Gudrūs patarimai, kad jūsų vaikas noriai valytų dantis

Teisingi burnos higienos įpročiai susiformuoja ankstyvoje vaikystėje. Deja, įvairios Lietuvoje atliktos apklausos rodo, kad tinkamai dantis prižiūri mažiau nei pusė (apie 43 proc.) mūsų šalies vaikų, o daugiau negu 90 proc. kai kurių amžiaus grupių vaikų dantys yra pažeisti ėduonies.

Vienas iš sunkumų, su kuriuo dažnai susiduria tėvai – atviras vaiko pasipriešinimas dantų valymui arba vengimas tai daryti. Specialistai teigia, kad ši bėda – ne tokia didelė, kaip gali pasirodyti.

Pasinaudokite keletu gudrių patarimų, kuriais dalijasi odontologijos klinikos „Dantita“ gydytoja odontologė Greta Vilniškytė ir prekių ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha.

* Leiskite vaikui pačiam išsirinkti dantų šepetėlio dizainą ir spalvą – procesą paversite žaismingesniu. Pasirinkimas parduotuvių lentynose šiandien tikrai platus, o gamintojai deda visas pastangas, kad šepetėlį vaikui būtų smagu ir patogu naudoti.

* Vonios kambaryje sukurkite vaikiškų dantų pastų „atsargų“ lentynėlę. Tai taps savotišku žaidimu – vaikas galės pasirinkti patinkančio skonio dantų pastą arba įdomią, dėmesį patraukusią pakuotę. Žinodamas, kad pasirinko pats, dantis mažylis valysis su didesniu įkvėpimu.

* Rodykite pavyzdį! Žiūrėdamas į tėvus, vaikas turi matyti, kad dantų valymas – natūralus kasdienis procesas, kuriam skiriamas deramas dėmesys ir laikas.

* Valykitės dantis kartu su vaiku priešais veidrodį – atvaizdas jame vaikui atrodys juokingas ir dantų valymo procesą padarys žaismingesniu.
Išsirinkite smagią dainą dantų valymui! Šis muzikos kūrinys turėtų groti tik tada, kai valotės dantis. Dainos klausyti tereikės 2 ar 3 minutes – tiek laiko užtenka tinkamai išvalyti dantims.

* Pasinaudokite specialiomis mobiliosiomis programėlėmis, sukurtomis tam, kad vaikui dantis valyti būtų smagiau. Pavyzdžiui, „Brush DJ“, „Brusheez“, „Brush with Jackson“, „Brush your teeth“ ir kitomis. Yra programėlių, kuriose vaikas gali išsirinkti mėgiamą dantų valymo „herojų“, kuris jį skatins dantis valytis tinkamai ir tiek laiko, kiek reikia.

* Kol vaikas valosi dantis, paleiskite bėgti smėlio laikrodį. Tai padės mažyliui sukoncentruoti dėmesį ir sukurs malonų jaudulį.

Pasak ekspertų, prižiūrėti, kaip vaikas valosi dantis, derėtų bent jau tol, kol jis išmoks rašyti – tada vaiko ranka tampa manevringesnė ir preciziškos tėvų priežiūros jam nebereikia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis