Vargina kosulys ar vis šąlančios galūnės? Ką kūnas jums bando pasakyti

Vis šąla galūnės ar vargina jau chronišku tapęs kosulys? O gal nerimaujate dėl nuolat trūkinėjančių lūpų kampučių? Sužinokite, apie ką byloja šie organizmo ženklai.

Sausos akys

Per ilgas sėdėjimas prie kompiuterio, per daug alkoholio, ilgas buvimas kondicionuojamoje patalpoje - visos šios priežastys gali išprovokuoti akių sausumą ir perštėjimą. Jį taip pat skatina kai kurie antidepresantai, antihistamininiai preparatai, vaistai nuo peršalimo.

Nors mažiau tikėtina, bet nuolat sausėjanti akių gleivinė kartais gali būti vienas iš hipotiroidizmo ar autoimuninės ligos požymių.

Patarimas: jeigu akys sausėja nedaug, jums padės vadinamosios dirbtinės ašaros - tiesiog lašinkite jų keletą kartų per dieną, ir šis nemalonus jausmas praeis. Esant saulėtoms dienoms, nešiokite saulės akinius su UV filtrais. Jeigu akių sausumas neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

Šąlančios rankos

Stresas ir nerimas gali išbalansuoti jūsų nervų sistemą, sutraukti kraujagysles, todėl sutrinka kraujo cirkuliacija galūnėse. Tiesa, kai kurių žmonių kraujo apykaita ir taip lėtesnė. Mažiau tikėtina priežastis - Reino sindromas, pasireiškiantis plaštakų, rečiau pėdų, kraujotakos sutrikimais. Jo metu jaučiate ne tik šaltį, bet ir tirpimą, pakinta rankų spalva. Šąlančios galūnės gali būti vienu iš užsikimšusių kraujagyslių ir jungiamojo audinio ligų požymių. Stenkitės mažinti streso lygį, darykite kvėpavimo pratimus, vėsesniu oru mūvėkite pirštines, dažniau pašildykite rankas. Jeigu tai nepadeda, - kreipkitės į gydytoją.

Chroniškas kosulys

Kosulys yra natūralus kūno refleksas, su oro srove iš gerklės pašalinantis svetimkūnius ir dirgiklius. Chronišką kosulį gali sukelti nosiaryklės išsausėjimas dėl alergijos, hiperaktyvios nosies gleivės nuslinkimas į gerklę, skrandžio rūgščių refliuksas.

Kitos mažiau tikėtinos priežastys - medikamentai, chroniška obstrukcinė plaučių liga (paprastai pasireiškianti rūkantiesiems), plaučių fibroidai, širdies vožtuvo ligos. Kad išsiaiškintumėte tikrąją priežastį, geriausia kreiptis į gydytoją ir tikslingai gydytis.

Naktį pilantis prakaitas

Greičiausiai reiškia hormonų pusiausvyros sutrikimą. Taip pat prakaitavimas gali pasireikšti vartojant kai kuriuos medikamentus, pavyzdžiui, antidepresantus. Jį dar gali sukelti netgi tokios grėsmingos ligos - vėžys, vilkligė, tuberkuliozė. Kaip galite sau padėti? Sumažinkite temperatūrą miegamajame, dažniau jį vėdinkite, rinkitės iš natūralaus pluošto pagamintą pižamą. Ir, žinoma, būtinai dėl šios būsenos pasikonsultuokite su gydytoju.

Knarkimas

Viršsvoris, nosies, sinusų problemos gali sukelti patinimą, kuris blokuoja oro srautus nosies ertmėje. Užpakalinėje gerklės dalyje esantys audiniai ima vibruoti, ir pasigirsta tas erzinantis knarkimo garsas. Kita galima priežastis - obstrukcinė miego apnėja, kai knarkimą lydi trumpi kvėpavimo stabtelėjimai. Kad kvėpavimo takai išliktų maksimaliai atviri, miegokite ne ant nugaros, o ant šono - tada gerklės audiniai nenukara. Vaistinėse teiraukitės knarkimą stabdančių priemonių.

Įtrūkę lūpų kampučiai

Arba jūs pernelyg dažnai laižotės lūpas, arba tai - organizmo reakcija į šaltį, sausą orą. Taip pat jums gali trūkti A, C, B grupės vitaminų. Kitos mažiau tikėtinos priežastys - grybelinė infekcija, kuomet aplink įtrūkimą oda ženkliai parausta. Tiesa, taip gali pasireikšti ir alerginė reakcija į naujai pradėta naudoti kosmetiką. Pasirūpinkite, kad lūpoms nestigtų drėgmės, todėl naudokite drėkinamąjį lūpų balzamą, taip pat riebų, drėgmei išgaruoti neleidžiantį vazeliną. Naujas kosmetikos priemones išbandykite, kai įtrūkimai užgis. Jeigu žaizdelės negyja ar tik gilėja, kreipkitės į gydytoją.

Tamsus šlapimas

Jei negeriate pakankamai vandens, kepenų išskiriamas pigmentas tampa labiau koncentruotas, todėl šlapimas patamsėja. Tamsus šlapimas gali reikšti ir prasidėjusią šlapimo takų infekciją, kuomet į jį nedideliais kiekiais patenka kraujo. Kitos tikėtinos priežastys - šlapimo pūslės arba kepenų infekcija, akmenys inkstuose. Gerkite daugiau vendens. Jei šlapimo spalva ir toliau lieka tamsi, be to, imate karščiuoti, jaučiate skausmą šlapindamiesi ar poreikį dažniau šlapintis - būtinai kreipkitės į gydytoją.

Paraudusios akys

Nemigo naktis, ilga darbo diena prie kompiuterio - dažniausiai pasitaikančios priežastys, kodėl akių baltymų kraujagyslės išsiplečia. Tokį akių paraudimą taip pat gali sukelti alergija, akių sudirgimas. Kitos retesnės priežastys - akies viduje prasidėjęs uždegimas arba akies voko infekcija. Nuolatos krauju pasruvusios akys gali reikšti ir sistemines organizmo problemas. Dirbdami prie kompiuterio dažniau darykite pertraukėles. Kas valandą užsimerkite vienai minutei, dažniau pamirksėkite. Jeigu reikia, naudokite dirbtines ašaras ar akių drėgnumą atkuriančius lašus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis