Tikimybė mirti per savo gimtadienį didesnė nei bet kada

Šveicarų mokslininkų atliktas tyrimas pateikia stulbinamus rezultatus. Nustatyta, kad tikimybė mirti per savo gimtadienį yra 14 procentų didesnė nei bet kurią kitą dieną, praneša BBC.

Tyrėjai išanalizavo 2,5 milijono mirčių Šveicarijoje nuo 1969 iki 2008 metų.

Tyrimui vadovavęs Ciuricho universiteto profesorius dr. Vladeta Ajdacicis Grosas (Vladeta Ajdacic-Gross) teigia, kad mirties tikimybė per gimimo dieną išauga dėl tam tikrų priežasčių, pavyzdžiui, nelaimingų atsitikimų ar savižudybių.

Bet Deividas Špygelhalteris (David Spiegelhalter), Kembridžo universiteto statistikas, su tuo nesutinka. Kai kurie mirčių registravimo duomenys, kuriais rėmėsi šveicarų tyrėjai, anot jo, galėjo paprasčiausiai būti netikslūs.

"Kas, jeigu tiksli mirties data buvo nežinoma? Kas nors galėjo tiesiog užrašyti mirties datą tokią pačią kaip ir gimimo dienos, tiesiog tam, kad užpildytų dokumentus. Taip pat tai galėjo būti paprasčiausias atsitiktinumas. Tarkim, kas nors skubėdamas per klaidą galėjo sumaišyti datas", - sakė mokslininkas.

Dr. V. Ajdacicis Grosas neatmeta administracinių klaidų galimybės, tačiau teigia, jog net ir tokiu atveju tikimybė mirti per savo gimtadienį sumažėja, bet išlieka 4 proc. O tai, anot jo, vis tiek svarus rezultatas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis