Viena neapdairi naktis ir... neplanuotas nėštumas

Neplanuotas nėštumas... Išgirdusios tokią žinią, moterys patiria įvairių jausmų: nerimą, baimę, tiesiog pasimeta. Nepageidaujamas nėštumas visada yra stresas, ir ne tik moteriai, bet ir vyrui, partneriui. Kaip neplanuoto nėštumo išvengti?

Nepamiršti, kad seksas visuomet gali baigtis nėštumu

Moterys įvairiai reaguoja į žinią apie neplanuotą nėštumą. Tai priklauso nuo daugelio dalykų. Kai kurioms moterims nėštumas gali atrodyti nepakeliama našta dėl to, kad jos neturi darbo, pajamų, vyro ar partnerio. Kitos įsitikinusios, kad dabar laikas ne vaikui, o karjerai. Trečios gali bijoti, kad gims nesveikas vaikas, nes jau perkopė 45-erių metų slenkstį. Situaciją gali sunkinti netinkamas partnerio elgesys, kai, išgirdęs žinią apie nėštumą, jis moterį palieka.

Gydytoja ginekologė Neringa Kaupaitė visų pirma ragina nepamiršti, kad kiekvieni lytiniai santykiai gali baigtis nėštumu, todėl reikia elgtis atsakingai. Kiekviena užsimezgusi gyvybė verta gyventi šiame pasaulyje, todėl jeigu manote, kad tam dar ne laikas, pasirūpinkite patikimais apsaugos būdais, nežalokite savęs, savo kūno ir sielos. Bet kuri kontracepcijos priemonė yra geriau nei nėštumo nutraukimas. Kita vertus, net ir vartojant kontracepciją galima pastoti.

100 procentų apsaugos nėra

Gydytojos ginekologės Neringos Kaupaitės teigimu, efektyviausių apsaugos nuo neplanuoto nėštumo būdų patikimumas siekia 99,9 proc. Tačiau net ir naudojant pačias veiksmingiausias priemones visada reikia įvertinti ir žmogiškąjį faktorių, pvz., kad kontraceptinės priemonės naudojamos netinkamai, kad tabletes galima pamiršti išgerti. Be to, kontracepcijos patikimumas gali sumažėti, kai moterys vemia, viduriuoja. Barjerinės kontraceptinės priemonės, pvz., prezervatyvai, gali suplyšti, nusmukti ir t.t. O lytinio akto nutraukimas – pats nesaugiausias nepageidaujamo nėštumo vengimo būdas. Gydytojos teigimu, jo veiksmingumas tesiekia 30 proc. Kartais po labai audringo vakarėlio pora gali ir neatsiminti, kaip viskas baigėsi, ar buvo naudotos apsaugos priemonės. Taigi nė viena moteris nėra 100 proc. apsaugota nuo neplanuoto nėštumo, net jeigu kontraceptinės priemonės naudojamos. O juk būna situacijų, kai apsauga pamirštama.

Kai apie kontracepciją pagalvojama po...

Gyvenimas įvairus ir margaspalvis, ir jame gali nutikti, kas tik nori. Kartais neplanuotas nėštumas gali būti spontaniškų lytinių santykių pasekmė. Susižavėjimas įsimylėjimas, aistra ir... O apie pasekmes susimąstoma tik po visko.

„Išsiskyrėme su draugu, jaučiausi labai prislėgta, niekur nesilankydavau, tūnojau tarp keturių sienų. Tačiau vieną kartą neatlaikiau ir pasidaviau draugės įkalbinėjimams nueiti į klubą, į gimtadienį. Vakarėlis buvo smagus, netgi vienas bendradarbis krito man į akį. Jaučiau, kad ir aš jam patinku. Šokiai, flirtas, ir... vakarėlio pratęsimas jau vyko jo bute. Suprantama, kad viskas baigėsi seksu. Tik ryte pamačiau, kad kontracepcijos tabletė neišgerta...“

Tai Viktorijos pasakojimas, ir tokios situacijos nėra retos. Ypač moterims, kurios neturi nuolatinio draugo ir ieško antrosios pusės. Tokiais atvejais neapgalvoto, spontaninio sekso, vienos nakties nuotykių tikimybė didesnė. Gydytojai pastebi, kad neretai dėl neplanuoto nėštumo moterys kreipiasi po atostogų, išvykų, komandiruočių. Džiugu, kad dažniausiai neplanuotas nėštumas tampa laukiamas. Tačiau, ką daryti, jeigu vaikelio gimdyti neketinama?

Kaip išvengti neplanuoto nėštumo, jei lytinių santykių metu nesisaugota?

Kai apie pasekmes susimąstoma po nesaugaus lytinio akto, gydytoja ginekologė Neringa Kaupaitė siūlo rinktis skubią kontracepciją. Anot medikės, šiuo atveju nereikėtų dvejoti, svarstyti ir manyti, kad galbūt nepastojote, nes buvo nevaisingos dienos, nes viena neišgerta kontracepcijos tabletė nėštumo rizikos nepadidins, kad galbūt kaip nors prasprūsite. Jeigu nėštumas neplanuojamas, visada rekomenduojama rinktis skubios kontracepcijos priemones, kurios parduodamos be recepto, o ne laukti, kol nėštumo testas bus teigiamas, ir tada galvoti apie nėštumo nutraukimą.

Ginekologė įspėja, kad skubi kontracepcija nėra kasdieninė apsaugos nuo neplanuoto nėštumo priemonė. Ji skirta kraštutiniam atvejui: kai sekso metu nebuvo saugotasi ir vaikelio gimdyti neketinama. Skubios kontracepcijos tabletę reikėtų išgerti per 72 val. Be priežasties delsti nereikėtų, nes metodas tuo veiksmingesnis, kuo greičiau po nesaugų lytinių santykių tabletė išgeriama. „Tenka išgirsti klausimų, ką daryti, jeigu išgėrus tabletę moterį pykina, ji vemia. Jeigu taip nutiks praėjus maždaug trims valandoms po vaisto pavartojimo, reikėtų išgerti dar vietą tabletę“, – į rūpimus moterims klausimus atsako ginekologė. Skubios kontracepcijos tabletę medikė pataria išgerti ne daugiau kaip vieną kartą per mėnesinių ciklą. Tai saugi priemonė, tačiau ji, kaip ir visi vaistai, turėtų būti vartojama pagal paskirtį, t.y. tik kraštutiniais atvejais.

Daugiau skaitykite www.skubikontracepcija.lt

Parengė „Karjera ir sveikata“

Užsakymo nr.: PT_67613844

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis