Kuo pavojinga mažakraujystė ir kaip ją gydyti

Kasdien savo vaiką matanti mama gali nepastebėti, kad jo veidelis pablyško. O kitų geležies stokos mažakraujystės požymių gali nė nebūti. Tad ar ši liga pavojinga? Kaip ją nustatyti ir išgydyti?

Konsultuoja vaikų hematologė onkologė medicinos mokslų daktarė Rosita Kiudelienė.

Deguonies ir geležies duetas

Geležies stokos mažakraujystė – tai būklė, kai dėl geležies stokos kraujyje sumažėja hemoglobino, kuris padeda pernešti deguonį. O šis augančiam vaikui gyvybiškai reikalingas, nes nuo jo priklauso gera smegenų, širdies, plaučių ir visų kitų organų raida. Be geležies deguonis į organus patekti negali.

Geležies stokos mažakraujystei nustatyti būtina ištirti ne tik hemoglobino kiekį, bet ir feritino, kuris parodo geležies atsargas organizme. Kartais ir iš paprasto kraujo tyrimo galima sužinoti, ar vaikas serga geležies stokos mažakraujyste, nes dabar aparatai parodo daug parametrų. Jei nustato, kad eritrocitai maži ir juose mažai hemoglobino, galima įtarti geležies stoką. Gydytojas dar paklausia tėvelių apie vaiko apetitą, mitybą ir tada sprendžia, ar jis tikrai serga. Tačiau galutinai tai patvirtinti gali tik feritino tyrimas. Kai tiriamas kraujas, vaikas neturi sirgti plaučių uždegimu ar kita užkrečiamąja liga, nes karščiuojant feritino kraujyje padaugėja.

Kūdikių mažakraujystė

Keista, kad šiais laikais, kai daugumai tėvelių netrūksta lėšų sočiai pamaitinti vaikus, geležies stokos mažakraujystė gana dažna. Bėda ta, kad kai kuriems kūdikiams taip patinka mamos pienas, kad nenori valgyti papildomo maisto. Mamos pienas turi visko labai daug, yra ir šiek tiek geležies, kuri labai gerai įsisavinama. Tačiau nuo 6 mėn. amžiaus jos neužtenka. Jei vaikas užsispiria iki 9 mėn. žįsti tik motinos pieną, tai gali prišaukti geležies stoką.

žindymas,kūdikis, naujagimis, vaikas,mamos pienas, motinystė, gimdymas
žindymas,kūdikis, naujagimis, vaikas,mamos pienas, motinystė, gimdymas
Shutterstock nuotr.
Kiti kūdikiai mažakraujystę prisišaukia, nes geria ir valgo daug pieno produktų, kuriuose geležies nėra. Apie karvės pieną iki vienų metų tikrai reikėtų užmiršti. Jei stinga motinos pieno, kūdikį reikia maitinti adaptuotais pieno mišiniais, kuriuose yra papildomai įdėta geležies. Mažakraujystė gali atsėlinti ir tada, jei naujagimis gimsta anksčiau laiko, yra mažo svorio arba jei jo mama per nėštumą sirgo geležies stokos mažakraujyste. Tada mama tikrai turėtų stengtis kūdikį laiku pradėti primaitinti. Kiti kūdikiai labai įnoringai valgo ir tai tampa geležies stokos priežastimi.

Paauglystės iššūkis

Nuo 2 m. iki paauglystės mažakraujyste vaikas serga tada, jei žarnyne blogai įsisavinamos medžiagos, pvz., serga celiakija. Paauglės mažakraujyste suserga dėl žiniasklaidos populiarinamo lieknų moterų kulto ir įvairių dietų. O juk jos labai sparčiai auga, prasideda mėnesinės, kurios neretai būna labai gausios ir nereguliarios. Kol mėnesinės susitvarko, mergaitės netenka daug kraujo, todėl prasideda geležies stoka. Vienos mergaitės ūgis buvo 176 cm, svėrė 60 kg, o hemoglobinas siekė vos 80 g/l. Bendraujančiai su ja gydytojai kilo mintis, kad sutrikęs paauglės intelektas, tačiau kai medicininėje kortelėje pamatė amžių, šią mintį iškart atmetė. Mergaitė, nors atrodė kaip suaugusi, buvo dar visai vaikas, tik 10,5 m. Ji susirgo geležies stokos mažakraujyste, nes vienu metu prasidėjo didžiulis augimo šuolis ir mėnesinės, todėl organizmas nesuspėjo pasiimti reikiamo geležies kiekio ir pagaminti tiek, kiek reikia hemoglobino.

Shutterstock nuotr.
Vaikinai mažakraujyste serga rečiau, tik tada, jei vargina kraujuojanti skrandis arba dvylikapirštės žarnos opa, jei labai greitai stybteli. Kai kurie užauga tokie dideli, kad ligoninės vaikų skyriuje, kuriame gydomi vaikai iki 18 m., netelpa į jokią lovą, reikia pristatyti taburetę.

Ligos požymiai

Kaip mamai pastebėti, kad kūdikiui prasideda mažakraujystė, jei jis nemoka kalbėti, nesiskundžia? Apie ligą gali pašnibždėti blyškus jo veidelis. O paauglė pati pasiguodžia, kad silpna, skauda galvą, greitai pavargsta, trinka dėmesys.

Tačiau dažnai vaikai jaučiasi gana neblogai, nes yra labai stiprūs, jų organai dar nepažeisti jokių žalingų įpročių ar lėtinių ligų, todėl organizmas gana ilgai ištveria deguonies stoką. Viena 1 m. 8 mėn. mergaitė į ligoninę pakliuvo, nes hemoglobinas siekė tik 23 g/l ir reikėjo lašinti eritrocitų. Gydytojai atėjo į palatą apžiūrėti ligoniukės, bet čia nerado, nes ji lakstė po koridorių. Tai rodo, kaip gerai vaiko organizmas kartais gali prisitaikyti prie deguonies stokos.

Tačiau mokslininkai atliko daug tyrimų ir įrodė, kad geležies stokos mažakraujyste sirgęs vaikas niekada nesimoko taip gerai, kaip nesirgęs, nes deguonies stoka paveikia smegenis, sutrikdo pažintines funkcijas, iš dalies – ir psichomotorikos raidą. Ir gydytojai teigia, kad dažna geležies stokos mažakraujyste serganti paauglė skundžiasi, jog sunku atsiminti tekstą, nors anksčiau labai lengvai išmokdavo ilgiausius eilėraščius.

vaikas, pasiklydo, liūdesys,akys, baimė
vaikas, pasiklydo, liūdesys,akys, baimė
Fotolia nuotr.
Jei liga įsisenėja

Yra daug ligų, kurios negydomos arba gydomos netinkamai įsisenėja ir ilgainiui supiktybėja. Geležies stokos mažakraujystė nieko bendra su piktybine liga neturi. Tačiau stingant geležies vaikas tampa imlesnis visokiam užkratui, todėl susirgusį virusine liga dažniau užklumpa bakterinės komplikacijos (plaučių uždegimas, pūlingasis ausies uždegimas, net kraujo užkrėtimas). Pusantrų metų berniukas į ligoninę atvyko iš rajono, nes sirgo virusinės kilmės bronchitu, trūko deguonies, plaučiuose kaupėsi skysčiai, o kraujyje buvo 19 g/l hemoglobino. Berniukui sulašino eritrocitų, labai gerai vartojo geležies preparatus, todėl per pusę metų pasveiko.

Kova dėl geležies

Geležies stoka lėtai išsivysto ir labai ilgai gydoma. Dauguma vaikų noriai geria geležies lašiukus ir sirupą, nesipriešina. Blogiau, jei serga alergija, nes kai kurių vaistų vartoti negali.

Hemoglobino normą pavyksta atkurti tik per mėnesį. Vaikas tampa aktyvesnis, pagerėja apetitas. Tačiau gydyti reikia pusę metų, nes būtina papildyti organizmo geležies atsargas. Jei nustojama gydyti jau po pirmo mėnesio, vaikas po 2 mėn. vėl atvyksta pas hematologą. Vaikas nustojamas gydyti, nes pasijutusiam geriau mama nebeduoda geležies arba paauglė, bijodama, kad apetitas pagerės ir ji sustorės, pati nusprendžia jos nebevartoti. Tada gydytojai paauglės klausia, kaip atrodo jos išmatos. Jeigu atsako, kad gerai, galima įtarti, kad geležies nevartoja (ją vartojant išmatos pajuoduoja). Gydytoja kartoja kraujo tyrimą ir žiūri, kiek jame eritrocitų. Jei padaugėjo, vadinasi, mergaitė geria vaistus, kaulų čiulpai jų jau pradėjo gaminti. Leidžiamieji vaistai greičiau atkuria geležies atsargas nei tabletės, tačiau gali sukelti alerginę reakciją. Be to, vaikai labai bijo dūrių į veną. Todėl jei hemoglobinas nėra labai žemas, skiriama tablečių.

Geležies paieškos

Maiste geležies yra labai daug, bet organizmas nemoka visos įsisavinti. Įrodyta, kad paauglys, valgantis 3 k. per dieną, su maistu gauna apie 10–20 mg geležies. Tačiau organizmas paima tik 1–2 mg (10 proc.). Kad ir tie miligramai nesumažėtų, reikia sveikai maitintis, valgyti mėsos, iš kurios geležis į organizmą patenka lengviau. Gausiau šio mikroelemento yra triušienoje, jautienoje, žvėrienoje, galvijų kepenyse. Mažiausiai geležies yra vištienoje, kurią vaikai mėgsta labiausiai. Tačiau nors jos tegul valgo.

vaikas, mergaitė, košė, pusryčiai, valgis
vaikas, mergaitė, košė, pusryčiai, valgis
Shutterstock nuotr.
Galima duoti šviežiai spaustų vaisių sulčių (pvz., obuolių, morkų, burokėlių ir citrinų sulčių kokteilį, kuriame yra daug vitamino C. Kokteilis padeda geležiai patekti į organizmą). Tačiau dažną nuo jo pykina. Nereikia vaiko versti gerti, nes šiame kokteilyje geležies yra tikrai ne daugiau nei mėsoje, jis vertingas dėl vit. C. Vaikas jo gali gauti kitu būdu. Būdamas vyresnis gali valgyti raugintų kopūstų, mažesnis mielai išgers gaivaus vandens ir ištirpintos vit. C tabletės gėrimo.

Kad vaikas būtų sveikas
Naujagimių gydytojai visiems neišnešiotiems naujagimiams profilaktikai skiria geležies preparatų. Reikėtų pagalvoti apie geležies preparatus ir vaikams, kurių mamos per nėštumą sirgo mažakraujyste. Jei mama vaikučiui nenori duoti geležies preparatų, tiriamas jo kraujas ir sprendžiama, ar tai nekeltų pavojaus vaikučio sveikatai. Kartais pakanka vitaminų papildų. Daugumos jų vienkartinėje dozėje geležies yra 7–8 mg. Dažniausiai tiek ir užtenka. Profilaktikos taip pat reikia labai greitai augančiam paaugliui (20 mg geležies per dieną). Jam patartina vartoti polivitaminų su daugiau geležies (po mėnesį nors 3–4 k. per metus).

Verta žinoti
- Žemutinė hemoglobino normos riba
- Vaiko iki 2 m. amžiaus – 110 g/ l.
- Nuo 2 m. iki 10–11 m. – 115 g/l.
- Paauglei – ne mažiau kaip 120 g/l.
- Paaugliui – 130g/l (kaip ir suaugusiajam).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis