9 didžiausi „energijos siurbikai“, apie kuriuos net neįtarėte

Nuo sumuštinių su sūriu iki vandens trūkumo - štai tokios paprastos gali būti jūsų nuovargio priežastys.

Jeigu dienos eigoje nuolat žiovaujate, vadinasi, jūsų kūną gaubia energijos siurbikai. Tačiau vietoj to, kad griebtumėtės dar vieno puodelio kavos, išsiaiškinkite jūsų nuovargio priežastis – juk tai gali būti ir dar nediagnozuotos ligos simptomai.


Štai nuovargio priežastys ir geriausi būdai, kaip atgauti energiją.


1. Anemija (mažakraujystė)


Europoje net 27 mln. žmonių kenčia nuo įios ligos, kurią sukelia geležies trūkumas. Prie mažakraujystės simptomų priskiriamas nuovargis, galvos svaigimas bei padidėjęs širdies susitraukimų dažnis. Jūsų kūnui reikalinga geležis, kad gamintų raudonuosius kūno kūnelius, kurie perneša deguonį į organizmo audinius. Be jų jūs jausitės apsnūdę ir tingūs, nesvarbu kiek bemiegotumėte.


Sprendimas: Jeigu kenčiate nuovargį ir jus vargina gausios mėnesinės, paprašykite šeimos gydytojo kraujo tyrimo dėl kraujo krešėjimo ligos. Ši liga paveikia nemažai moterų ir ją sukelia tinkamai nekrešantis kraujas.

Siekdami sumažinti riziką susirgti mažakraujyste, valgykite subalansuotą maistą su daugybe šviežių daržovių.


2. Treniruotės


Ne kaip, o kada jūs sportuojate – tai gali būti jūsų išsekimo priežastis. Nederėtų intensyviai sportuoti prieš einant miegoti, nes tai pakels jūsų adrenalino, širdies ir kvėpavimo lygius ir jūs negalėsite normaliai miegoti. Taip pat, jeigu jūsų sporto programa yra per intensyvi, per ilga ar per smarki, tad vietoj to, kad jums suteiktų daugiau energijos, jūsų fizinis pasirengimas jus dar labiau išsekins ir nuvargins.

Adobe Stock

Sprendimas: Pratimus, kurie suteikia daugiau energijos, tokius kaip bėgimas ar aerobika, atlikite ryte, o vakare susikoncentruokite ties lengvesne veikla. Pabandykite pasivaikščioti dienos pabaigoje ar išbandykite jogos sesiją, kuri padės nuraminti mintis ir pratampyti raumenis.


Jeigu jūsų treniruočių programa yra varginanti, tuomet pakoreguokite ją pagal save, juk treniravimosi tikslas yra padidinti energingumą, o ne išsekinti save. Tačiau jokiu būdu neatsisakykite sporto iš viso! Apie 30 minučių lengvų pratimų kasdien gali žymiai padidinti jūsų darbingumą, energiją, pagerinti savijautą.

3. Depresija


Taip pat kaip ir libido praradimas, svorio priaugimas ar motyvacijos stoka, vienas iš dažniausių depresijos šalutinių poveikių yra nuolatinis nuovargis.


Sprendimas: Be sveikos mitybos ir reguliarios mankštos, kurią patartina atlikti gryname ore, jūs taip pat turėtumėte išbandyti kognityvinę elgesio terapiją. Ji pripažinta labai veiksminga siekiant pakeisti mąstymo modelius taip, kad galėtumėte kontroliuoti stresą ir depresiją. Jonažolė taip pat labai veiksminga gydant lengvą ar vidutinio sunkumo depresiją.


4. Nediagnozuotas cukrinis diabetas ar cukraus kiekio kraujyje problemos


Endokrinologai tikina, kad cukrinis diabetas plinta lyg epidemija – pasaulyje kas 10 sekundžių diagnozuojami du nauji šios ligos atvejai. Ji iš dalies susijusi su mityba, kurioje daug cukraus, nutukimu ir sėdimu gyvenimo būdu. Negydant diabeto žmogus jaučiasi pavargęs, jam krinta svoris, jį dažnai troškina, daug šlapinasi.


Adobe Stock


Sprendimas: Paprašykite savo gydytojo atlikti kraujo tyrimą. Jeigu tyrimas nerodo diabeto, tuomet jūsų nuovargį gali sukelti cukraus kiekis kraujyje. Krakmolingų, saldžių ar riebių patiekalų potraukis gali reikšti, kad turite cukraus kiekio kraujyje sutrikimų. Norint išlaikyti vienodą cukraus lygį kraujyje, reikėtų vengti cukraus ir perdirbtų maisto produktų, taip pat sulčių, cigarečių ir kofeino.


Valgykite kas 3 valandas, o energijos jums suteiks jūros gėrybės, kiaušiniai, humusas, žalios daržovės ir vaisiai, tokie kaip kriaušės, vynuogės ir obuoliai. Makaronus keiskite į ryžius, o pusryčiams vietoje dribsnių rinkitės košę.


5. Dehidratacija


Dehidratacija įvyksta tuomet, kai prarandame daugiau skysčių nei jų suvartojame. Tuomet mūsų kūnui trūksta skysčių atlikti įprastoms funkcijoms. Lengva dehidratacija gali sukelti tokius simptomus kaip silpnumas, galvos svaigimas ir nuovargis. Nepakankamas vandens suvartojimas karštą dieną ar per treniruotę taip pat išeikvoja jūsų kūno vandens atsargas. Dehidrataciją sukelia ir stiprus viduriavimas, vėmimas, karščiavimas ar per didelis prakaitavimas.


Sprendimas: Lengva ar vidutinio sunkumo dehidratacija įveikiama padidinus skysčių suvartojimą, tačiau sunkūs atvejai reikalauja skubios medicininės pagalbos. Pasistenkite išgerti nuo 6 iki 8 stiklinių vandens ar žolelių arbatos per dieną ir nelaukite, kol pajusite troškulį. Sumažinkite alkoholio ir kavos vartojimą, kadangi šie gėrimai tik šalina skysčius.


6. Vitamino B12 trūkumas


Jeigu maitinatės sveikai, tačiau vis tiek jaučiate nuovargį, gali būti, kad jums trūksta vitamino B12, kuris padeda pernešti deguonį jūsų kūne, o tai yra būtina energijai gauti.


Sprendimas: Jūs turėtumėte paprašyti savo gydytojo atlikti kraujo tyrimą ir nustatyti vitamino B12 lygį. Jei reikės, medikas skirs gydymą.


7. Jūsų miegamasis


Beveik 40 procentų populiacijos kenčia nuo vienokios ar kitokios nemigos formos. Sutrikdytas nakties miegas paveikia tiek fiziškai, tiek psichiškai.


Adobe Stock


Sprendimas: Siekiant pagerinti miego kokybę, įsitikinkite, kad jūsų miegamasis yra rami ir atpalaiduojanti vieta, kad jūsų čiužinys yra patogus. Naudokite savo miegamąjį tik miegui ir seksui, tokiu būdu jums jis asocijuosis tik su poilsiu ir malonumu. Neleiskite garsui ir šviesai patekti į kambarį, nes šviesa sumažina miego hormono melatonino gamybą. Bandykite miegoti gerai vėdinamame, tačiau nešaltame kambaryje (apie 13-18° C) – taip padidinsite mieguistumą.


8. Skydliaukės problemos


Jūsų skydliaukė gamina hormoną pavadinimu tiroksinas, kuris reguliuoja metabolizmą ir energijos lygį. Jeigu jūsų skydliaukė pagamina per mažai tiroksino, jūs jaučiatės pavargęs. Galite priaugti svorio, jūsų oda ir plaukai taps sausi, taip pat galite jausti depresijos požymius.


Sprendimas: paprašykite gydytojo atlikti skydliaukės testą. Jei jos veikla sutrikusi, jums išrašys vaistų kurie padidins hormonų kiekį. Taip pat turėtumėte valgyti daug vaisių, daržovių, žuvies ir jūros dumblių bei vengti alkoholio ir cigarečių.


9. Jūsų pietūs


Maždaug 1 žmogus iš 10 netoleruoja tam tikrų maisto produktų ir tai gali sukelti mieguistumą ir dirglumą. Maisto netoleravimas sukelia imuniteto atsaką, ir tai išeikvoja didžiulį kiekį energijos. Dažniausiai pasitaikantys netoleravimo sukėlėjai yra kviečiai, pieno produktai ir cukrus. Taigi jeigu jūsų pietūs buvo sumuštinis su sūriu ir šokolado batonėlis, jūsų kūnas turbūt sunaudojo daugiau energijos virškindamas maistą, nei jį paversdamas energija.


Sprendimas: Jeigu įtariate, kad netoleruojate kokių nors maisto produktų, kelias savaites pabandykite rašyti maisto dienoraštį ir pasekti, ar yra koks nors ryšys tarp nuovargio ir konkretaus maisto. Pabandykite pašalinti šį maisto produktą ir pažiūrėti, ar tai ką nors pakeis. Taip pat išsitirkite dėl alergijos maistui. Nepamirškite kasdien vartoti gerųjų bakterijų, kurios pagerins virškinimo sistemos darbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis