Atopinis dermatitas – ne tik sergančiojo, bet ir visos šeimos problema

Net 25% visų vaikų iki 4 m. kenčia nuo atopinio deramtito arba egzemos. Ši liga vargina ne tik sergantį vaiką, bet ir visą šeimą, kuri vienu ar kitu būdu turi koreguoti savo mitybą, įpročius ir gyvenimo būdą.

Atopinis dermatitas – tai lėtinė, uždegimą sukelianti odos liga. Jai būdingas intensyvus odos sausumas, niežėjimas ir uždegimo sukelti odos pažeidimai – paraudimas, sudirgimas. Vargina miego sutrikimai dėl noro kasytis. Ir tik teisingos žinios, kaip prižiūrėti sausą ir į egzemą linkusią odą, gali padėti sėkmingai kontroliuoti atopinio dermatito paūmėjimus.

Atopinis dermatitas
Atopinis dermatitas
Shutterstock
Atopiniu dermatitu, arba egzema, serga ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Ir sergamumas vis didėja, ypač išsivysčiusiose šalyse. Nors kol kas dar nėra nustatytos tikslios priežastys, kodėl susergama atopiniu dermatitu, manoma, kad ligą sukelia genetinių ir aplinkos veiksnių sąveika.
Deja, bet daugeliui sergančiųjų vis dar trūksta informacijos apie tai, kaip gydyti šią odos ligą. Būtent tai supratusi prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė iniciavo pirmąją Lietuvoje „Egzemos mokyklą" – vietą, kurioje nemokamų paskaitų ir praktinių užsiėmimų metu suteikiamos būtiniausios teorinės ir praktinės žinios apie ligą, jos gydymą, atsakoma į pacientų klausimus. Pasak prof. dr. M. Bylaitės-Bučinskienės, paprastai vienam pacientui valstybinėje gydymo įstaigoje gydytojas dermatovenorologas gali skirti tik iki 20-ties minučių. Toks laiko tarpas yra nepakankamas specialistui suteikti visoms reikiamoms žinioms, o pacientui jas įsisavinti.
Mokyklos tikslas yra supažindinti sergančiuosius ir jų artimuosius su pagrindiniais atopinio dermatito (atopinės egzemos) kontrolės ir gydymo būdais. Mokykloje yra laukaimi visi: vaikų, sergančių atopiniu dermatitu, tėveliai, suaugusieji ir paaugliai, kuriuos kankina ši odos liga bei visi besidomintys liga ir jos gydymu. Kaip skelbiama mokyklos internetiniame puslapyje: „Apsilankę Egzemos mokykloje, Jūs ne tik pagilinsite savo žinias apie šią odos ligą, bet ir praktiškai išmoksite teisingai prižiūrėti savo odą, derinti įvairius gydymo būdus bei savarankiškai kontroliuoti ligos eigą. Taip pat, Jūs turėsite galimybę užduoti Jums aktualius klausimus specialistams, pasidalinti patirtimi su kitais, panašią problemą turinčiais asmenimis".
„Norint sėkmingai kontroliuoti atopinę egzemą būtinos žinios“ – M. Bylaitė-Bučinskienė

Kartu su „Bioderma" kuriamos „Egzemos mokyklos" internetiniame puslapyje apie atopinį dermatitą atopinis.lt pateikiami keli gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės patarimai apie tai, ką yra ypač svarbu prisiminti, prižiūrint atopišką odą: „Norint sėkmingai kontroliuoti atopinį dermatitą svarbūs du darbai: vienas iš jų – vengti ligą provokuojančių veiksnių, antras – tinkama odos priežiūra. Odą kremu emolientu reikia tepti kasdien, net jei bėrimų ir nėra. Kasdienis ir ilgalaikis odos drėkinimas retina atopinio dermatito paūmėjimus, pagreitina odos gijimą paūmėjimo metu, sumažina reikalingų medikamentų kiekį ir gydymo jais trukmę."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis