10 patarimų tėveliams, kurie ruošiasi remontui

Bene svarbiausias kriterijus įrengiant vaiko kambarį - kad būtų ekologiškas. Kokių medžiagų vengti ir kaip sukurti sveiką kambario atmosferą?

Konsultuoja Baltijos aplinkos forumo (www.bef.lt) cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė.

Remonto ir statybos darbams skirtose medžiagose, kaip ir visose plataus vartojimo prekėse, vis dar gausu pavojingų cheminių medžiagų. Mūsų rinkoje pagal galiojančius teisės aktus ir Europos Sąjungos reikalavimus jau nebeturėtų būti sunkiųjų metalų statybinėse medžiagose, tačiau vis dar pasitaiko tiek švino dažuose ar jau nudažytose apdailos medžiagose (pvz., tapetuose, pagamintuose ne Europos Sąjungoje). Be to, tikriausiai visiems gerai atpažįstamas šviežiai atlikto remonto kvapas, kurio negalima kartais atsikratyti gerą mėnesį - mūsų bendradarbiai, ne cheminių medžiagų specialistai juokauja, kad tai „kvepia ftalatai". Ir iš tiesų dažniausiai tai plastiko gaminiuose, dažuose, sintetiniuose apmušaluose, grindų dangose dar dažnai pasitaikančios pavojingos cheminės medžiagos, kurios yra patvarios, linkusios kauptis žmogaus organizme ir aplinkoje, sukeliančios ūmų poveikį (alergiją, kvėpavimo takų sutrikimus) bei imuninės sistemos pažeidimus, net gebančios trikdyti hormoninę sistemą. Taip pat šios medžiagos mokslininkų siejamos su įvairiomis ligomis, pvz., cukriniu diabetu, įvairių organų vėžiu.

Patarimai tėveliams, kurie ruošiasi remontui

1. Rinktis kuo natūralesnes medžiagas.

2. Renkantis grindų dangą vengti PVC (polivinilchlorido) dangų  -  laminato, linoleumo. Jos atsparesnės taršai, braižymui, tačiau jose dažnai gausu minėtųjų ftalatų. Teko parduotuvėse matyti laminatą, kurio aprašymas skelbia, kad sudėtyje nėra PVC.

3. Nenaudoti kiliminės dangos - joje kaupiasi dulkės, taip pat kiliminė danga būna apdorota biocidais, kad nepelytų, šios medžiagos taip pat dažnai priskiriamos prie pavojingų (ropojantis vaikas turės tiesioginį
kontaktą su jomis). Dulkėse linkusios nusėsti pavojingos cheminės medžiagos. Jei vis dėlto renkatės kiliminę dangą, pasirūpinkite ir dulkių siurbliu su aukšto skaičiaus HEPA filtru.

4. Rinkitės natūralaus pluošto kilimus, jei manote, kad jie reikalingi. Tačiau tokiuose kilimuose gali veistis namų arba sandėlių dulkių erkutės  -  prieš naudojant tokį kilimą reikia gerai išplauti vandeniu su soda ir išvėdinti bent savaitę saulėkaitoje.

5.Dažus, klijus, glaistus, lakus rinkitės be lakiųjų organinių medžiagų LOJ (angl. VOC), tai nurodoma etiketėje. Jei neįmanoma, rinkitės priemones su kuo mažiau šių medžiagų.

-Dažus geriau rinktis skiedžiamus vandeniu -  nereikės naudoti pavojingų tirpiklių, skleis mažesnį nepageidaujamą kvapą, ištepliotus paviršius nuvalysite kempinėle, muilu ir vandeniu.

-Medžio lakai būna pagaminti natūralių aliejų (pvz., linų) pagrindu - tokios medžiagos yra visai nežalingos nei sveikatai, nei aplinkai.

-Geriausi dažai, parduodami milteliais, kuriuos prieš naudojant reikia praskiesti vandeniu, tai gali būti kalkių, žemės medžiagų, pieno baltymų pagrindu pagaminti dažai  - jie be jokių priedų ir sintetinių konservantų. Tačiau juos sumaišius reikia naudoti iš karto, tinka ne visiems paviršiams, be to, maža rinkos pasiūla.

6. Rinkitės medienos gaminius, kurie paženklinti FSC ar PEFC ženklu, arba gamintojas garantuoja, kad mediena gamybai naudojama iš tinkamai tvarkomų miškų. Svarbi mūsų pačių sveikata, tačiau nemažai svarbu ir tai, ar mūsų patogumui naudojamos medžiagos nedaro žalos miškų augalijai ir gyvūnijai.

7. Ekologiniai ženklai garantuoja, kad statybinėse medžiagose nenaudojama arba naudojami mažiau pavojingų cheminių medžiagų. Mūsų rinkoje aptinkami šie ekoženklai: Gulbė, Mėlynasis angelas, ES, Gėlė. Kadangi atliekama griežta kontrolė ir sertifikuojama prekė tikrinama laboratorijose, ji kartais gali būti brangesnė. Tačiau nebūtinai, pasitikrinkite, pvz., dažų išeigą 1 kvadratiniam metrui , nors pakuotė kainuoti gali daugiau, tačiau jos ir išeiga gali būti didesnė.

8. Nedarykite remonto, jei laukiatės vaikelio paskutinius 3 mėnesius arba kol vaikučiui sueis bent 3 m. JAV ir Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikti tyrimai pastaraisiais metais įrodo, kad tuo metu darytas  remontas 80 proc. vaikų lėmė astmos, kvėpavimo takų ligas, cukrinį diabetą, palyginti su vaikais, kurių aplinkoje tuo metu nebuvo daromas remontas.

8. Vėdinkite remontuojamas ir suremontuotas patalpas bent 2 savaites po remonto. Tuo metu nepatariama gyventi suremontuotoje patalpoje.

9. Statybinių medžiagų negalima mesti nei į bendrus konteinerius, nei į rūšiuojamų atliekų konteinerius. Šias medžiagas kiekvienas Lietuvos gyventojas po 500 kg per metus gali nemokamai priduoti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Belieka išsiaiškinti, kur jūsų mieste ar apylinkėje yra tokia aikštelė.

10. Mažiau = geriau. Kuo mažiau įvairių medžiagų naudosite vaiko kambario remontui,  tuo geriau pavojingų cheminių atžvilgių požiūriu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis