumo RVI rodikliai registruojami iki trejų metų vaikų amžiaus grupėje, vyresni vaikai ir suaugusieji asmenys serga žymiai rečiau. Per pastaruosius penkerius metus (2012-2016 m.) kasmet Lietuvoje registruojama 3 - 4 tūkst. susirgimo RVI atvejų, iš kurių apie 80 proc. – vaikams iki šešerių metų.

ULAC medikai primena, kad RVI riziką galima sumažinti kruopščiai plaunant rankas, ypatingai –pasinaudojus tualetu, pakeitus kūdikiui sauskelnes ar po sąlyčio su galimai infekuotais virusu daiktais ir aplinka. Tačiau tai neapsaugo nuo užsikrėtimo ir ligos.

Skiepai – patikimiausia specifinė profilaktikos priemonė nuo RVI. Nuo 2006 metų Lietuvoje naudojamos dviejų gamintojų vakcinos, kurios yra vartojamos per burną. Kasmet nuo RVI tėvai savo lėšomis paskiepija per 3 tūkstančius kūdikių. Paskiepytų vaikų skaičius kasmet auga: 2013 m. nuo RVI buvo paskiepyti 3 178 kūdikiai, 2016 m. – 4 222.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis