Išrinkta geriausia metų knyga vaikams ir paaugliams

Balandžio 2 d., kai minima tarptautinė vaikų knygos diena, Vilniuje tradiciškai išrinkta geriausia lietuviška knyga vaikams ir paaugliams, už kurią skirta Prano Mašioto premija.

Nuo 1993 metų IBBY (Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija) Lietuvos skyriaus pradėta teikti premija už Geriausią metų knygą vaikams bei paaugliams, 2013 m. pavadinta Prano Mašioto vardu, už geriausią ankstesniųjų metų knygą vaikams ir paaugliams šiemet atiteko Rebekai Unai už jos romaną „Atjunk“. Tuo metu antroji (alternatyvioji) premija už geriausią realistinės prozos kūrinį skirta Akvilinai Cicėnaitei už romaną „Niujorko respublika“. Abi apdovanotos autorės – pirmojo Lietuvoje paauglių ir jaunimo literatūros konkurso laureatės.

Organizatorių nuotr.

Šiemet viena svarbiausių Lietuvoje Prano Mašioto premija buvo teikiama „Lėlės“ teatre, kur po ceremonijos visų susirinkusiųjų laukė spektaklis „Sniego karalienė“. Taip pat ceremonijos metu išrinktas ir reikšmingiausias bei meniškiausias vertimas paaugliams. Juo pripažintas Antonios Michaelis romanas „Pasakininko istorija“. Premija už vertimą buvo skirta vertėjui Teodorui Četrauskui. Tuo metu Akvilina Cicėnaitė, kuriai šiemet skirta alternatyvioji premija, jos atsiimti į Lietuvą atvyko net iš Australijos, kurioje šiuo metu gyvena.

Organizatorių nuotr.

Anot vaikų literatūros tyrinėtojo, vadovėlių sudarytojo bei vieno premijas skiriančios komisijos narių Kęstučio Urbos, šiemet pirmojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso laureatės įnešė nemaža sumaišties.

Organizatorių nuotr.

„Prano Mašioto premiją už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams teikia IBBY Lietuvos skyriaus sudaryta 7 asmenų komisija. Ši komisija perskaito visas praėjusiais metais išleistas knygas, jas vertina, įtemptai ginčijasi ir balsuoja. Tenka pripažinti, kad praėjusiais metais rengto pirmojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtojos sukūrė itin didelę įtampą, konkurenciją. Visos trys knygos konkuravo ir tarpusavyje. Tai buvo tikras iššūkis komisijai. Be abejo, jos išstūmė keletą gerų kitų autorių knygų, nes premijų skaičius yra ribotas. Bet labai džiugu, kad šiemet Prano Mašioto premija sutapo ir su skaitytojų išrinkta Metų knyga – Rebekos Unos „Atjunk“, – teigia K. Urba.

Organizatorių nuotr.

K. Urbos manymu, šiemet jau antrus metus iš eilės vykstantis paauglių ir jaunimo literatūros konkursas – vienas iš reikšmingiausių pastarojo laiko literatūrinio gyvenimo įvykių Lietuvoje. Po sėkmingo starto bei vertingiausius apdovanojimus pelniusių laureačių, vaikų literatūros tyrinėtojas neslepia nerimo dėl antrojo tokio konkurso – kaip bus toliau?

Organizatorių nuotr.

Sekti pirmojo konkurso finalininkių pramintu keliu ir teikti savo originalius rankraščius leidyklos „Alma Littera“ organizuojamame paauglių ir jaunimo literatūros konkurse kviečiama iki 2016 metų birželio 1 d. Konkursui kviečiama teikti prozos kūrinius, skirtus 10-17 metų skaitytojams.

Kaip ir pernai, trys geriausiais pripažinti kūriniai bus išleisti atskiromis knygomis, o pagrindinis konkurso prizas – 2900 Eur.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis