Šlapimo nelaikymo profilaktika: mityba, pratimai, įpročiai

Pasirodo, dėl šlapimo nelaikymo problemų iš dalies gali būti kaltos netgi per ilgai kūdikystėje dėvimos sauskelnės. Išvengti šios problemos taip pat padeda tokios profilaktinės priemonės, kaip specialūs pratimai ir tinkama mityba.

Sveikais norime būti visi. Vis dėlto norint išsaugoti sveikatą reikia įdėti nemažai pastangų. Žinodami apie esamas grėsmes galime imtis tinkamų priemonių joms išvengti. Ši taisyklė galioja ir kalbant apie šlapimo nelaikymą arba inkontinenciją – ligą, kuri vargina daugelį moterų. Norint ja nesusirgti svarbu žinoti keletą esminių profilaktinių ir prevencinių priemonių.

Pratinti reikia nuo vaikystės

Visų pirma, svarbu suprasti, jog šlapinimosi įpročiai ir šlapinimosi higiena turi būti formuojama nuo pat vaikystės. Vaiką patartina pradėt mokyt prašysti ant puoduko tuomet, kai jis tam emociškai subręsta. Įrodyta, kad tai įvyksta 1,5-2 metų amžiuje. Iki to laiko šlapimo pūslė ištuštinama refleksiškai.

„Jei pratinimą prie puoduko vaikas priima agresyviai, perlaužti atžalą per prievartą anksčiau laiko nėra reikalo. Palaukite, kol vaikas emociškai bus pasiruošęs. Vieni atsisėda anksčiau, kiti – praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiams“, - sako Jurga Misevičienė, VšĮ „Inkocentras“ direktorė.

Pasak J. Misevičienės, rekomendacijos tėvams kitose šalyse yra praktiškai tokios pačios. Specialistai sutaria, kad nėra normalu, jeigu 2,5-3 metų vaikas vis dar nešioja sauskelnes.

Mankštos apsaugo nuo ligos

Dar viena iš svarbių prevencinių inkontinencijos priemonių – mankštos. Su šlapinimusi mūsų organizme tiesiogiai susiję dubens dugno raumenys, kurie ir padeda sulaikyti šlapimą. Stiprinti tarpvietės raumenis patariama ne tik pagyvenusioms, bet ir jaunoms moterims, ypač po gimdymo.

Tarpvietės raumenų tonusą ir jėgą padidina kasdien atliekami Kėgelio pratimai. Jie atliekami stipriai sutraukiant tarpvietės raumenis dešimčiai sekundžių ir po to juos atpalaiduojant. Pratimą reikia kartoti 10-15 kartų, o jo ciklus rekomenduojama atlikti bent 3 – 4 kartus per dieną.

„Mankštinant dubens dugno raumenis, didinamas pajėgumas, greitis ir išlaikymas. Geriausias rezultatas pasiekiamas tada, kai tai atliekama teisingai. Jeigu pačioms nepavyksta atlikti šių pratimų, kreipkitės pagalbos į kineziterapeutą, slaugytoją arba atvykite į Inkocentrą ir pasikonsultuokite su ten dirbančiais specialistais“, - pataria J. Misevičienė.


Mityba daro įtaką šlapinimuisi

Kaip ir kitas organizmo funkcijas, taip ir šlapinimąsi veikia žmogaus mityba. Norint apsidrausti nuo šlapimo nelaikymo, patartina maitintis subalansuotai, vengti žalingų maisto produktų bei įpročių. Nenorinčios susirgti inkontinencija turėtų per dieną išgerti apie du litrus vandens per dieną – šešias – aštuonias stiklines. Geriant nepakankamai vandens šlapimas tampa koncentruotas ir dirgindamas šlapimo pūslę paūmina dirgliosios šlapimo pūslės simptomus ir gali iššaukti ligą.

„Įtaką šlapimo nelaikymui daro ir aštrus, rūgštus maistas bei gazuoti gėrimai. Tokie produktai dirgina šlapimo pūslę ir gali turėti įtakos inkontinencijos atsiradimui. Žinoma, nereikia tokio maisto atsisakyti visiškai, tačiau ribotas jų vartojimas gali padėti nesusirgti inkontinencija“, - sako J. Misevičienė.

Turintys antsvorio serga dažniau

Šlapimo daug dažniau nelaiko antsvorį turintys žmonės. Dėl šios priežasties svarbu nuolat prižiūrėti savo kūno masę, vengti riebaus ir kaloringo maisto.

„Labai naudinga vartoti skaidulomis ir probiotikais turtingus maisto produktus. Jie mažina vidurių užkietėjimo riziką, kas turi didelės įtakos šlapinimosi funkcijoms“, - sako J. Misevičienė.

Pasak VšĮ „Inkocentras“ direktorės, skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse, grūduose, sėlenose. Preparatų su probiotikais galima įsigyti vaistinėse, taip pat yra gaminami pieno produktai su probiotinėmis bakterijomis.

Plačiau apie profilaktines priemones galima sužinoti Inkocentre, arba užėjus į www.buksausas.lt.


VšĮ „Inkocentras“ moteris, susiduriančias ar turėjusias problemų su šlapimo nelaikymu kviečia dalyvauti anoniminėje apklausoje, kurią rasite paspaudę čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis