Šlapimo pūslės problemos: pratimai, kurių geriau neatidėlioti (VIDEO)

Visoms moterims specialistai pataria ir primena, kad reikia stiprinti tarpvietės raumenis - tai galima daryti bet kur, nesudėtinga ir nesukelia papildomų rūpesčių ar išlaidų. Turint tvirtus dubens dugno raumenis gaunama net keletas naudų: prevencija šlapimo nelaikymui ir seksualinio gyvenimo gerinimas. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro kineziterapeutė Agnė Libertė dalinasi, kaip atlikti ne kartą girdėtus Kėgelio pratimus.

Nors tikslios šlapimo nelaikymo statistikos Lietuvoje nėra, specialistų teigimu, apie 10 proc. darbingo amžiaus moterų kenčia dėl šlapimo nelaikymo. Šia problema skundžiasi 40 proc. vyresnių nei 60 metų ir net 80-90 proc. vyresnių nei 75 metų amžiaus žmonių. Apytikriais duomenimis, mūsų šalyje galėtų būti apie 300 tūkst. moterų, kurias vargina šlapimo nelaikymas.

Šia liga serga maždaug kas antra 50-metė, kuriai ypač dažnai pasireiškia šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu, bei kas 5–6-ta gimdžiusi trisdešimtmetė, o tarp sulaukusiųjų 80 metų amžiaus vienas ar kitas šlapimo nelaikymo tipas nustatomas beveik 80 proc. moterų. Šia liga moterys serga du kartus dažniau negu vyrai.

Dubens dugno raumenų lavinimas – dar vienas būdas išsaugoti jaunystę

Dubens dugnas – plaštakos dydžio ir storio raumenų raizginys, jungiantis gaktikaulį ir uodegikaulį bei vieną sėdynkaulį su kitu. Įtempiant dubens dugno raumenis, nugaros apačioje ima judėti dubenkauliai, stuburo slanksteliai pasislenka į priekį, o klubų sąnariai priartėja vienas prie kito.

„Lavinant dubens dugno raumenis, nesensta šios organai. Pratimai apsaugo nuo jų nusmukimo, išvaržų ir šlapimo nelaikymo, o išsivysčius šiems sutrikimams, gana sėkmingai padeda juos gydyti“, - teigia mokslininkė ir gydytoja Benita Contieni.

Būdama 43-ejų, nuo vaikystės varginama iškrypusio stuburo ir klubo artrozės B. Contieni netikėtai sužinojo apie dubens dugno raumenis ir ėmė juos treniruoti. Jau trečią dieną nuo nugaros tarsi nukrito sunkus maišas, o stuburas išsitiesė. Ilgainiui moteris atsikratė šių tariamai genetiškai nulemtų ligų bei kasdien kamavusių skausmų.

Besiremdama savo patirtimi, ji sukūrė dubens dugno raumenų lavinimo sistemą ir parašė knygą „Tigro jausmas“ - būtent taip ji apibūdina savo naująją būseną. „Dabar, įkopusi į šeštą dešimtį, galiu pradėti kultivuoti visas sporto šakas, apie kurias kadaise tik svajojau“,- teigia knygos autorė.

Kaip aptikti raumenis

Kur šie raumenys slypi? Šlapinimosi metu, jei turite raumenis, juos iškart pajusite, sako specialistai. Geriausiai juos pajusite pamėginus sustabdyti ir iš naujo paleisti šlapimo srovę, kai šlapinatės. Jei galite tai padaryti, aptikote tarpvietės raumenis, kuriuos ir reikia treniruoti.

Veiksmingi fiziniai pratimai

Medicinos gydymo ir diagnostikos centro kineziterapeutė Agnė Libertė pataria kasdien apie 30 min. daryti mankštą ir atlikti šlapimo nelaikymui skirtus pratimus.

Vienas veiksmingiausių būdų, padedančių išvengti šlapimo pūslės problemų, – treniruoti tarpvietės raumenis. Tokios treniruotės ypač padeda besilaukiančioms moterims ir po gimdymo.

Esant šlapimo nelaikymui, taip pat patartina atlikti dubens dugno treniravimo pratimus. Pratimai atliekamai valingai sutraukiant ir atleidžiant tarpvietės raumenis.

1. Įtempti ir 10 sekundžių palaikyti įtemptus dubens dugno raumenis, po to 10 sekundžių atleisti.

Sutraukdama šiuos raumenis turėtumėte jausti, lyg suspaudžiate ir šiek tiek kilstelkite į viršų.

2. Įtraukite raumenis, palaikykite 1 sekundę, po to atpalaiduokite raumenis. Pratimus rekomenduojama daryti 7–8 kartus per dieną po 10 kartų.

Ko nerekomenduojama atliekant pratimus? Įtraukti pilvo, spausti kojų, įtempti sėdmenų. Minėtus pratimus galima atlikti bet kuriuo patogiu metu, pvz., prieš miegą, sėdint ir t. t.

Pagerėjimą turėtumėte pajusti po 2–4 mėnesių nuolatinės mankštos. Pratimus rekomenduojama tęsti apie 6 mėnesius.

Šlapimo nelaikymo gydymas trunka ilgai, jis yra kompleksinis, bet net 8 iš 10 atvejų pavyksta visiškai išgydyti.

Kėgelio pratimai šlapimo nelaikymo profilaktikai:

Kodėl reikia sveikoms moterims lankytis pas ginekologą

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro akušeris-ginekologas med. dr. Gediminas Mečėjus teigia, kad sveikoms moterims reikia reguliariai lankytis pas ginekologą, nes didžioji dalis, ypač ginekologinių iš pradžių neturi jokių simptomų.

Plačiau apie tai - video reportaže:


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis