Šlapimo nelaikymas: susitaikyti nereiškia pasveikti

Tai neretai apsunkina bendravimą, judėjimo laisvę, mažina galimybes išeiti į viešumą, bet vengiame apie tai kalbėti. Be reikalo – šlapimo nelaikymas yra išsprendžiama problema.

Net ir kosėjant ar čiaudint ištekėję keli šlapimo lašai gali būti ženklas, jog turite problemų. Šlapimo nelaikymas arba inkontinencija – tai liga, kuri vargina maždaug 300 tūkstančių Lietuvos gyventojų, o 75 proc. pacientų net ir paklausti gydytojo niekada nepasisako nelaikantys šlapimo. Baimę prisipažinti lemia visuomenėje susiformavęs tabu bei informacijos šia tema trūkumas. Ieškoti būdų spręsti tokią problemą yra būtina – inkontinencija stipriai paveikia žmogaus kasdienybę, menkina savigarbą, pasitikėjimą savimi, norą bendrauti ir būti viešumoje.


Pora lašelių prognozuoja ligą

Šlapimo nelaikymas – tai būklė, kai nevalingai išteka bet koks kiekis šlapimo. Net ir keli lašeliai, kurie ištekėjo savaime, yra ženklas, jog sergate inkontinencija. Dažniausiai nedidelis kiekis šlapimo išteka juokiantis, kosėjant, čiaudint ar dirbant fizinį darbą, sportuojant. Taip pat pasitaiko, jog ši nelaimė ištinka jau einant į tualetą.

„Susimąstyti apie esamą šlapinimosi problemą reikėtų ir tuo atveju, jei noras šlapintis užeina labai staigiai, šlapinamasi aštuonis ir daugiau kartų per dieną, du ir daugiau kartų per naktį, šlapinantis jaučiamas skausmas, ne visada pavyksta pasišlapinti, jaučiate skausmą ar šlapimo srovė silpnėja ar trūkinėja. Pastebėjus bent vieną šių simptomų reikėtų kreiptis į gydytoją konsultacijai ir ieškoti būdų palengvinti esamą situaciją“, - sako Jurga Misevičienė, VšĮ „Inkocentras“ direktorė.

Serga ir jaunos moterys

Dažnai šlapimo nelaikymas suprantamas kaip natūrali senėjimo būsena. Šis mitas nėra teisingas – inkontinencija vargina įvairaus amžiaus moteris. Iki 30 m. amžiaus šlapimo nelaiko kas šešta, iki 45 m. - kas ketvirta ir kas antra penkiasdešimtmečio sulaukusi moteris. Šlapimo nelaikymą moterims sukelia keletas skirtingų priežasčių. Moterų šlapimo pūslė ir šlaplė remiasi į raumeninį sluoksnį, vadinamą dubens dugno raumenimis – jie palaiko šlaplę ir šlapimo pūslę tinkamoje padėtyje. Jei šie raumenys susilpnėja ir sumažėja jų elastingumas, pakinta šlaplės padėtis šlapimo pūslės kaklelio atžvilgiu, blogiau sulaikomas šlapimas ir padidėja rizika šlapimo nutekėjimui. Dubens dugno raumenys gali išsitampyti ir susilpnėti nėštumo metu, ilgą laiką dirbant sunkų fizinį darbą, turint viršsvorį. Natūralus gimdymas irgi turi įtakos šių raumenų susilpnėjimui ne tik po gimdyminiame laikotarpyje, bet ir jam pasibaigus.


„Dar viena moterų inkontinencijos priežastis yra menopauzė. Bėgant metams kūno raumenys silpnėja, menopauzės metu sumažėjus moters lytinių hormonų kiekiui išplonėja šlapimo pūslės bei šlaplės gleivinė, susilpnėja dubens dugno raumenų kraujotaka, elastingumas, o tai irgi turi įtakos šlapimo nelaikymui“, - sako J. Misevičienė.

Kitomis moterų šlapimo nelaikymo priežastimis galima įvardinti neurologinius sutrikimus, endokrininius sutrikimus, galvos bei nugaros smegenų traumas, vidurių užkietėjimą, viršsvorį, įvairias šlapimo pūslės infekcijas ir vaistus.

Inkontinencija gali lemti depresiją

Dažnai nuo šlapimo nelaikymo kenčiančios jaunos moterys gėdijasi prisipažinti ne tik medikams, bet ir artimiesiems, ir susitaiko su pablogėjusia gyvenimo kokybe. Susitaikymas su šia liga nėra jos sprendimas.

Šlapimo nelaikymas yra susijęs su pacientų fizine bei psichologine sveikata, darbingumu, socialine integracija ir gyvenimo kokybe. Nelaikantys šlapimo dažnai būna linkę užsidaryti namuose, bijo, jog šlapimas ištekės viešumoje ir teks pakliūti į nemalonią ir gėdingą situaciją. Dažniausiai į viešumą išdrįstama išeiti tik tuomet, jei kelyje labai aiškiai žinoma, kur yra tualetai. Dėl to dažnais atvejais metamas darbas, patiriami finansiniai nuostoliai. Inkontinencija neturint reikiamos informacijos ir nesiimant priemonių gali vesti sunkių psichologinių problemų link.

„80 proc. atvejų galima sėkmingai kontroliuoti šlapimo nelaikymą. Visiems besikreipiantiems į medikus yra suteikiama pagalba, patariama, kaip pagerinti gyvenimo kokybę sergant inkontinencija. Svarbu nebijoti prisipažinti, ieškoti pagalbos ir imtis įvairių gydymo priemonių. Inkontinencija yra išsprendžiama problema“, - sako J.Misevičienė, VšĮ „Inkocentras“ direktorė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis