Kampanija „Sumažink tylą“ kviečia prisidėti prie savižudybių problemos sprendimo

Kampanija siekia telkti Lietuvos visuomenę savižudybių problemos sprendimui ir kviečia mažinti tylą.

Vakar, Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, savanorių dviračių žygiais Lietuvoje prasidėjo antrus metus iš eilės „Jaunimo linijos“ organizuojama savižudybių problemos sprendimui skirta kampanija „Sumažink tylą“.

Kodėl „Sumažink tylą“?

Kasmet Lietuvoje nusižudo virš 1000 žmonių. 2013 m. nusižudė 181 jaunas žmogus (15-29 m.). Tai sudaro 29% visų jaunų žmonių mirčių, t. y. beveik kas trečio jauno žmogaus mirties priežastis – savižudybė. Keturi iš penkių nusižudžiusių jaunų žmonių – vaikinai.

Žmonės nusižudo, nes nebeištveria emocinio skausmo. Kentėjimas tyloje užkerta kelią pagalbai ir gali kainuoti gyvybę. Tylėjimas ir aplinkinių baimė paklausti, kas su tavimi vyksta, ar tu galvoji apie savižudybę, taip pat užkerta kelią pagalbai.

Emocinę paramą teikianti „Jaunimo linija” veikia visą parą ir yra nemokama. Šiuo metu net 250 savanorių dirba „Jaunimo linijoje“, tačiau šis kiekis yra per mažas, kad pagalba būtų suteikta kiekvienam skambinančiam: dalis kenčiančių jaunų žmonių vis dar lieka tyloje. Tiesa, per pastaruosius dvejus metus situacija ženkliai pagerėjo: jei anksčiau „Jaunimo linijos” savanoriai galėjo atsiliepti tik į kas 20 skambutį, dabar atsiliepiama net į kas 7, tačiau skambučių srautas vis dar per didelis, ir nemažai pagalbos ieškančiųjų lieka neišgirsti.

Organizatorių nuotr.
Kampanijos tikslai

Pagrindinis kampanijos „Sumažink tylą“ tikslas – prieinamesnė pagalba jauniems žmonėms. Kampanijos metu „Jaunimo linijos“ atstovai tikisi pritraukti 140 žmonių į savanorių parengimo kursus. Planuojama, kad iš šio skaičiaus kursus sėkmingai baigs ir savanoriauti pradės 70 naujų savanorių.

Taip pat bus siekiama surinkti 160 tūkst. litų paramos „Jaunimo linijos“ veiklai bei svetainės www.sumažinktylą.lt lankytojų, kurie sužinotų apie pirmąją pagalbą nusižudyti ketinančiam žmogui, skaičių padidinti iki 25 tūkst.

Kaip galima sumažinti tylą?

„Neviltyje esančiam žmogui gali būti labai sunku pasiryžti paskambinti į „Jaunimo liniją“. Dar sunkiau, jei pasiryžai, paskambinai, o ten užimta. Tam, kad atsilieptume į visus skambučius, mums labai reikalinga kiekvieno pagalba: bet kokio dydžio piniginė auka arba savanorystė „Jaunimo linijoje“. Taip pat siekiame, kad kiekvienas žinotų, ką daryti, jei artimasis užsimena apie savižudybę”, – sako „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skruibis.

Prisidėti prie savižudybių problemos sprendimo galime kiekvienas pagal savo galimybes: tiesiog paaukoti „Jaunimo linijai“, tapti „Jaunimo linijos“ savanoriu, perskaityti ir pasidalinti informacija apie savižudybių rizikos ženklus ir pagalbos būdus. Visa tai galima padaryti puslapyje www.sumažinktylą.lt.

Kartu su „Jaunimo linija“ šiais metais mažinti tylą kvies Lietuvoje gerai žinomi žmonės – Andrius Mamontovas, Arūnas Sakalauskas, Martynas Levickis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras. „Tai, ką daro „Jaunimo linija”, sunku pamatuoti vien statistiniais duomenimis. Būrys jaunų, išsilavinusių ir jautrių žmonių gelbėja gyvenimus. Esu labai laimingas, kartais galintis prisidėti prie jų”, – teigia jau nebe pirmus metus „Jaunimo linijai“ talkinantis A.Mamontovas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis