Sporto instruktorė: sportas prasideda virtuvėje

Šiltuoju metų laiku dar atidžiau peržvelgiame savo figūrą. Siekiant greito rezultato, vienos mažina maisto porcijas ar imasi drastiškų dietų, kitos – pradeda sportuoti. Patarimais kaip išlaikyti gražią figūrą dalijasi ir apie paplitusius mitybos bei sporto mitus pasakoja „zumbink.lt“ zumbos instruktorė Julija Jukovič.

Sportuokite saikingai

Pradėjusios sportuoti moterys dažnai nuo pat pirmų treniruočių imasi didelio fizinio krūvio ir siekia greito rezultato. Taip pat itin gajus mitas, kad norint sulieknėti, svarbu imtis dietų, badauti ar kitaip kardinaliai keisti savo įpročius. Vis dėl to pirmiausia derėtų saugoti savo sveikatą, nes drastiškos priemonės niekada neatneša ilgalaikių rezultatų.

„Įsivaizduojant kaip kūnas jaučiasi, kai jūs imatės per sunkių treniruočių ar griežtų dietų, reikia pagalvoti apie save panašioje situacijoje. Prisiminkite, kaip jaučiatės jūs, kai įvyksta staigūs pasikeitimai asmeniniame gyvenime, darbe ar kur kitur. Jūs nerimaujate ar net patiriate stresą. Lygiai taip pat vyksta su organizmu. Todėl norint sulieknėti, kartais užtenka kuo daugiau judėti ir suvalgyti vienu mažiau pyragaičiu per dieną nei įprastai.“, – sako zumbos instruktorė Julija Jukovič.

Kita vertus, sportas turi teikti malonumą. Jeigu siekdamos atrodyti gerai, persistengsite su krūviais, sportas įgaus neigiamą atspalvį ir nebesinorės grįžti sportuoti. Dėl to užtenka įprastų 2–3 treniruočių per savaitę, stebint suvartotų kalorijų per dieną kiekį.

Skaitomiausi straipsniai:
5 liekninamosios arbatos - per savaitę 5 kg
Sekso traumos — kokios dažniausios?
Vienos nakties nuotykis baigėsi 25 metų santuoka
Kojų depiliacija: ką daryti, kad plaukai augtų vis plonesni
Gatvės mada: ką dėvi stilingos paryžietės (FOTO)

Sportuokite kaip patinka

Šiais laikais riba tarp to, ką galime pavadinti sportu ir „ne sporto“ yra labai maža, todėl kiekviena gali rasti sau tinkamą veiklą.

„Viena klientė yra pasakiusi, kad jei nemėgsti sportuoti – ateik į zumbą. Šiame pasakyme yra labai daug tiesos. Jeigu žmogus sako, kad nėra laiko ar noro sportuoti, greičiausiai jis nėra atradęs sau priimtinos sporto rūšies ar šakos“, – sako J. Jukovič.

Anot instruktorės, pastaruoju metu yra atsiradę ypač daug skirtingų sporto rūšių. Pavyzdžiui, karšta joga, šiaurietiškas ėjimas, zumba – fitnesas, maišytas su įvairiais šokių stiliais, Afro-Fitness – atitinkamai, fitnesas su afrikietiškais šokiais, Masala Bhangra – su indiškais šokiais, Insanity Workout – itin intensyvi fitneso treniruotė. „Taip vardinti galima be galo. Netgi jei mėgstate plaukiate – valio – jūs jau sportuojate“, – sako instruktorė.

Daugiau judėkite

Kartais moterys klausia, kaip išlaikyti gražią kūno formą, neturint pakankamai laiko sportuoti. Tai tikrai įmanoma. Anot intruktorės, nustebsite sužinojusi, kiek kilometrų yra nueinama apsipirkinėjant, arba kiek kalorijų sudeginate aktyviai tvarkant namus.

Taip pat dažnai galvojama, kad pratimai su svarmenimis „išpučia“ moters figūrą ir formuoja per daug raumeningą figūrą. „Tai yra pakankamai gajus mitas. Moteriai užsiauginti raumenų masę yra tikrai sudėtinga, kadangi moteris turi žymiai mažesnį testosterono kiekį kraujyje negu vyrai. Dėl to vengti pratimų su svarmenimis nereikėtų“, – sako J. Jukovič.

Stebuklų nebūna

Vis dėlto norint atsikratyti nereikalingų kilogramų, rezultato po savaitės tikėtis nevertėtų. „Nesiūlyčiau vertinti sporto pasiekimų numestais kilogramais – augantis raumuo sveria daugiau nei riebalai, todėl svoris gali daug nepasikeisti, geresnis variantas būtų matuotis apimtis“, – pataria intruktorė.

Norint suformuoti dailų pilvuką ar atsikratyti celiulito, nereikėtų pasikliauti reklamomis ir tikėtis su įvairiais prietaisais staiga gauti trokštamą rezultatą.

„Anticeliulitiniai pratimai yra labiau sąvoka, vartojama pritraukti moteris, nei stebuklingi celiulitą mažinantys pratimai. Visa esmė yra sporte bendra prasme, mityboje, skysčių vartojime dienos eigoje bei anticeliulitiniuose masažuose, kurie aktyvina kraujotaką proleminėse vietose“, – sako Julija Jukovič.

Svajojančioms apie gražią taliją, instruktorė pataria pirmiausia eiti į virtuvę, o tik tada formuoti pilvo raumenis įvairiais pratimais. „Joks pratimas be sureguliuotos mitybos nepadarys stebuklo, kadangi pilvas yra viena iš sudėtingiausiai formuojamų vietų“, – teigia J. Jukovič.

Svarbi mityba

Galbūt atrodo, kad valgome gerai, bet labai lengva pamiršti apie pietų pertraukos metu suvalgytą pyragėlį prie kavos – būtent jis sukurs kalorijų perviršį.

„Labai rekomenduoju tam tikrą laiką stebėti, ką valgote – taip galėsite stebėti savo mitybą. Yra labai patogių tam skirtų priemonių, pavyzdžiui, nemokama programėlė MyFitnessPal – registruojate vartojamą maistą, jum paskaičiuoja, kiek kilokalorijų suvartojote, kiek iš jų angliavandenių, baltymų, riebalų“, – pataria instruktorė.

Vis dėlto kalbant apie esminius mitybos patarimus, pirma taisyklė – nebadauti. Taip pat būtinai valgyti sočius pusryčius, turtingus angliavandeniais. Labai geras maistas yra košės, bet ne dribsniai. Vertėtų padidinti suvartojamų baltymų kiekį – valgyti daugiau liesos mėsos (vištienos, kalakutienos, jautienos), neriebių pieno produktų (puikiai tinka varškė), kiaušinių, neriebios žuvies.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis