Veganizmas – tai sparčiausiai pasaulyje plintantis judėjimas

Pirmoji Lietuvoje veganų mugė – jau šį šeštadienį.

Paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, pasistiprinti veganiškais užkandžiais ir karštaisiais patiekalais, paskanauti be kiaušinių, grietinės ir sviesto iškeptų tortų ir pyragų, įsigyti ekologiškų produktų, kosmetikos, parfumerijos, higienos priemonių, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, paklausyti paskaitų – tai žadama atėjusiems į pirmąją Lietuvoje veganų mugę „Vegfest LT“, kuri vyks Vilniuje jau šį šeštadienį.

„Organizuoti šį renginį paskatino noras su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių bei paskatinti veganams draugiškus verslus“, - teigė „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė.

„Vegfest LT“ mugės organizatorė džiaugiasi, kad veganų skaičius pasaulyje auga kaip ant mielių.
Organizatorių nuotr.

Pasak jos, veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje karalystėje, kur gyvena mergina, veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Vokietijoje – skaičius panašus, o Izraelyje, kur veganų – daugiausia pasaulyje, artėja prie milijono. Kiek veganų Lietuvoje nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinke „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 10.000 narių. Manoma, kad ateityje didžioji dalis žmonijos maitinsis būtent veganiškai.

Trintas veganiškas daržovių, grybų sriubas greitai pamėgsta ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.
Organizatorių nuotr.

Veganai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų – mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nenaudoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Nors veganizmo judėjimas kilo iš gyvūnų teisų, jį rinktis skatina ir daugiau priežasčių – toks gyvenimo būdas pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Renginyje bus galima paskanauti įvairių egzotiškų patiekalų – pavyzdžiui, Rytinėje Viduržemio jūros pakrantėje paplitusios paprikų ir graikinių riešutų užtepėlės muhamaros.
Organizatorių nuotr.

Veganų mugės, festivaliai organizuojami visame pasaulyje ir sutraukia tūkstančius žmonių. Pernai Londono veganų festivalyje pirmą kartą apsilankiusi Ventė prisiminė, kad norinčiųjų pakliūti į vidų buvo tiek daug, kad teko daugiau nei valandą stovėti eilėje. Veganų renginiai ypač populiarūs Vakarų Europos šalyse, JAV, Kanadoje, Australijoje, nemažai jų organizuojama ir kaimyninėse Lenkijoje, Latvijoje bei Estijoje.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamoje „Vegfest LT“ mugėje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių. Atrinkdama dalyvius didžiausią dėmesį Ventė skyrė nedideliems, daugiausia iš vietinių žaliavų gaminantiems verslams. Mugės lankytojai galės paragauti iš augalų pagamintų kumpių, dešrelių, burgerių, sūrių, jogurtų ir netgi varškės sūrelių, net keliolikos rūšių augalinio pieno, pasistiprinti veganiškais užkandžiais ir karštaisiais patiekalais, paskanauti veganiškų bei žaliavalgiškų desertų.

Mėgstančios gaminti nesunkiai suranda kuo kepiniuose pakeisti kiaušinius, grietinę ir sviestą.
Organizatorių nuotr.

„Daug kas mano, kad veganiškas maistas – blankus. Tai visiška netiesa“, - tikino Ventė. Daugelis tvirtina, kad perėję prie veganizmo ėmė valgyti daug įvairiau ir skaniau, atrado produktus, apie kuriuos prieš tai net nebuvo girdėję, pavyzdžiui, iš sojų pupelių gaminamą tempę, ar iš kviečių gaunamą seitaną – jo skonis toks panašus į mėsos, kad daug kas negali patikėti, jog valgo ne vištieną, o grūdus – šių produktų bus ir mugėje. Taip pat daugelį tradicinių patiekalų galima nesunkiai „veganizuoti“. „Mugėje bus siūloma veganiškų cepelinų, balandėlių, virtinukų, kibinų, varškės pyrago, „Napoleono“ torto ir netgi šakočio“, - vardino „Vegfest LT“ sumanytoja.

Be maisto bus taip pat galima įsigyti įvairių ekologiškų produktų, knygų, kūno priežiūros ir higienos priemonių, kvepalų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos. Vyks paskaitos, dokumentinio filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra, veiks vaikų zona.

„Tikiuosi, kad mano iniciatyva prigis ir taps kasmetiniu renginiu, - sakė Ventė. - Į renginį kviečiame ne tik veganus, bet ir visus besidominčius sveika mityba bei mėgstančius išbandyti naujoves“.

„Vegfest LT“ mugė vyks Vilniaus viešbutyje „Panorama“ šeštadienį, rugsėjo 10 d., nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis