Svarbiausi patarimai turintiems jautrią odą

Anksčiau dažniausiai nusakydami odos tipą kalbėdavome tik apie sausą ar riebią odą, dabar dermatologų žodyne vis dažnesnis žodis – „jautri oda“.

Vis daugiau žmonių susiduria su tokia diagnoze. Jautriai odai skirtos kosmetikos priemonių jau galima rasti ne tik vaistinėse, bet ir prekybos centruose. Dermatologai akcentuoja, kad jautrios odos priežiūrai ypatingai naudinga kosmetika su probiotikais, kuri padeda atkurti odos barjerą, drėkina, mažina uždegimo simptomus, apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio.

Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Sandra Kavaliauskienė pataria, kas svarbiausia prižiūrint jautrią odą.

“Grožio pasaulis” gydytoja dermatologė Sandra Kavaliauskienė
“Grožio pasaulis” gydytoja dermatologė Sandra Kavaliauskienė
Asmeninio albumo nuotr.

Odos jautrumas – ir dėl netinkamos kosmetikos

Vis daugiau žmonių šiandieniniame pasaulyje susiduria su jautrios odos problema. Ji dažniau užklumpa moteris, ypač jaunas.

Odos jautrumas dažniausiai pasireiškia odos polinkiu rausti, pigmentacija, šerpetojimu, pakitusia odos lipidų sudėtimi, sausumu, gali atsirasti gėlimo, traukimo, deginimo jausmas.

„Dažniausi išoriniai veiksniai, lemiantys odos jautrumą, yra netinkamai pasirinktos kosmetikos priemonės bei aplinkos poveikis. Mokslinėje literatūroje nurodoma, kad sintetiniai kvapikliai sukelia 30-45 proc. alerginių reakcijų, atsirandančių naudojant kosmetiką. Aplinkos poveikis – karštis, šaltis, vėjas, saulė, teršalai, oro kondicionieriai – taip pat daro įtaką odos būklei.

Jautrumą gali sukelti ir darbo aplinka, jei nuolat kontaktuojama su cheminėmis medžiagomis, ar netgi per dažnas maudymasis, aštrus maistas, netaisyklinga mityba, alkoholis. Tokią odą turintys žmonės dažnai serga ir kitomis odos ligomis: seborėjiniu ar atopiniu dermatitu, netipine žvynelinės forma, rožine, perioraliniu dermatitu“, – akcentuoja dermatologė S. Kavaliauskienė.

Rezultatas – reguliariai naudojant produktus su probiotikais

Turintiems jautrią odą, reikėtų rinktis tik tokiai odai skirtas priežiūros priemones. Visų pirma, kosmetika turėtų padėti atkurti natūralų odos apsauginį barjerą. Tai pasiekti galima naudojant odai artimus komponentus: odoje natūraliai esančias, bet dėl įvairių išorės faktorių prarandamas pagrindines medžiagas – keramidus, lipidus arba natūralios kilmės (botaninius ar probiotinius) aktyviuosius komponentus.

Šios medžiagos sustiprina odos imuninę sistemą, padeda sumažinti odos jautrumą išorės faktoriams, taip užkirsdamos kelią tolimesniam odos pažeidimui.

„Jautriai odai ypatingai naudinga kosmetika su probiotikais, kurie dažnai vadinami „gerosiomis“ ar „naudingosiomis“ bakterijomis. Jie padeda palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą, prisideda prie bendros žmogaus būklės ir odos sveikatos.

Probiotikai gali būti naudingi odai, vartojant ne tik per virškinamąjį traktą, bet ir kaip kosmetinė priemonė – naudojant kremus ar losjonus, praturtintus šiomis medžiagomis. Probiotikai padeda atkurti apsauginį odos barjerą ir sureguliuoti mikroflorą. Tyrimais įrodyta, kad probiotikų efektas yra ilgalaikis, todėl reguliariai naudojant kosmetikos priemones su šia sudedamąja dalimi galima tikėtis itin gerų rezultatų prižiūrint jautrią, sausėti linkusią odą“, – pataria S. Kavaliauskienė.

Jautrios odos savininkai turėtų vengti kosmetinių priemonių su salicilo, hidroksi rūgštimis, retinoliu, sintetiniais kvapikliais, konservantais, spiritu. Šios priemonės dar labiau išsausins, sudirgins jautrią odą ir giliai pažeis apsauginį sluoksnį.

„Neretai sulaukiu pacienčių, kurių oda yra pažeista, išsausėjusi, papilkėjusi, išryškėję kapiliarai. Negydant jautrios odos, gali išsivystyti jautrumas bet kokiai kosmetikos priemonei ir tuomet priežiūra pasidarys itin sudėtinga. Neteisingai prižiūrint jautrią odą, ji reaguoja į aplinkos dirgiklius paraudimu, pleiskanojimu, niežėjimu, papulėmis.

Savarankiškai gydantis, ypač jei naudojami hormoniniai tepalai, gali atsirasti ilgalaikiai pakitimai, kuriuos įveikti bus sudėtinga. Kad išvengtumėte neigiamų pasekmių, rekomenduoju apsilankyti pas dermatologą ir odą prižiūrėti pagal jo patarimus bei naudoti specialią kosmetiką“, – rekomenduoja gydytoja.

Svarbiausi patarimai turintiems jautrią odą:

Kasdien naudokite kuo mažiau kosmetikos ir rinkitės tik skirtą jautriai odai.

Jautriai odai ypatingai svarbus drėkinimas, todėl rinkitės drėkinamuosius, švelnios tekstūros kremus.

Verta atkreipti dėmesį į kosmetikos priemones su probiotikais. Dėl natūralios kilmės komponentų jos sustiprina odos atsparumą išorės faktoriams, todėl reguliariai naudojant įveikiamas ir odos jautrumas, atkuriamas odos apsauginis barjeras.

Nenaudokite muilo.

Veidui valyti naudokite minkštas popierines servetėles.

Venkite valomųjų ir giluminių kaukių.

Nesirinkite kosmetikos priemonių, kurių sudėtyje yra alfa hidroksi rūgščių, retinaldehido ar tretinoino. Jos dar labiau išsausins odą.

Jei pastebėjote, kad kuri nors kosmetikos priemonė kelia diskomfortą, dirgina odą, iš karto nustokite ją naudoti.

Saugokite odą nuo staigių temperatūrinių pokyčių, saulės, vėjo, karščio. Jei esate patalpose, kuriose sausas oras, veikia kondicionierius, drėkinamąjį kremą naudokite dažniau, kelis kartus per dieną.

Atminkite, kad odos jautrumą gali lemti ir aštrus maistas, per didelis kiekis kavos, alkoholio.

Jei po 3-6 mėnesių gydymo odos būklė žymiai pagerėja, galima palaipsniui su 1-2 sav. intervalais grįžti prie įprastos kosmetikos naudojimo. Tačiau nepamirškite – jautrios odos problema bet kada gali pasikartoti.

Užsakymo nr.: PT_76066783

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis