Stebėkite artimuosius - pats žmogus šios ligos gali ir nepastebėti

Visi esame pastebėję savo ar pažįstamų užmaršumą, tačiau numojam į tai ranka manydami, kad taip yra dėl pervargimo, įtempto gyvenimo ar senatvės. Nieko blogo, jei retkarčiais ką nors užmirštame, nes senstant blogėja ir mūsų atmintis, ypač trumpalaikė (sunkiai įsimenama nauja informacija). Tačiau jei atmintis blogėja nuolat, blogėja palaipsniui, ir tai jau turi įtakos kasdieninei veiklai bei gyvenimo kokybei, tai jau laikoma demencija.

Šiaulių ligoninės konsultacinės poliklinikos vedėjas, neurologas Antanas Lukošaitis:

Atmintis yra protinės veiklos esmė. Be atminties neįmanomas joks progresas, tai viena iš svarbiausių psichikos funkcijų. Žmonių atmintis yra skirtinga. Vieni turi fenomenalią atmintį, kiti - vidutinę, o štai silpnų protinių sugebėjimų teturintys žmonės dažnai turi gerą mechaninę atmintį.

Atmintis susideda iš trijų etapų: informacijos įsiminimas, išlaikymas ir atgaminimas. Atmintis skirstoma į mechaninę ir loginę bei gali būti trumpalaikė ir ilgalaikė. Ilgiau įsimename tai, kas mums aktualu. Atmintį galima ištreniruoti. Tai atliekama stengiantis įsiminti skaičius, tekstus ir mokantis užsienio kalbų.

Kas tai yra Alzheimerio liga? Tai vienas iš susirgimų, kuriam būdinga silpnaprotystė.

Silpnaprotystė – tai visiškai sutrikusios aukštesniosios smegenų žievės funkcijos, kurioms priklauso atmintis, gebėjimas patenkinti kasdieninius poreikius ir atlikti jutimines bei motorines funkcijas, socialinis elgesys, atitinkantis aplinkybes ir rodantis, kad emocinės reakcijos yra valdomos, tačiau lieka nepakitęs “supratimas” (sąmonė).

Dažnai tai yra negrįžtama ir progresuojanti būklė. Tokį silpnaprotystės apibrėžimą pateikė Didžiosios Britanijos Karališkasis gydytojų koledžas.

Pastaruoju metu pastebima, kad ligoniai, turintys atminties sutrikimų, nesistengia kreiptis į gydytoją, o namiškiai į tai numoja ranka manydami, kad tai susiję su amžiumi, ir čia nieko baisaus.

Tik vėliau, pamatę, kad žmogaus atmintis toliau smarkiai blogėja, kreipiasi į gydytojus, tačiau gydytojams atstatyti tai, kas jau pažeista, yra neįmanoma. Todėl labai svarbu kreiptis į gydytojus kuo anksčiau, kad būtų galima nustatyti tikslią diagnozę ir paskirti reikiamą gydymą.

Apie 60 proc. pacientų demencija atsiranda dėl Alzheimerio ligos ir 40 proc. atvejų - dėl kitų priežasčių. Alzheimerio ligos diagnozė nustatoma remiantis simptomais ir pacientų protinių sugebėjimų tyrimu. Gydytojai nustato paciento fizinę ir psichikos būklę bei jo poreikius. Kadangi panašių simptomų sukelia skydliaukės ligos, vitaminų trūkumas, Parkinsono liga, depresija, reikalingas ligonio ištyrimas - kraujo biocheminiai tyrimai, echoskopija, galvos smegenų kompiuterinė tomografija, neuropsichologinis testas. Tikslią diagnozę galima nustatyti tik atlikus smegenų biopsiją.

Alzheimerio liga skirstoma į 3 stadijas:

1. Pirmajai stadijai būdinga tai, kad pacientas neprisimena nesenų įvykių, pamiršta, kokia šiandien diena, mėnuo, metai, pradeda nebesusivokti, kur esąs, sumažėja iniciatyva, sunkiai reiškia mintis. Ligoniai dėl šių simptomų dažnai jaučia gėdą, išsigąsta, pasidaro uždari.

2. Esant antrajai stadijai, tampa ryškūs pažeidimai ir problemos, kurios sutrikdo normalią kasdieninę veiklą. Pacientas neprisimena šeimos narių vardų, pavardžių, nebenori pats praustis, rengtis, labai greitai pasiklysta, sutrinka kalba, atsiranda haliucinacijų.

3. Trečioji stadija - tai visiška priklausomybė dėl ryškios fizinės negalios, sutrinka mąstymas, ligoniai jau sunkiai pavalgo, nebepažįsta namiškių, nebepaeina, sutrinka šlapinimasis, tuštinimasis.

Kokie yra galimi gydymo būdai?

Visų pirma reikia žinoti, kad šiuo metu šios ligos išgydyti negalime.Tačiau jau yra sukurta vaistų, kurie mažina ligos požymius ir sulėtina ligos progresavimą. Demencija yra nepagydoma liga, tačiau anksčiau pradėtas gydymas gali sulėtinti ligos progresavimą, sumažinti ligos požymius ir pagerinti šių pacientų bei jų artimųjų gyvenimo kokybę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis