Susirgau prostatos vėžiu: kiek gyvensiu ir kaip gyvensiu?

Kaip gyvensiu toliau? Kiek ilgai gyvensiu? Tai klausimai, kurie iškyla kiekvienam išgirdusiam šią diagnozę, o tokių ligonių nemažai. Prostatos (priešinės liaukos) vėžys liūdnai pirmauja tarp vyrų sergamumo onkologinėmis ligomis.

Atsakymas į anksčiau iškeltus klausimus gali būti optimistinis, bet tam reikia, kad liga būtų aptikta anksti. Gydytojai nenustoja kartoti: būtina skatinti vyrus rūpintis ir domėtis savo sveikata, nes tik tada tokia rimta liga, kaip vėžys, gali būti nugalėta. Vasario 4-ąją minėta tarptautinė kovos su vėžiu diena - dar viena proga tai priminti.

„Už laiku nustatytą diagnozę dėkingas dukrai“

...prisipažįsta 50-erių metų Raimondas iš Alytaus (ligonio vardas pakeistas). „Dukra privertė nueiti pasitikrinti, ji ieškojo ir įvairiausių būdų ligai pažaboti, mano savijautai pagerinti“, – sako pašnekovas. Anot jo, vyresnio amžiaus vyrams būdingus šlapinimosi sutrikimus jis jautė seniai, tačiau, kaip ir dauguma stipriosios lyties atstovų, nekreipė į juos dėmesio, bandė prisitaikyti. Girdėjo, kad panašiais simptomais skundžiasi ir kiti bendradarbiai, todėl manė, kad visa tai –natūralūs senėjimo požymiai. Sunerimo Raimondas, kai 40-metį atšventusiam bendradarbiui visai atsitiktinai buvo aptiktas prostatos vėžys. O ir dukra nuolat ragino apsilankyti pas šeimos gydytoją, pasitikrinti kraują ir nustatyti prostatos specifinio antigeno (PSA), kuris padeda aptikti ankstyvą prostatos vėžį, kiekį.

PSA – baltyminė medžiaga, kurią gamina prostata ir kurios nedideli kiekiai yra sveiko vyro kraujyje, o jos padidėjimas gali signalizuoti apie ligą. Todėl visiems vyresniems kaip 45 metų amžiaus vyrams kartą per metus rekomenduojama apsilankyti pas urologą, nes, kaip ir daugelis onkologinių ligų, sėkmingai gydomas ankstyvų stadijų prostatos vėžys.
„Buvo smūgis, kai gydytoja pranešė, kad PSA gerokai viršija normą. Buvau nusiųstas pas urologą, atlikti tyrimai, paimta biopsija ir pasakyta, kad yra piktybinių ląstelių. Paskirta operacija. Operacija praėjo gerai, gana greitai išleido į namus, tačiau buvo šlapimo nelaikymo bėdų, labai dėl to išgyvenau. Buvau nusilpęs, todėl dažnai sirgdavau įvairiomis peršalimo ligomis, – pasakoja vyras. – O labiausiai bijojau, kad liga neatsinaujintų, nes labai nenorėjau būti našta. Ašarų gumulas strigdavo gerklėje, kai pagalvodavau, kad galiu būti prikaustytas prie lovos, – juk sergantieji vėžiu dažniausiai ir asocijuojasi su gulinčiais, skausmą kenčiančiais, negalinčiais apsitarnauti ligoniais.“

Pasidomėjau vaistažolėmis

Kuo mažiau žmogus žino apie savo ligą, tuo mažesnės ir galimybės pasveikti. Pirminio vėžio vaistažolėmis išgydyti neįmanoma, tačiau jos gali būti kaip papildoma pagalba. „Dukra nuolat mane šviesdavo, atnešdavo įvairiausių straipsnių, literatūros, knygelių apie prostatos vėžį, apie jo priežastis, gydymą, profilaktiką. Labai nenorėjau, kad vėžys sugrįžtų, todėl po ligos radikaliai pakeičiau gyvenimo būdą, mitybą. Dukra rado ir informacijos apie Lidonium. Taip sužinojau, kad kartu su Nacionalinio vėžio instituto Fitoterapijos laboratorija yra sukurtas specialios medicininės paskirties maisto produktas Lidonium, skirtas mitybai reguliuoti esant susilpnėjusiam ląsteliniam imunitetui, po chirurginio, chemoterapinio, spindulinio gydymo, ligos remisijos metu, siekiant pagerinti onkologinių ligonių gyvenimo kokybę, esant skrandžio, žarnyno, kepenų, tulžies pūslės latakų, kvėpavimo takų spazmams, uždegimams. Pasitariau su gydančiu gydytoju, jis Lidonium rekomendavo vartoti metus du kartus per dieną. Jo vartojau ir jutau, kad tarsi sugrįžta jėgos. Tikėjau, kad mano stiprybė ir pozityvus mąstymas – didžiausias vėžio priešas“, – įsitikinęs Raimondas.

Palinkėjimas vyrams vėžio dienos proga

„Nebijokite ir išsitirkite, nesistenkite prisitaikyti prie dažnesnio šlapinimosi, kėlimosi naktį ir pan. Atlikti kraujo tyrimą – visai neskausminga, tačiau labai padeda laiku nustatyta klastingą ligą. Raskite laiko išsitirti šiandien, kad rytoj netektų gailėtis “, – ragina Raimondas.

Žinokite pirmuosius galimus prostatos vėžio pranašus:

* padažnėjęs šlapinimasis,
* staiga atsirandantis noras šlapintis nedelsiant,
* susilpnėjusi šlapimo srovė,
* būdingiausias požymis – šlapinimasis naktį.

Rečiau pasitaikantys simptomai:

* kraujas šlapime;
* kraujas spermoje;
* erekcijos sutrikimas (impotencija);
* kaulų skausmas (ypač apatinės stuburo, klubų ar šonkaulių);
* prarasta šlapimo pūslės kontrolė.

Prostatos specifinio antigeno (PSA) norma:

<40 metų: <1,3 mg/l
41–50 metų: <2,0 mg/l
51–60 metų: <3,0 mg/l
61–70 metų: <4,0 mg/l
>70 metų: <4,5 mg/l

Užsakymo nr.: PT_70363722

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis