Mitybos specialistė R. Bogušienė: vaiko šventė gali būti ne vien prastų skanumynų puota + RECEPTAI

 (1)
Šių dienų gimtadienio puotos ištaigingos. Samdomi stalo dekoratoriai, tortai užsakomi iki šventės likus 3 mėnesiams, gimtadienius veda personažai. Viskas labai gražu, bet, mitybos specialistės vertinimu, tėveliams daugiau rūpi šventės išorė, o ne turinys.
Keptos kriaušės
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Daugelis tėvelių sako: „Gimtadienis – tik vieną kartą metuose, tegul jis būna ištaigingas. O kokios gražios bus nuotraukos!..“ Bet ką daryti, jei į tokius gimtadienius einama kelis kartus per mėnesį? Tai tampa ne reta švente, bet kone kasdienybe. Ar nemanote, kad tokios blizgančios, pigiais riebalais dvelkiančios, sintetiniais tortais ir cukraus paklodėmis dekoruotos šventės vaikams nuties tiesų kelią į hiperaktyvumo viršūnę?

Mitybos specialistė R. Bogušienė: vaiko šventė gali būti ne vien prastų skanumynų puota + RECEPTAI
Raminta Bogušienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Pavyzdžiui, neretai saldumynuose sutinkami dažikliai oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E102) ir raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124), kurių net etiketėse privaloma nurodyti: „Dažikliai gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

Prieš gerus metus vyresnioji dukrytė, grįžusi iš draugės gimtadienio, pasakė: „Mama, jie nieko nežino apie sveikatos šaltinius, būk gera, pamokyk juos.“ Nustebau išgirdusi tokius žodžius ir pradėjau domėtis vaikų gimtadienių turiniu: koks maistas patiekiamas, kokie saldumynai dominuoja. Iš tikrųjų po tokių švenčių mažamečiai tampa irzlesni, piktesni, sutrinka virškinimas, jie ima prasčiau jaustis. Ar tikrai neįmanoma išsisukti be ištaigingų tortų, prikimštų pigaus rafinuoto cukraus ir riebalų, gal net transriebalų, kurių Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apskritai rekomenduoja vengti. Savo ir svečių vaikų nebevaišinkime prastais, bet blizgančiais skanumynais.

Kokį pavyzdį rodome atžaloms? Auginame vartotojišką ir materialumą vertinančią kartą. Tokiais gardumynais perduodame ne meilę, ne rūpestį ir net ne džiaugsmą, bet tuščią blizgesį ir dirbtinę laimę.

Geriau iš širdies ir su begaline meile kurkime šventę – gal ir kuklesnę, bet prasmingesnę ir sveikatai palankesnę.

Tortas – iš visos Mendelejevo lentelės junginių?

Žinoma, vaikučio gimtadienis vyksta vieną kartą metuose. Tiesa ir tai, kad nebūtinai turi būti labai sveikuoliškas. Bet per tokias šventes mažamečius galime mokyti sveikatai palankios mitybos pagrindų ir vaišinti kokybiškais, su meile pagamintais skanumynais.

Nepriimkite asmeniškai, bet turiu pasakyti, kad daugelis tėvelių persistengia: vaikučiui iki 3 metų neduoda kokybiško juodojo šokolado, nes taip kažkur skaitė, kad sukelia alerginius susirgimus, galbūt aktyvumą. O gimtadieniui užsako tortą ne iš vaivorykštės spalvų vaisių, bet iš visos Mendelejevo lentelės junginių. Šokoladas mažamečiui draudžiamas, o minėtas konditerijos „šedevras“ – galimas? Jūs turbūt juokaujate. Kur tikro šokolado nauda ir kur iš tolo tviskančio sintetinio gaminio žala? Taip ir ugdome valgytojus, turinčius „rafinuotą“ skonį, kuriems aukščiausia kokybė yra rafinuoti miltai, rafinuotas aliejus ir rafinuotas cukrus. Juk tai „gryni“ produktai. Tokius valgydami patys jaučiasi rafinuoti ir nesvaru, kad tai – „tuščios“ kalorijos. Ar tokią kartą norime matyti ir ateityje?

Jau nekalbu apie vadinamąjį vaikišką šampaną, pasitaiko jų net ekologiškų, kurį nupirkę siunčiame aiškią žinutę: „Kol vaikai, gerkite vaikiškus gėrimus, paskui – su laipsniais“. Ir taip iš kartos į kartą perduodame žalingus įpročius kaip normalų dalyką.

Tikime, kad reikia ugdyti ne tik vaikus, mokyti juos valgymo kultūros ir pažinti naujus skonius, bet svarbiausia juos supančius suaugusiuosius. Juk būtent jie vaikams rodo pavyzdį. Nuo rugsėjo pradedame vykdyti viešus tėvelių, ugdymo įstaigų personalo ir virėjų mokymus „Sveikatai palanki vaikų mityba“. Siekiame parodyti, kad sveikatai palanki vaikų mityba nėra kraštutinumai ir sudėtingi pokyčiai. Seminaruose ne tik pateiksime svarbiausius vaikų mitybos principus, bet ir pamokysime atsirinkti mažamečiams tinkamus maisto produktus iš gausių lentynų prekyvietėse. O visų svarbiausia – išmokysime gaminti sveikatai palankesnius ir paprastus patiekalus, suplanuoti savaitės valgiaraštį.

Keptos kriaušės – puikus desertas

Rekomenduoju sveikatai palankesniam vaiko gimtadieniui gamtoje ar šeimos piknikui grilyje kepti vištienos blauzdeles be odelės su prieskoninėmis žolelėmis, lašišą folijoje (citrinos sultys, prieskoninės žolelės, truputis medaus), daržoves folijoje (morkų, moliūgo, cukinijos griežinėlius) su sezamų sėklomis, druska, prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi. Kepti folijoje taip pat galima kriaušes ir persikus su čiobreliais, medumi ir sviestu, tai bus puikus desertas.
Prie vištienos ir žuvies tiekite šviežias ir sezonines daržoves (agurkus, pomidorus, špinatus). Užkandžiams tinka sumuštiniai iš viso grūdo bandelių, trapučių su avokadų ir avinžirnių užtepėlėmis, šviežiais pomidorais ir bazilikais. Ant užkandžių stalo taip pat dėkite sūrio lazdelių ir alyvuogių vėrinukų – ne tik gardu, sveikatai palanku, bet ir gražu.

Vietoje vaikiško šampano, saldžių gėrimų geriausiai rinktis vandenį, šviežiai spaustas obuolių ir morkų sultis arba sveikatai palankesnius augalinius kokteilius.

O kur dar keksiukai, paruošti ne iš rafinuoto cukraus ir kvietinių miltų, bet iš natūraliai saldžių šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, avižinių dribsnių, bolivinių balandų sėklų ar sorų kruopų. Taip pat patariame išmėginti grikių ir kukurūzų miltus. Kiaušinių į tešlą galite nemušti. Juos keiskite bananais. Ir karvės pieno galite atsisakyti. Vien iš augalinių produktų iškepti keksiukai būna ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankūs.

O gimtadienio svarbiausias akcentas – tortas – gali būti ne tik skanus, bet gausiai skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais turtingas – morkų ir grikių miltų tortas su maskarponės sūrio ir šviežios citrinos sulčių pertepimu, papuoštas šviežiomis morkomis ir baziliku.
R. Bogušienė pateikia keletą idėjų sveikesniam ir įdomesniam vaikų gimtadieniui.

Širdutės formos keksiukai*

Ingredientai
2 stiklinės kukurūzų miltų,
Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,
žiupsnelis ciberžolės,
2 kiaušiniai,
100 ml tyro alyvuogių aliejau (tinkamo kepti),
4 šaukštai nerafinuoto cukranendrių cukraus,
0.7 stiklinės kokosų drožlių,
1 stiklinė vandens (apie 80 0C temperatūros).

Įdarui
bananų (pagal skonį).

Papuošimui
dygliuotojo ožerškio uogų (pagal skonį).

Gaminimo eiga

1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę.
2. Kitame inde išsukite kiaušinius, aliejų ir cukrų.
3. Į trečią dubenį supilkite vandenį, stiklinę kokosų drožlių ir gerai išplakite.
4. Susidariusį kokosų pieną nupilkite į indą su kiaušiniais ir aliejumi.
5. Gautą masę supilkite į miltų mišinį.
6. Galiausiai įmaišykite likusias kokosų drožles.
7. Pusę ruošinio supilkite į širdelės formos kepimo formą, sukrėskite banano gabaliukus ir paskleiskite likusią tešlą.
8. Kepkite iki 170 0C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min.
9. Ištraukę palaukite, kol atauš ir apibarstykite dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Keksiukai yra be pieno, su kokybiškais riebalais, nedideliu kiekiu cukraus, be glitimo. Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Sveikatai palankesni keksiukai*

Ingredientai

0,5 puodelio sutrintų sunokusių bananų,
1,5 puodelio miltų (sumaišiau grikių, viso grūdo speltų ir šiek tiek avižinių miltų),
0,25 arbatinio šaukštelio sodos,
arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,
žiupsnelis Himalajų druskos,
4 šaukštai kokosų žiedų cukraus (gali būti kitas nerafinuotas cukrus),
šiek tiek cinamono,
trečdalis puodelio alyvuogių aliejaus,
stiklinė vandens
arbatinis šaukštelis vanilės.

Įdarui ir papuošimui
šviežių uogų (aviečių, šilauogių),
griežinėliais supjaustytas bananas.
sezamų sėklų.

Gaminimo eiga

1. Bananus sutrinkite iki tąsios vientisos masės.
2. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cukrų.
3. Mažesniame inde išsukite aliejų, vandenį, prieskonius ir trintus bananus.
4. Iš lėto į miltus supilkite bananų masę ir švelniai išmaišykite.
5. Į kiekvieną formelę įkrėskite po šaukštą tešlos, sudėkite uogas, banano griežinėlius (jei norite). Ant viršaus supilkite likusią tešlą ir apibarstykite sezamų sėklomis.
6. Kepkite iki 170 0C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

*Šiuose keksiukuose nėra pieno, kiaušinių, į tešlą beriama mažiau cukraus, naudojamas nedidelis kiekis kokybiškų riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų.

Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai*

3 dideli bananai,
2 stiklinės avižinių dribsnių,
stiklinė datulių (geriausiai šviežių), razinų arba džiovintų spanguolių,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),
arbatinis šaukštelis vanilės,
sezamų, saulėgrąžų sėklų (mirkytų),
ciberžolės ir cinamono (nebūtinai).

Gaminimo eiga

1. Susmulkinkite bananus ir sumaišykite su kitais ingredientais: avižiniais dribsniais, supjaustytomis datulėmis, vaniliniu cukrumi, aliejumi, sėklomis, galbūt prieskoniais.
2. Gerai išmaišykite ir palikite 15 min. Formuokite apvalius blynelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
3. Kepkite iki 170 0C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min, kol gražiai pagels.
4. Gimtadieniui ar šventei galima viršų aplieti kokosų piene tirpintu juoduoju šokoladu (kuriame ne mažiau 70 proc. kakavos) ir papuošti dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų, bet kokybiški riebalai.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vaikas

Žinia neturintiems kur dėti vaikų: nemokamų stovyklų yra, tik reikia paieškoti

Dirbantiems ir neturintiems kur dėti vaikų - galvos skausmas, kuo juos užimti vasaros mėnesiais. Kaip skelbė ELTA, mokamų stovyklų pasiūla didžiulė, tačiau jų kainos siekia iki 500 eurų vaikui už savaitę, o pradinukai, kurių nepatariama ilgam palikti vienų, vasarą atostogauja 12 savaičių.

Kaip turėtume reaguoti į nevaldomą vaikų pyktį?

Kaip pasikeistų jūsų šeimos gyvenimas, jeigu vaikai, būtų valdomi ne negatyvaus, o pozityvaus proto, išmoktų ne priešiškai, o palankiai reaguoti į kasdienes situacijas: ginčus su broliais ir seserimis, prašymus išjungti elektroninius prietaisus ir klausyti, raginimus ruošti namų darbus, vakarinius konfliktus rengiantis eiti miegoti?

Žaidimas, kuris padės vaikams išvengti seksualinės prievartos

Įvairaus amžiaus vaikai atostogaudami stovyklose, pas giminaičius, senelius ar draugus, neretai atsiduria situacijose, kai kyla grėsmė tapti seksualinės prievartos aukomis arba yra seksualiai išnaudojami. Kaip tėvams ir mokytojams pasikalbėti su vaikais, kad jie atpažintų pavojingas situacijas tiek internete, tiek realiame pasaulyje?

Psichologė: kaip vaiko neužslopinti, kad augtų pasitikintis savimi ir kitais

Skirtingais vaiko amžiaus tarpsniais formuojasi vis kitos savybės, atsiranda naujų poreikių, daugėja norų. Kaip jų neužslopinti, kad vaikas augtų pasitikintis savimi ir kitais, iniciatyvus ir savarankiškas, mokėtų atpažinti savo jausmus ir juos reikšti?

Kaip per egzaminų sesiją įveikti stresą ir nepalūžti?

Kelis mėnesius truksiantis brandos egzaminų maratonas jau prasidėjo. Daugeliui abiturientų jis kelia didesnį ar mažesnį stresą. Nevaldomas jis gali sumenkinti mokymosi produktyvumą, o ypatingai rimtais atvejais netgi sukelti ir pakankamai rimtų sveikatos sutrikimų.

Kaip padėti vaikui atskleisti jo gabumus

Šiandien, kai virtuali realybė taip vilioja, vaikų interesų spektras dažnai tik ja ir apsiriboja. Deja, psichologės Miglės Motiejūnaitės teigimu, per didelis technologijų naudojimas neigiamai veikia vaiko gebėjimą sutelkti dėmesį, be to – daug laiko praleidžiantis vienas jis vėliau susiduria su sunkumais tvarkydamasis socialinėse situacijose.

Lietuvos mamos: gimdyti renkasi vėliau ir vis dažniau - ne santuokoje

Kiekviena mama - nepakartojama, bet prieš Motinos dieną ELTA pasidomėjo, kokia buvo ir šiandien yra Lietuvos mama.

5 vunderkindų mama Foreli pataria, kaip užauginti talentingus bei gabius vaikus

Foreli Blinstrubaitė-Kramarik – ypatinga moteris! Lietuvių kilmės autorė, lektorė, ugdymo specialistė bei kompozitorė jaunystėje išvyko į JAV, ten sukūrė šeimą ir kartu su vyru susilaukė penkių vaikų. Visi penki Foreli vaikai pasižymi ypač puikiai išreikštais talentais įvairiose meno, mokslo ir kultūros srityse.

Jūsų vaikas alergiškas? Nedrauskite jam purvinomis rankomis ragauti maisto (6)

Tėvai, auginantys alergišką ar astma sergantį vaiką, privalo ne tik tinkamai prižiūrėti namus, atsakingai rinkti maistą, bet ir išmokyti aplinkinius, ką daryti ištikus priepuoliui, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, reikia leisti vaikui ir išsitepti, ir purvinomis rankomis paragauti kokio maisto.

„Tėvų linijoje“ specialistai padeda nusiraminti ir surasti konkrečiai situacijai geriausią sprendimą

Daugiau nei pusmetį veikianti - „Tėvų linija“ - vienintelė vieta, kur visos Lietuvos tėvai gali gauti nemokamą, profesionalią psichologinę pagalbą vaikų auklėjimo klausimais. Paskambinus nemokamu telefono numeriu 8 800 900 12, su Paramos vaikams centro psichologais galima konsultuotis dėl įvairių problemų, kylančių visais vaikų amžiaus tarpsniais.