Trenerė V. Bražaitė: yra 3 pagrindinės taisyklės, jei norite numesti svorio

Atvirai ir išsamiai – apie svorio metimo principus, mitybą ir daug naudingų patarimų moterims, kurios nusprendė lieknėti.

Viktė Bražaitė (26 m.) jau 7-erius metus dirba aerobikos ir grupinių užsiėmimų instruktore. Jauna moteris jau seniai domisi ir užsiima sportu bei aktyvia veikla, o šiuo metu dirba Kauno sporto klubuose „Fankas“, „Sveikieji Baltai“ ir „Akela“. Viktė atvirai ir labai išsamiai papasakojo apie svorio metimo principus, mitybą ir pažėrė daug naudingų patarimų moterims, kurios nusprendė lieknėti.

Vikte, jau ilgą laiką dirbate trenere, kas patraukė propaguoti sveiką gyvenseną?

Kiek save atsimenu, sportas ir aktyvi veikla visuomet buvo mano gyvenimo dalis. Nors profesionaliai sportavusi nesu, tiek vaikystėje, tiek paauglystėje vis kažkur liedavau energiją - iš pradžių tai buvo plaukimo treniruotės, sportiniai šokiai. Vėliau susidomėjau fitnesu. Pamenu, mama, neturėdama kur mane palikti, vesdavosi kartu į treniruoklių salę, kur nepasiekdama pedalų, tupėdavau ant stacionaraus dviračio. Todėl ir dabar su artimaisiais pajuokaujame, kad aš treniruoklių salėje užaugau. Be fitneso paauglystėje išbandžiau ir aerobikos treniruotes. Tuo metu aerobika Lietuvoje tik buvo pradėjusi populiarėti, užsiėmimai buvo visiškai kitokie nei dabar, tačiau atėjusi į pirmą treniruotę nebeišėjau. Užsikabinau, nepraleisdavau nė vienos treniruotės ,ir taip po ketverių metų, sulaukusi 18-kos, ir paskatinta savo pirmosios trenerės ir mokytojos, pradėjau vesti treniruotes pati. Pamažu tai tapo mano pagrindine gyvenimo veikla. Treniruotes vedu apie 7 metus ir neįsivaizduoju nė dienos be sporto.“

Asmeninio albumo nuotr.

Kokios yra pagrindinės taisyklės, siekiant numesti svorio?

Išskirčiau tris pagrindines taisykles: tai mitybos kontrolė, fizinis krūvis ir poilsis.

Mitybos kontrolė. Siekiant numesti svorio, rekomenduojami tokie maisto medžiagų kiekiai: 3-4 g angliavandenių vienam kūno kilogramui; 1,8-2 g baltymų vienam kūno kilogramui; 0,8 g riebalų vienam kūno kilogramui. Kalorijų apskaičiavimas: norint numesti svorio, reikia suvartoti 26-27 kalorijas vienam kilogramui kūno svorio. Tai „greitasis“ kalorijų apskaičiavimo metodas, suteikiantis tik orientacinį kalorijų poreikio skaičių. Jis turi trūkumų, nes neatsižvelgiama į žmogaus aktyvumą ir kūno sudėjimą, raumenų ir riebalų santykį. Siekiant tikslumo, rekomenduoju atlikti kūno analizės testą, pagal kurio rezultatus specialistai individualiai apskaičiuos ne tik kalorijų poreikį, bet ir baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekius.

Fizinis krūvis. Esu girdėjusi frazę „nejudant galima nutukti ir nuo salotų lapų“. Teiginys kategoriškas, tačiau pabrėžiantis judėjimo ir fizinio krūvio būtinybę. Dažnai moterys nusprendžia mesti svorį tik dietos pagalba, atsisakydamos sporto ir fizinio krūvio. Kodėl? Priežasčių prisigalvojama pačių įvairiausių, dažniausia - sportuoti per sunku. Tačiau niekas ir nežadėjo, jog kelias link išsvajotų kūno formų bus lengvas. Reikės ir valios, ir pastangų, ir išlieti šiek tiek prakaito. Bet juk tikslas to vertas!

Kita dažnai pasitaikanti sporto vengimo priežastis yra baimė prisiauginti raumenų, atrodyti vyriškai. Leiskite paklausti, ar 20 kg antsvoris daro moterį moteriškesne? Ir galiu paneigti šį mitą - vyriškai neatrodysite, raumenų neprisiauginsite dėl labai paprastos priežasties: moterų testosterono kiekis kraujyje yra daug žemesnis nei vyrų, todėl toks raumenų augimas yra neįmanomas. Profesionalios atletės, dalyvaujančios kultūrizmo varžybose, ir maitinasi, ir treniruojasi kitaip nei eilinė moteris. Taip pat dažnai išgirstu žmones sakant, jog "sportas ne man". Tuomet atsakau, kad derėtų šiek tiek praplėsti savo akiratį sporto srityje. Juk sportas nėra vien treniruotės treniruoklių salėje ar užsiėmimai aerobikos salėje. Yra didžiulė aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdų pasiūla, ir labai abejoju, ar iš visos tos gausybės tikrai neatsiras nors viena „užkabinanti“ veikla.

Asmeninio albumo nuotr. (E. Žukauskaitės nuotr.)

Poilsis. Ne mažiau svarbus faktorius metant svorį yra tinkamas poilsis ir miegas. Miegant vyksta baltymų sintezė, raumenų atsistatymas. Mažai arba blogai miegant, sumažėja budrumas, trūksta energijos, jaučiamas silpnumas. Gali kilti persivalgymo rizika, organizmas reikalaus kompensuoti energijos trūkumą maistu. Jaučiant nuovargį, silpnumą, dingsta noras ir motyvacija sportuoti. Rekomenduoju eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu, miegoti nuo 7 iki 9 val. per parą.

Kaip manote, ar norint išlaikyti gražias kūno formas, reikia sportą ir sveiką mitybą paversti gyvenimo būdu?

Iš tiesų, sveika mityba ir aktyvus judėjimas turėtų tapti gyvenimo būdu. Ir ne tik siekiant išlaikyti dailias kūno formas. Pirmiausia, toks gyvenimo būdas yra puiki įvairių sveikatos problemų prevencija. Neretai daugybe ligų susergama dėl nesubalansuotos, nereguliarios, chaotiškos mitybos, nejudrumo.

Deja, tačiau šioje srityje dviračio išradinėti neverta - tinkama mityba ir fizinis krūvis yra tiesiausias kelias gražių formų link.

Kokius produktus išskirtumėt, kaip vienus maistingiausių ir naudingiausių, nusprendus lieknėti?

Vieno ar kelių magiškų produktų, padedančių lieknėti, nėra. Svarbiausia yra mitybos visuma, ji turi būti subalansuota, reguliari, per dieną turi būti gaunamas tinkamas visų medžiagų (baltymų, angliavandenių, riebalų), vitaminų ir mineralų kiekis. Baltymų šaltiniais galima rinktis vištieną, kalakutieną, liesą jautieną, tuną, jūros lydeką, menkę, lašišą. Iš pieno produktų išskirčiau liesą varškę ir liesos varškės sūrį, natūralaus skonio graikišką arba islandišką jogurtą, natūralaus skonio pasukas. Taip pat puikus baltymų šaltinis yra kiaušiniai.

Metant svorį yra svarbu riboti gaunamų angliavandenių kiekį, nes angliavandeniai yra energija, ir kūnui išgyvenant angliavandenių deficitą, jis turi gauti energijos iš jau sukauptų jos atsargų, t. y., iš kūno riebalų. Vis dėlto visiškai atsisakyti angliavandenių jokiu būdu negalima. Puikūs angliavandenių šaltiniai metant svorį yra šie: ryžių, grikių, avižų kruopos, pilno grūdo duona, įvairios daržovės. Galima valgyti vaisius, rinkitės kuo įvairesnius, kad gautumėte kuo didesnį vitaminų ir mineralų kiekį. Svarbiausia atsisakyti vaisių antroje dienos pusėje.

Vienas dažniausiai pasitaikančių mitybos mitų yra tai, jog norint numesti svorio reikia visiškai atsisakyti riebalų. Tačiau organizmas be riebalų normaliai funkcionuoti negali. Viena svarbiausių riebalų funkcijų yra teikti organizmui energiją. Be to, jie reikalingi hormonų pusiausvyros palaikymui. Riebalų šaltiniai gali būti tokie: avokadai, alyvuogių, linų sėmenų aliejus, riebi žuvis, riešutai.

Ką patartumėte moterims, kurios norėtų sulieknėti, tačiau nežino, nuo ko tiksliai pradėti? Ko derėtų atsisakyti mityboje, kaip dažnai valgyti?

Svarbu išskirti tris pagrindinius valgymus - pusryčius, pietus ir vakarienę. Tarp pagrindinių valgymų turi būti 2-3 užkandžiai. Suprantu, kad tai padaryti gali būti sudėtinga, tačiau reikia stengtis valgyti kasdien tuo pačiu metu. Pirmoje dienos pusėje reikėtų rinktis angliavandenių turintį maistą, tačiau antroje dienos pusėje jų suvartojimą reikia riboti ir valgyti baltymais praturtintą maistą. Taip pat vakare reikia riboti riebalų vartojimą. Nes tiek angliavandeniai, tiek riebalai yra energijos šaltinis, kurios vakare nebeturime kur panaudoti.

Turbūt daugelis žino ar bent nutuokia, ko negalima valgyti siekiant numesti svorio. Būtina griežtai riboti saldumynų, greitojo maisto, gazuotų saldžių gėrimų, konditerijos gaminių, majonezo, sviesto, dešros ir jos gaminių vartojimą. Taip pat patarčiau atidžiai skaityti produktų etiketes parduotuvėje, nes daugelyje iš pirmo žvilgsnio sveikų produktų sudėtyje yra didžiuliai kiekiai pridėtinio cukraus. Tai vienas didžiausių šiuolaikinės mitybos iššūkių. Per metus žmogus suvartoja apie 30 kg cukraus, kuris prie sveikatinimo ir gražių kūno formų anaiptol neprisideda. Todėl siūlau atsisakyti įvairių skonių jogurtų ir kitų pieno produktų (rinktis natūralaus skonio), sulčių "pakeliuose", uogienių, džemų, sausų pusryčių ir įvairių dribsnių batonėlių. Sunku išvardinti visus produktus, kurių reikia atsisakyti ar riboti jų vartojimą, todėl mano pagrindinis patarimas - atidžiai ir įtariai skaitykite produktų etiketes, nagrinėkite produkto sudedamąsias dalis. Nesileiskite suviliojamos užrašais „be riebalų“, „light“, „sugarfree“ ir kt. Neretai tokių produktų sudėtyje, siekiant pagerinti skonį, pridedama cukraus ar kitų saldiklių.

Asmeninio albumo nuotr. (E. Žukauskaitės nuotr.)

Kiek vandens per dieną (vidutiniškai) reikėtų išgerti lieknėjant?

Vanduo yra vienas svarbiausių subalansuotos mitybos elementų, todėl tiek lieknėjant, tiek palaikant esamą kūno svorį, vartoti tinkamą kiekį tyro negazuoto vandens yra būtina. Vanduo dalyvauja maisto medžiagų ir deguonies pernešime, padeda pašalinti nereikalingas medžiagas iš organizmo, apsaugo organizmą nuo dehidratacijos, dalyvauja reguliuojant kūno temperatūrą ir kituose procesuose. Trūkstant vandens juntamas silpnumas, nuovargis, krenta kraujospūdis, gali kankinti galvos skausmai, išsausėja burnos gleivinė. Tampa sunku susikoncentruoti, vargina mėšlungiai.

Kiek reikėtų išgerti vandens, galima apskaičiuoti pagal tokią formulę: 1 kg svorio turi tekti apie 30-35 ml vandens. Tačiau tai nėra riba, pvz., karštą vasaros dieną, ar intensyviai sportuojant, vandens reikėtų išgerti dar daugiau.

Ką manote apie lieknėjančių merginų ir moterų tarpe vyraujančią frazę „reikia nevalgyti po 18 val.“? Pritariate tam, ar vis dėl to taip nėra?

Tai vienas dažniausių ir absoliučiai niekuo nepagrįstų mitybos mitų. Kodėl būtent nuo 18 val., o ne, pvz., ne nuo 17 val.? Mūsų organizmas nėra užkoduotas mesti svorį ir tirpdyti riebalus būtent nuo 18 val. Nevalgyti po 18 val. būtų tinkamas pasirinkimas, jei miegoti einama 20-21 val. Dietologai rekomenduoja, jog paskutinis valgymas turėtų būti iki miego likus 2-3 valandoms. Prieš miegą nereikėtų apkrauti skrandžio, derėtų rinktis lengvai virškinamą maistą, pvz., liesą mėsą, daržoves, liesą žuvį, liesą varškę, atsisakyti angliavandenių ir riebalų turinčio maisto (juos vartoti pirmojoje dienos pusėje). Tad jeigu einate miegoti 23 val., vakarienę reikėtų valgyti 20-21 val.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis