Kaip žaidžiant lavinti mažylį?

Kiekviena mama žino, jog žaidimai labai svarbūs vaiko vystymuisi. Vaikų raidą tiriantys specialistai tik patvirtina – naujų įgūdžių vaikai įgauna ir su aplinka susipažįsta žaisdami ir varžydamiesi.

Naujieji LEGO DUPLO rinkiniai – pirmoji pažintis su dideliu pasauliu

Žaidimai vaikus išmoko kontroliuoti pyktį, skatina motorikos vystymąsi, lavina atmintį, moko sutelkti dėmesį ir kalbėti. Be to, žaidimai svarbūs ryšiui tarp vaikų ir suaugusiųjų užmegzti. LEGO kompanija sukūrė naują „Mano pirmasis DUPLO“ rinkinių seriją, skirtą patiems mažiausiems vaikams, kuriems pažintis su dideliu pasauliu dar vos tik prasideda.

Žaidimas – pirmoji mažylių mokykla

„Per pastaruosius dešimtmečius mokslininkai sukaupė įrodymų, patvirtinančių, jog žaidimai labai svarbūs vaikų gyvenime. Pirmaisiais gyvenimo metais bežaidžiant įgyti įgūdžiai lemia tolesnę vaiko raidą ir turi įtakos jų mokymosi sėkmei bei rezultatams mokykloje”, - teigia Pensilvanijos universiteto mokslo direktorius psichologas Scott Barry Kaufman.

Gamintojo nuotr.

Žaidžiant formuojasi vaiko elgesio, savikontrolės, bendravimo įgūdžiai. Žaidimas – tai tolimesnės vaiko raidos pamatas ir yra tiesiogiai susijęs su jo gebėjimais vėliau įsisavinti įvairius mokslus, rasti ir priimti sprendimus, užmegzti socialinius santykius ir kt. Pasak psichologų, mokykloje neišmokstama tokių dalykų, kaip bendradarbiavimas, kritinis mąstymas, kūrybiškumas, gebėjimas pritaikyti naujoves – tai įgyjama žaidžiant. Be to, vaikai, kuriuos suaugusieji vaikystėje skatino ieškoti kūrybingų sprendimų, subrendę tampa stipriomis asmenybėmis.

LEGO DUPLO kaladėlių rinkiniai suteikia neišsemiamas mokymo ir mokymosi galimybes. „Mano pirmoji DUPLO ferma“ – ne tik smagus žaidimas. Tai visa istorija, kurią kartu dėliodami kaladėles savo mažyliui gali papasakoti tėvai: apie tai, kokie darbai vyksta fermoje, kokie gyvūnai čia auginami arba, iš kur namuose atsiranda pieno. Rinkinys „Mano pirmasis DUPLO traktorius“ taip pat skirtas ne tik žaisti, bet ir mokytis: pažinti spalvas ir sužinoti, kokios gėrybės auga kaime. Spalvotų kaladėlių rinkinys „Mano pirmasis DUPLO žaidimų namelis“ moko mažylį susikonstruoti individualų namuką ir išmokti dienos ritualų: atsikėlus valytis dantukus, pusryčiauti, žaisti su draugais, o vakare suguldyti savo žaisliukus miegoti.


Vaikai gali žaisti valandų valandas, tačiau kaip padaryti, kad tie žaidimai būtų maksimaliai naudingi? Patariame tėvams, kokius žaidimus pasirinkti, kad lavintumėte vaiko atmintį, motorinius gūdžius ir padėtumėte susipažintu su aplinka.

Žaidimai, lavinantys vaiko atmintį:

* Sukurkite paprastą statinį iš kaladėlių. Parodykite jį vaikui ir paslėpkite. Paprašykite mažylio sukurti tokį pat ar panašų statinį.

Gamintojo nuotr.

* Pastatykite du bokštus iš vienos spalvos kaladėlių, viename jų įterpkite kitos spalvos kaladėlę. Paprašykite vaiko, kad rastų trūkstamos spalvos kaladėlę, kad abu bokštai būtų vienodi.

* Lavinti atmintį ir pastabumą galima ir vaikams užduodant įvairius klausimus, pavyzdžiui, kokios spalvos mūsų automobilis? Kaip vadinasi šis vaisius? ir pan.

Žaidimai, lavinantys vaiko motorinius įgūdžius ir konkurencingumą

* Surenkite netikėtas varžybas. Pavyzdžiui, žaisdami kaladėlėmis rungtyniaukite su vaiku, kuris pastatysite aukštesnį bokštą, varžykitės, kuris pirmesnis pamatysite raudoną automobilį ar tris paukščius.

* Iš kaladėlių sukonstruokite du automobilius ir surenkite lenktynes. Galite paprašyti vaiko konstruoti tam tikros spalvos automobilį.

* Paprašykite vaiko pastatyti bokštą iš vienos rūšies kaladėlių. Jūs taip pat statykite savąjį. Laimi tas, kurio bokštui statyti buvo panaudota daugiausiai vienos rūšies detalių.

Žaidimai, padedantys vaikus supažindinti su aplinka

* Paprašykite mažylio iš „Mano pirmoji DUPLO ferma“ kaladėlių pastatyti ūkininko namą, tvartelį ir kitus pastatus gyvuliams. Kai ferma bus pastatyta, „sėskite“ drauge į sukonstruotą traktorių ir važiuokite aplink naujuosius statinius. Lai vaikas (jei reikia, su jūsų pagalba) pasakoja, kur kiekvienas gyvuliukas gyvena, ką veikia ūkininkas ir kam naudojamas traktorius.

Gamintojo nuotr.

* Mokykite vaiką gyvūnų skleidžiamų garsų. Ištarkite garsą, o vaikas lai atspėja, kuris gyvūnas jį skleidžia. Paklauskite mažylio, kokie gyvūnai gyvena fermoje, ką jie daro, kuo naudingi mums?

* Paimkite gyvūnų figūrėles ir paprašykite mažylio surikiuoti karvę su veršiuku, vištą su viščiuku ir t.t. Po to kartu suskaičiuokite, kiek kuris gyvūnas turi kojų.

Užsakymo nr.: PT_67655706

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis