Nebūtina kaskart pulti vaiko gelbėti, sako „Vaikų linijos“ savanorės

Po smagaus atostogų periodo atėjęs ruduo – naujų patirčių ir darbų metas, kai norisi pasinerti į įdomias veiklas ar įgyti vertingos patirties. Tokią patirtį siūlo „Vaikų linija“, renkanti naujų savanorių grupę ir ieškanti žmonių, norinčių užsiimti prasminga veika ir padėti vaikams bei paaugliams.

Daugelis mano, kad savanorystė skirta tik mokiniams ar studentams ir yra nesuderinama su darbu arba šeima. Laimei, „Vaikų linijoje“ yra žmonių, įrodančių, jog labai norint galima suderinti viską.

Pasikalbėjome su keliomis vyresnio amžiaus „Vaikų linijos“ savanorėmis ir paprašėme jų papasakoti apie tai, ką joms davė savanorystė ir kaip sekasi ją suderinti su kitomis veiklomis.

Savanorė EGLĖ: „Vaikų linija“ - ir mano mokytojas, ir draugas, ir vaikas tuo pačiu

Eglė, matydama aplinkui vienišus, nelaimingus žmones, pajuto norą jiems padėti. Paieškos internete atvedė į „Vaikų liniją“. Susipažinusi, kuo užsiima čia savanoriaujantys žmonės, ji suprato, kad atrado tai, ko ieškojo – vietą, kurioje galės teikti pagalbą vaikams ir paaugliams. Iš pradžių Eglė kalbėjosi su vaikais, o vėliau tapo supervizore ir pradėjo mokyti naujus savanorius.

Kaip sekasi suderinti savanoriavimą „Vaikų linijoje“ (VL) su kita savo veikla?

Iš pradžių buvo nesunku, nes nedirbau, turėjau daugiau laisvo laiko, tačiau vėliau, kai veiklos padaugėjo ir gimė antras vaikelis, pasidarė išties sudėtinga. Turiu daug mėgstamos veiklos, įsipareigojimų, tačiau „Vaikų linija“ mano sąrašo viršuje. Tai vieta, pilna galimybių tobulėti, bendrauti su įvairiais žmonėmis, o man tai – labai svarbu, tad planuodama savo laiką visada į dienotvarkę įtraukiu laiką „Vaikų linijai“. Beje, būtent čia ir išmokau planuoti savo laiką.

Eglė: tai, ką gaunu, praverčia ne tik bendraujant su vaikais
Shutterstock nuotr.
Ką tau davė savanorystė?

Pirmiausia ką man davė ir vis dar duoda „Vaikų linija“ – tai bendravimo pamokas, taip pat išmokau empatijos, būdų, kaip padėti kitam išspręsti sunkias situacijas. Sužinojau, kaip kalbėtis su vaikais apie tai, kas jiems svarbu. Jausmas, kai kažkam padedi, kažkam esi reikalinga – neapsakomas, daug duodantis. Visa, ką gali gauti savanoriaudamas, reikia pasiimti pačiam, o būdų ir galimybių tikrai suteikiama. „Vaikų linija“ man reiškia daug. Tai - ir mano mokytojas, ir draugas, ir vaikas tuo pačiu.

Kaip čia įgyta patirtis praverčia gyvenime?

Atėjau siekdama išmokti tinkamai bendrauti su vaikais, kad ir su savo mažyliais sektųsi bendrauti, užmegzti ryšį. Tačiau tai, ką gaunu, praverčia ne tik bendraujant su vaikais. Dabar visą patirtį panaudoju bendraudama su šeimos nariais, draugais, geriau pažįstu save, išmokau įsiklausyti tiek į save, tiek į kitus.

Ar pasikeitė požiūris į vaikus, bendravimas su jais?

Taip. Dabar į juos žvelgiu ne kaip į išdykėlius, neklausančius tėvų, o kaip į mažuosius, sprendžiančius sudėtingas problemas, turinčius džiaugsmų ir vargų, su kuriais jiems patiems tenka susitvarkyti ir išgyventi.

Kaip manai, kodėl verta prisijungti prie VL komandos?

Todėl, kad čia galima išmokti daug naudingų dalykų, kuriuos vėliau lengva pritaikyti savo asmeniniame gyvenime. Įgyta patirtis padeda suprasti aplinkinius žmones, bendrauti su jais, spręsti savo ir kitų sunkumus. VL galima įgyti patirties rengiant įvairiausius renginius, organizuojant veiklas, taip pat galima susirasti draugų arba tiesiog įdomiai praleisti laisvalaikį, čia jaučiuosi svarbi ir reikalinga.

Ką pasakytum žmogui, kuris abejoja, ar verta pradėti savanoriauti?

Nežinau kodėl galima tuo abejoti :) Kai pati žinau, kiek daug duoda VL, net neabejočiau. Jei tik yra šiek tiek laiko, noro – „Vaikų linijos“ komanda mielai priims į savo savanorių būrį.

Savanorė INGRIDA: vaikai yra geri, tik atsiduria netinkamose situacijose

Ingrida atėjo į „Vaikų liniją“, norėdama išmokti padėti vaikams, susiduriantiems su sunkumais. Jai kartais tekdavo išklausyti vaikus, išgyvenančius dėl savo nesėkmių, o kaip jiems padėti – nežinojo. Išgirdusi, jog VL renka savanorių grupę, nusprendė prisijungti. Po kelių savanorystės metų Ingrida atsisveikino su šia veikla, bet mielai sutiko prisidėti prie naujų savanorių kvietimo.

Dirbi atsakingą darbą, turi šeimą ar suderinti viską su savanoryste buvo sunku?

„Vaikų linijoje“ budėjimai vyksta kiekvieną dieną, todėl galėjau pasirinkti kada budėti. Grafikas labai lankstus, viską buvo galima suplanuoti iš anksto. Budėdavau po darbo, savaitgaliais. Budėjimas neužimdavo visos dienos. VL visiškai netrukdė darbui, šeimai ar pramogoms. Juk svarbiausia ne kiek turi laiko, bet kam jį skiri.

Ką tau reiškia „Vaikų linija“?

Iš VL turiu pačius gražiausius prisiminimus. Daug pažinčių ir smagių akimirkų su atvirais, išradingais, linksmais, supratingais žmonėmis. Išsinešiau nemažą bendravimo patirtį, gebėjimą išklausyti ir išgirsti kitą žmogų. „Vaikų linija“ reiškia pagalbą kitiems, prasmingą laiko praleidimą, savęs realizavimą.

Gal čia įgyta patirtis praverčia gyvenime?

Įgyta patirtis labai praverčia bendraujant, ypač tada, kai susiduriu su nepažįstama aplinka ir žmonėmis. Daug drąsiau jaučiuosi tokiose situacijose. Taip pat gyvenimiškose situacijose pravertė ir kiti čia vykstantys užsiėmimai: rankdarbių vakarėliai, savęs pažinimo grupės. O svarbiausia, kad dabar turiu draugų, kuriems net ir nebūdama „Vaikų linijoje“ galiu paskambinti, pasikalbėti, paprašyti patarimo, užuojautos, pagalbos.

Ar pasikeitė požiūris į vaikus, bendravimas su jais po savanorystės VL?

Požiūris į vaikus nepasikeitė. Vis dar manau, kad vaikai yra geri ir nuoširdūs, tik atsiduria netinkamose situacijose arba pasielgia netinkamai. Bet jie tik mokosi... O štai bendravimas su vaikais pasikeitė. Supratau, kad nereikia pulti nuolat jų „gelbėti“ arba moralizuoti. Dabar, jei tenka bendrauti su vaikais, stengiuosi klausyti, ką jie sako, ir padrąsinti ieškoti kitokių išeičių. Skatinu rinktis, o ne priimti viską, ką jiems tuo momentu pasiūlė situacija.

Kodėl verta prisijungti prie VL komandos?

Prisijungti verta, nes komanda tikrai šauni. Kol joje nepabūni, negali suprasti, kiek skirtingų žmonių gali susivienyti bendram tikslui, dirbti kartu, susikalbėti ir padėti vienas kitam. Savanoriavimas VL – tai ne tik davimas, bet ir gavimas. Tai galimybė daryti mažus gerus darbus, kurie sušildo sielą. Savanoriaudamas susipažįsti su įdomiais ir geranoriškais žmonėmis. Visuomet sulauki pagalbos ir draugiškos paramos ištikus bėdai.

Savanorė RASA nutarė padėti kitiems, kai pati nesulaukė pagalbos

Rasą prisijungti prie Kauno „Vaikų linijos“ savanoriu būrio paskatino labai seniai patirti neigiami asmeniniai išgyvenimai ir tai, jog tuo metu ji reikalingos pagalbos negavo. Vėliau, pradėjusi studijuoti psichologiją, ji suprato, jog tai gera galimybė tobulinti konsultavimo įgūdžius.

Kaip sekasi suderinti savanoriavimą „Vaikų linijoje“ su darbu, studijomis ir buitiniais rūpesčiais?

Kažkaip suderinu. Neretai tenka bėgti, kartais būna tikrai sunku, bet aš vis dar čia, vadinasi – čia būti verta. Mane vis dar stebina didžiulis šio kolektyvo entuziazmas, savanorių ir supervizorių pasišventimas, negailint laiko būsimųjų savanorių-konsultantų mokymams ir savo gebėjimų tobulinimui. Kartais, kai pradeda svirti rankos, prisimenu šiuos žmones ir einu pirmyn.

Ką gauni iš savanorystės?

Įvairūs VL įgyti konstruktyvaus bendravimo įgūdžiai praverčia tiek asmeninėje, tiek darbo aplinkoje. Kiek tai įtakoja mano santykį su vaikais už VL ribų, sunku pasakyti, nes pastaruoju metu bendrauju tik su pradedančiais kalbėti ir dar nelinkusiais klausytis. Su jais bendraudama stengiuos vadovautis psichologijos studijų metu ir savarankiškai įgytomis žiniomis.

Rasą prisijungti prie Kauno „Vaikų linijos“ savanoriu būrio paskatino labai seniai patirti neigiami asmeniniai išgyvenimai ir tai, jog tuo metu ji reikalingos pagalbos negavo
Shutterstock nuotr.
Kodėl verta prisijungti prie „Vaikų linijos“ komandos?

Prie komandos verta prisijungti dėl įgyjamo gebėjimo įsiklausyti ir išgirsti, suprasti, neteisti ir neįskaudinti atviraujančio žmogaus bei dėl neapsakomai nuostabaus jausmo pagelbėjus vaikui. Manau, kad svarstantis apie savanorišką veiklą žmogus turėtų žinoti, kad nebus itin lengva tiek mokymosi, tiek savanoriavimo proceso metu. Kita vertus, vertingi dalykai juk neįgyjami lengvai...

Jei sudomino „Vaikų linijos“ veikla ir norėtum prisijungti prie mūsų komandos, kreipkitės:  Vilniuje, tel. 8-673-41133, el. paštu: vilnius@vaikulinija.lt.
Kaune, tel. 8-682-19790, el. paštu: kaunas@vaikulinija.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis