Sporto degustatorės dienoraštis: manote, kad joga – sielai? Klystate!

Kai kuris nors mano draugas pareiškia, kad nepatinka joga, žinau tik viena − tas žmogus apie ją nieko neišmano. Anksčiau būčiau puolusi aiškinti. Dabar jau žinau, kad nieko žmogui nepasakysi, todėl… rašau.

Yra įvairių jogos rūšių, tad kiekvienas gali atrasti sau tinkančią ir patinkančią. Kam reikia atrasti? Tam, kad tai – paprasčiausias ir gana lengvai išmokstamas pratimų bei fiziologinių žinių rinkinys, kuris padeda gyventi patogiai – be skausmo ir traumų.

Prisimenate istoriją apie dramblį ir akluosius? Vienas čiupinėjo iltį, kitas straublį, trečias uodegą, ir visiems jis atrodė kitoks. Taip ir su joga. Nebūtinai pirma pažintis bus maloni.

Mano hiperaktyvi draugė į jogos treniruotę pakliuvo netyčia, tiesiog susirgo jos mėgstamos zumbos trenerė, taigi vietoj smagios muzikos ir šokių gavo sausakimšą salę į lubas atkištų užpakalių. Nenuostabu, kad po šiai dienai, vos prabylu apie jogą, ji ima krizenti. Ir toliau manęs nesiklauso.

„Kam lietuviams domėtis ta joga, kai galime žaisti krepšinį?“ − purto galvą kaimynas šlubčiodamas namo po krepšinio žaidimo patempta nugara ir čiurna. NBA krepšininkai užsiima joga tam, kad išvengtų traumų. Lankstūs sąnariai, teisinga laikysena, sveikas stuburas, lengvumo pojūtis – štai ką duoda joga! Vienas geriausių pasaulyje krepšininkų Lebronas Jamesas jauniesiems kolegoms pats surengė jogos treniruotę – kad po aistringo kontaktinio žaidimo nereikėtų kentėti skausmų. Ilgai praktikuodamas jogą, žmogus išmoksta daryti poveikį net kai kurioms autonomine nervų sistema valdomoms funkcijoms − reguliuoti širdies ritmą, kraujo spaudimą, vidaus organų veiklą. Būtent todėl jogos pratimai sėkmingai taikomi ir šiuolaikinėje medicinoje, gydant nemigą, nevalingą šlapinimąsi, aukštą kraujospūdį...

Aš žinau − joga veikia. Nebegalėjau normaliai gyventi dėl sprando, galvos ir pečių skausmų, atsiradusių dėl netaisyklingos laikysenos.

Ką manytumėte apie žmogų, kuris plaktuku daužytų sau per pirštą ir skųstųsi, kad skauda? Va tą patį aš manau apie tuos, kurie skundžiasi sprando, pečių ar stuburo skausmais, kurie geriau jau gulsis ant operacinio stalo, negu ims lankyti jogą! Žinoma, neteisingai atliekamos asanos (jogos pozos) gali traumuoti, kaip ir bet kokie kiti neteisingai atliekami pratimai. Todėl trenerio kompetencija yra labai svarbu. Ieškokite specialių grupių pradedantiesiems, specializuotose jogos studijose į bendras grupes neįleidžia neišėjusiųjų įžanginių mokomųjų užsiėmimų kurso, o sporto klubuose dažniausiai siūloma prisijungti prie bendrų grupių, tiems, kuriems stinga žinių, tokiose grupėse, mano manymu, daugiau šansų susitraumuoti, nei išgyti.

Joga yra veiksminga tik investavus pakankamai daug laiko ir valios, todėl ieškantiesiems lengvai prieinamos panacėjos teks ieškoti toliau. Aš žinau − joga veikia. Nebegalėjau normaliai gyventi dėl sprando, galvos ir pečių skausmų, atsiradusių dėl netaisyklingos laikysenos. Pasisekė, kad patekau pas Ajengaro jogos mokytoją. Ši jogos rūšis tinkamiausia pradedančiam žmogui – jaunam, senam, raumenų kalnui, sportininkui ar visai niekada nesportavusiam. Ant jogos kilimėlio visi naujokai yra naujokai, raumenys ir patirtis sporto salėje beveik nieko nereiškia, kartais net trukdo. Niekada nesportavusi pusamžė moteriškė gali tobulėti greičiau nei kultūristas, nes jai nereikia ištempti sutrumpėjusių, kietų raumenų ir sausgyslių. Beje, nepamirškime malonumo! Kas gali būti smagiau nei būti sportiškesnei už sportininkus, ypač jei paskutinį kartą sportavai mokydamasi mokykloje.

Per Ajengaro jogos užsiėmimus negirdėsite muzikos, nejausite smilkalų kvapo ir nesimėgausite meditacija ar dvasiniu mokymu. Atvirkščiai, jei mėginsite užsimerkti, mokytojas gali imti šaukti ar net įspirti į koją – norėdamas patikrinti, ar pakankamai gerai ją įtempėte. Užtat išmoksite teisingai sudėti savo kūną, sužinosite, kokiomis kryptimis turi būti tempiama, kaip sąmoningai būti ir jausti save. „Turite jausti save iki pat kojos mažojo piršto galiuko“, – sakė mano pirmoji jogos mokytoja Audra. Ajengaro jogos pliusai – aiškiai perteikiamos žinios, kokie judesiai gydo, o kokie traumuoja. Minusas – kai skausmai dingsta, ima darytis nuobodu.

Jei nesusiklostys kokia nors force majore situacija, po kelerių metų Ajengaro jogos pratybų turėsite sveiką stuburą, jausitės gerai ir, tikėtina, imsite ieškoti iššūkio – ką rinktis: užsirašyti į jogos mokytojų kursus ar išbandyti specialaus fizinio pasirengimo reikalaujančias jogos rūšis, o gal net kitą sporto šaką.

Taip nutiko ir man. Dar vis eksperimentuoju, o nemalonius pojūčius kūne, atsiradusius po vienos ar kitos sporto šakos degustavimo, išprakaituoju ant jogos kilimėlio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis