XXI amžiaus rykštė: ar viską padarėte, kad natūraliai pastotumėte?

Viena iš XXI a. rykščių – dėl įvairiausių priežasčių vaikelio negalinčios susilaukti poros. Nors medicina milžiniškais žingsniais juda į priekį ir neretai po ilgų bandymų moteriai pastoti galiausiai pavyksta, tačiau jai tenka išgyventi ilgą gydymo, pasiruošimo dirbtiniam apvaisinimui kursą, o dažnai ir nusivylimą, kai vaikelio susilaukti galiausiai nepavyksta.

Šia jautria tema kalbiname Žvėryno natūralios medicinos centro vadovę, gydytoją kardiologę Jeleną Tulčiną.

Natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje pokalbį pradeda nuo to, kad negalima nesidžiaugti šiuolaikinės medicinos pasiekimais: „Daugybė dalykų, kurių anksčiau nebūtume drįsę net tikėtis, dabar yra įmanomi: operacijos, kurių metu net neatliekami pjūviai, daug greitesnė reabilitacija po įvairių medicininių procedūrų, lengvai išgydomos anksčiau mirtinos ligos... Vienas iš tų nuostabių pasiekimų – atrasti įvairiausi būdai bei galimybės susilaukti vaikelio šeimoms, kurių vienas ar net abu nariai turi problemų su reprodukcine funkcija. Kartais pastoti nepavyksta ir poroms, kurių abiejų partnerių tyrimai parodo gerus rezultatus. Standartiškai tuomet siūlomas spermos įvedimas į makštį, vėliau – dirbtinis apvaisinimas mėgintuvėlyje. Prieš ląsteles įsodinant į moteris gimdą, jai skiriami hormoniniai preparatai, turintys padėti išsaugoti užsimezgusį vaisių. Tai yra sunkus kelias: moteris jaučiasi blogai, nuo estrogenų ji yra apsunkusi, sutinusi, o neretai šią procedūrą tenka kartoti keletą kartų,“ – pasakoja J. Tulčina. Vis dėlto, gydymas hormoniniais preparatais, dirbtinis apvaisinimas ir kiti standartiniai modeliai neretai yra itin brangūs, kenksmingi organizmui, o kai kuriais atvejais – ir neduodantys rezultatų.

Mitybos specialistė J. Tulčina teigia, kad prieš išbandant naujausius šiuolaikinės medicinos pasiekimus yra verta visų pirma atkreipti dėmesį į nevaisingumo priežastis ir natūralius būdus jų profilaktikai ar gydymui.

„Į mūsų centrą dažnai užsuka poros, kurių didžiausia svajonė – susilaukti vaikelio. Neretai tradicinės medicinos atstovai jau būna nuleidę rankas – moterys būna patyrusios ne vieną nesėkmingą mėginimą pastoti ar net persileidimą. Toms poroms visų pirma siūlome išvalyti savo organizmo vidines terpes: kraują, limfą, atrasti balansą tarp psichikos ir somatikos, atsikratyti viršsvorio, paruošti terpes, kuriose ir vyksta stebuklingi apvaisinimo procesai, o tuomet neretai pavyksta ir natūraliai pastoti,“ – teigia gydytoja. Ji pasakoja, kad valgant netinkantį mūsų imuninei sistemai maistą, kraujas užsiteršia toksinais, kurie pasklinda po organizmą ir silpnesniuose organuose sukelia uždegiminius procesus.

„Pasklidę toksinai sulaiko vandenį, jis kaupiasi riebaliniame audinyje, moteris tunka, kinta jos makšties terpė. Kartais vien dėl šios pakitusios terpės apvaisinimas neįvyksta – spermatozoidai miršta dar nepasiekę kiaušinėlio. Kita priežastis – susilpnėjusi kasa, kuri yra ne tik virškinimo, bet ir endokrininis organas. Nuo jos kenčia ir kiaušidės, kuriose atsiranda nedidelės cistos. Kiaušidės kapsulė pradeda storėti, kiaušinėlis nebegali išeiti per kiaušintakius ir ovuliacija tiesiog neįvyksta. Pati buvau susidūrusi su cistomis kiaušidėse, todėl labai džiaugiuosi atradusi jų profilaktikos būdą,“ – priežastis pateikia ilgametė natūralios medicinos specialistė.

Gydytoja džiaugiasi, kad endokrinologijoje palyginus neseniai atsirado preparatas, skiriamas negalinčioms pastoti ir viršsvoriu besiskundžiančioms moterims.

„Padėjus kasai jos veikla atsigauna, taip pat atsigauna ir kiaušidžių funkcija. Šio preparato atsiradimas reiškia, kad jau ir tradicinės medicinos atstovai suprato, kad kasos veikla yra glaudžiai susijusi su kiaušidėmis ir ieško būdų gerinti būtent ją. Tiesa, aš manau, kad būtų daug tikslingiau išsitirti kiekvieno mūsų imuninei sistemai individualiai tinkantį maistą ir organų filtrų bei kasos, tiesiog nebeapkrauti nereikalingu darbu, mėginant suvirškinti netinkamą maistą ir taip nuolat natūraliai palaikyti gerą beuždegiminę jos veiklą. Mityba itin svarbi ir skydliaukei – jei virškinamasis traktas yra žalojamas maistu, netinkančiu imunitetui, pavyzdžiui, plonojo žarnyno gaurelius atrofuojame, vartodami glitimo turinčius produktus, ta pati destruktyvi reakcija vyksta ir skydliaukėje, kurios patologiją sukeliame valgydami mums netinkamą maistą,“ – pasakoja gydytoja kardiologė J. Tulčina.

Mitybos specialistė teigia, kad vienas iš psichologiškai sunkiausių epizodų moters gyvenime – jeigu jai tenka patirti persileidimą. „Ilgai lauktas, tikėtas ir jau mylimas vaikelis atsisveikina dar neišvydęs šio pasaulio. Į mus, klausdami, ar galime kuo nors padeiti, kreipiasi poros, išgyvenusios ne vieną kūdikio netektį. Tradicinė medicina negelbėja – visų tyrimų rezultatai puikūs, nei vienas partneris neturi jokios patologijos. Noriu nuraminti – išvalius organizmą atsigauna gimda, jos vidinės terpės, sustiprėja imuninė sistema, sumažėja viršsvoris ir moteriai pasidaro daug lengviau išnešioti kūdikėlį. Negana to, sveikai besimaitinanti moteris pagimdys vaiką, neturintį alergijų, polinkio į dermatitą, astmą ar kitas ligas. Vaikelis, augdamas sveiko organizmo terpėje ir pats gims sveikas. Taip pat tai yra ir mastito profilaktika,“ – viltį sugrąžina gydytoja J. Tulčina.

Kartais nutukusios moterys, norinčios susilaukti kūdikio susiduria su gausybe viršsvorio sukeltų problemų: „Joms sakoma: „numesk“, bet – kaip? Internete būdų – šimtai, visi vienas už kitą garsiau skelbiasi, kad jų išrasta dieta – pati veiksmingiausia. Visų pirma reikia atkreipti dėmesį į tai, kas atsitiks moters organizmui metant svorį, juk galima pakenkti imunitetui, audiniams, nuo kurių tiesiogiai priklauso tiek galimybė pastoti, tiek išnešioti sveiką kūrikėlį, tiek pačiai būsimai mamytei išlikti sveikai ir energingai nėštumo metu – be patinusių kojų, padidinto spaudimo ir kitų nemalonių pojūčių. Moters sistema gali nepakelti krūvio, o tuomet labai realu, kad sustreikuos inkstai. Mano pacientei, kuri buvo septintą mėnesį nėščia, šlapime buvo aptiktas baltymas. Medikai norėjo ją guldyti į ligoninę – buvo bijoma, kad bus pakenkta jos inkstams bei kūdikiui. Skamba, kaip istorija iš pasakų knygos puslapių, bet vos savaitę pavalgiusi pagal jai sudarytą programą, Gintarė galėjo džiaugtis puikiais tyrimų rezultatais“. Gydytoja pasakoja, kad jos pacientei prieš tai buvo skirta dieta, kurioje buvo gausu pieno produktų. Tai apsunkino jos imunitetą ir inkstai nustojo filtruoti baltymus, kurie ir atsirado moters šlapime.

Kartais dėl to, kad nepavyksta pastoti, kaltos ir vyro organizmo problemos. „Nuo sėdimo gyvenimo būdo, streso ir nutukimo vyrų organizmuose gaminasi vis daugiau moteriško hormono estrogeno. Jų seksualumas krenta, mažėja vyriškoji galia, atsiranda erekcijos sutrikimų. Jei vyrui atstatytume imunitetą, detoksikuotume jo organizmą, jo vyriškoji funkcija visapusiškai pagerėtų, terpės pasidarytų švarios, o jose gamintų daugau judrių spermatozoidų. Jeigu susidūrėte su šiomis bėdomis, neskubėkite atlikti itin brangių procedūrų. Pirmiausiai atsigręžkite į save, pakeiskite požiūrį į mitybą, atstatykite organizmo terpes, o vėliau pamatysite – neretai apvaisinimo funkcija susitvarko savame,“ – šypsosi medikė. Jos teigimu, kai organizmas nebeeikvoja energijos netinkamo maisto virškinimui, atsiranda energija gyvenimui, gera nuotaika, seksualumas: „Net jei paskui vis tiek tenka išmėginti dirbtinio apvaisinimo procedūrą, šansas, kad tai pavyks iš pirmojo karto – daug didesnis“.

„Vaikėlio atėjimas į pasaulį visuomet yra stebuklas. Tiesa, kai kurioms poroms jis įvyksta visai netikėtai ir nededant jokių pastangų, o kitoms tenka nueiti kryžiaus kelius, kad jų namuose pagaliau krykštautų vaikiškas juokas. Mielieji, kviečiu suprasti, kad jūs esate šio stebuklo autoriai ir tai, kaip jam paruošite savo organizmus, nulems tiek stebuklo laukimo lengvumą, tiek kūdikėlio sveikatą jau po to, kai pirmą sykį jį paimsite ant rankų,“ – linki „Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja J. Tulčina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis