Mitybos specialistė: ką valgo vaikai, priklauso tik nuo tėvų

Šiandien vaikų nutukimo ir antsvorio problema Lietuvoje juntama gerokai labiau nei anksčiau. Tačiau, kaip pastebi sveikos mitybos specialistė ir studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja Vaida Kurpienė, problema slypi ne perdirbto ar nesveiko maisto pagundose, bet būtent tėvų mąstyme ir vaikams skirtų edukacinių priemonių stygiuje.

Vaikų požiūris į mitybą priklauso nuo atitinkamų švietimo įstaigų, edukacinių priemonių ar iniciatyvų, tačiau didžiausią įtaką tam turi tėvai. Pasak V. Kurpienės, šiandien vaikų darželiai turi visas galimybes siūlyti vaikams sveiką maistą, tačiau patys tėvai pasidalina į dvi grupes: vieni nori, kad vaikai būtų maitinami sveikais produktais, o kiti – jog vaikai pavalgytų ir būtų sotūs. Todėl tokie perdirbti produktai – dešrelės, pramoniniu būdu apdoroti mėsos gaminiai, pavyzdžiui, virti kumpiai ar rūkytos dešros, užpilami dribsniai, didelis kiekis cukraus mityboje ir pan. – vis dar lieka..

V. Kurpienė pabrėžia, kad vaikų mitybos įpročiai, tinkamai formuojami pačioje šeimoje, padės vaikui lengviau atsispirti nesveiko maisto vilionėms bei reklamos įtakai. Taip pat, anot sveikos mitybos specialistės, prie to prisideda ir edukacinės programėlės.

„Vaikų įpročiai formuojasi šeimoje, tad jei tėvai valgo perdirbtus produktus, vaikai valgys tą patį. Žinoma, kai tėvai maitinasi sveikai, visiškai vaiko apsaugoti nuo tuščių kalorijų nepavyks – yra draugai, mokykla ir kita aplinka. Tačiau tai, kiek menkaverčio maisto vaikai suvartos, ypatingai priklauso nuo tėvų. Pavyzdžiui, jei vaikas prašo nupirkti bulvių traškučius, viskas atsiremia į tėvus – ką jie darys ir kaip jie elgsis? Kita vertus, egzistuoja įvairios edukacinės programėlės, ypač mėgstamos šiuolaikinių tėvų, kurios palengvina vaikų ugdymą“, - teigia V. Kurpienė.

Viena žinomiausių edukacinių priemonių Lietuvoje – mobilioji programėlė vaikams „Kakės Makės nuotykiai“, kurią sukūrė ir išleido leidykla „Alma littera“. Ši programėlė neseniai buvo papildyta trimis naujais žaidimais, kuriais nemokamai naudojasi „Kakė Makė ir pavogtas laikas“ knygų skaitytojai, turintys Android įrenginius. Viename iš žaidimų vaiko prašoma pamaitinti Kakę Makę sveikais produktais.

„Žaidžiant sveikos mitybos žaidimą, programėlėje vaiko prašoma pamaitinti Kakę Makę tais maisto produktais, kuriuos sveika valgyti kasdien. Pateikiamos trys lėkštutės su galimu maistu. Tiesa, lėkštėse pateikiami įvairūs patiekalai. Jeigu vaikas pasirenka nesveiką patiekalą, Kakė Makė bei profesorius Lemputis pasako vaikui, jog suklydo. Testuojant šį žaidimą vaikai suprato, ko iš jų tikimąsi“, - apie papildytą programėlę „Kakės Makės nuotykiai“ pasakoja leidyklos „Alma littera“ el. leidybos produktų vadovas Gytis Česnuitis.

Tačiau, kaip pastebi G. Česnuitis, nustebino vaikų pasirinkimai: maitindami Kakę Makę sveikais maisto produktais, vaikai beveik kas penktą kartą (17 proc.) atsakydavo neteisingai, dažniausiai pasirinkdami mėsainį, tortą arba keptas bulvytes. Tai parodė šių metų rugpjūčio-rugsėjo duomenys, kai programėle naudojosi tūkstančiai Lietuvos vaikų. Pasak G. Česnuičio, edukacinių ir vaikus lavinančių programėlių šalyje labai trūksta.

„Šiuo metu „Kakės Makės nuotykiai“ yra viena iš nedaugelio edukacinių pramoginių programėlių Lietuvoje. Mūsų šalyje dar nėra susiformavę įpročiai pirkti popierinį produktą ir gauti papildomą naudą el. produkte, tačiau Kakės Makės mobilioji programėlė palengva prie to pratina. Programėlė papildo leidžiamas Kakės Makės knygas, o naujos knygos pristato ir nukreipia į programėlę. Visuose žaidimuose pratęsiama ir Kakės Makės misija – yra stiprus moralas, motyvacija mokytis“, - sako G. Česnuitis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis