Šiuolaikiška: išsiplėtusių venų gydymas klijais

Į dienos pabaigą – kojos lyg švininės, lyg būtumėte visą dieną laiptais lakiojusi. Kojas maudžia, skauda, kartais plika akimi regimos iššokusios kraujagyslės. Jums ne vienas sakė, kad greičiausiai turite problemų dėl venų, tačiau jūs numojate ranka – neva nėra laiko pas gydytojus vaikščioti, praeis. Tačiau jūs labai klystate...

Gali būti, kad apsilankiusi pas gydytoją sužinotumėte, kad jūsų venos išsiplėtusios, jums diagnozuos venų varikozę. Ši liga pažeidžia kojų kraujagysles. Venos išsiplečia dėl savo sienelių silpnumo arba blogos kraujo nutekėjimą reguliuojančių vožtuvų veiklos. Išsiplėtimą skatina nutukimas, nėštumas, menopauzė, ilgas stovėjimas. Neretai ši liga yra paveldima. Tačiau blogiausia naujiena yra ta, kad liga progresuoja ir jūsų kraujagyslėms reikalingas gydymas, dažnai – operacinis.

Apie pažangiausius ir naujausius venų varikozės gydymo būdus kalbame su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro kraujagyslių chirurgu Nerijumi Bičkausku.

Medicina vietoje nestovi – galbūt galite mus pradžiuginti naujais venų varikozės gydymo metodais?

Tikrai taip. Visai neseniai Lietuvą pasiekė naujausias ir pažangiausias venų varikozės gydymo būdas klijais. Tai inovatyviausias ir pažangiausias išsiplėtusių venų gydymo metodas, be to, nepalieka randų. Lietuvoje šis metodas kol kas taikomas tik Medicinos diagnostikos ir gydymo centre. Gydymas klijais panaikina negalavimo priežastį venos kamiene. Vienas dūris, organizmas netraumuojamas, nereikia nešioti kompresinės kojinės, po procedūros galima grįžti į įprastinį gyvenimą. Be abejo, procedūrą atlieka patyręs chirurgas. Šią tausojančią operaciją labiau rekomenduoju ir vyresnio amžiaus pacientams, ypač laukiančių dar kitų operacijų – organizmas lengvai pakelia šią procedūrą, be to, nereikės dėvėti specialių kojinių, kurias vyresniems žmonėms sunkoka užsitempti.

Gal galite apie šį operacinį gydymą klijais papasakoti plačiau?

Kojų venų operacijos yra skirstomos į dvi grupes: atvirosios chirurginės ir endovaskuliniai gydymo metodai (lazerinės, radiodažnuminės operacijos ir skleroterapija). Nuo 2007-ųjų amerikiečių kompanija Sapheon vystė naujos technikos idėją, kol galiausiai visai neseniai ji pasiekė ir Europą. Šis nuo 2012 m. pasaulyje taikomas dar vienas nechirurginis metodas venų varikozės gydymui paprastai vadinamas venų klijavimu. Tai - labai inovatyvus ir pažangus gydymo būdas, turintis daug privalumų ir sparčiai populiarėjantis visame pasaulyje. Šiuo metu daugiausiai tokio pobūdžio procedūrų yra atliekama Jungtinėje Karalystėje.

Shutterstock nuotr.
Kaip procedūra vyksta?

Į gydomą veną kateteriu suleidžiamas nedidelis klijų kiekis. Ultragarsiniu davikliu vena yra suspaudžiama, o jos sienelės sulimpa. Suspaudus pažeistas venas, kraujas sugrįžta į širdį per šalia esančias sveikas venas. Iš pažeistų venų pašalinus spaudimą, jos tampa nebeišsiplėtusios.

Ar tai sudėtinga procedūra?

Galiu pasakyti, kad tai yra ypatinga procedūra. Mat ją atliekant reikalingas tik vienas adatos dūris gydomai venai, skirtingai nei taikant lazerinę ar radiodažnuminę chirurgiją. Vietinė nejautra taikoma tik toje vietoje, per kurią kateteris įvedamas į veną. Vykstant natūraliam organizmo gijimo procesui, klijai pažeistose vietose natūraliai absorbuojasi. Mokslininkų nuomone, šis metodas sprendžia ne tik pažeistų venų gydymo problemą, bet ir naujų venų plėtimosi prevencijos klausimą.

Apibendrinsiu procedūros privalumus:

* minimaliai invazyvi procedūra,
* greitas ir neskausmingas metodas,
* nenaudojamos cheminės medžiagos,
* ypač maža nervų ar odos pažeidimo rizika,
* po procedūros nereikalingos kompresinės priemonės (tvarsčiai, kojinės),
* pacientas iškart gali grįžti prie kasdieninės veiklos.

Tiesa, siekiant užtikrinti didesnį venų gydymo efektyvumą, gali prireikti kitų procedūrų. Svarbu žinoti, kad metodas yra taikomas tik atlikus venų ultragarsinio skenavimo tyrimą ir tiksliai nustačius kojų būklę: kas vyksta kojose, kurios venos yra pažeistos, kiek gydymas bus veiksmingas.

Kokie kiti būdai spręsti išsiplėtusių venų problemą?

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre pacientas gali rinktis įvairius venų varikozės būdus: klijais, lazeriu ar, prireikus, tradicinę operaciją.
Per 95 % pacientų, sergančių varikoze, JAV gydomi endovaskuliniu būdu (lazeriu), Lietuvoje – jau apie trečdalis. Taikant lazerio operaciją (naudojamas naujausios kartos lazeris su šviesolaidžiais, nepažeidiančiais venų sienelių) gydoma per mažą taškelį, venos nereikia išimti, kaip tai daroma operuojant chirurginiu būdu. Naikinama tik pažeista venos dalis, todėl mažėja operacinė trauma.

Tai paprasta, 20–40 minučių trunkanti operacija. Pacientas iš karto po jos gali stotis ir eiti. Dėl minimalios invazijos lieka geras estetinis vaizdas, pooperacinis periodas praeina lengvai, pacientas jaučia tik šiokį tokį tempimą, bet ne skausmą. Po operacijos reikia mūvėti elastinę kojinę, todėl patogiau varikozės gydymą planuoti šaltuoju metų laikotarpiu. Apie krūvį kojoms sprendžiama individualiai.

Atliekant tradicinę, atvirą operaciją padaromas pjūvis, per kurį ištraukiamas visas venos kamienas – nuo šlaunies iki pėdos. Po tokio pjūvio žaizdos gyja ilgai, lieka randai. Ši operacija yra gana skausminga, o į visavertį aktyvų gyvenimą pacientas gali grįžti tik po poros savaičių.

Taigi, nelaukite, kol išsiplėtusios venos ims grėsti jūsų sveikatai, apsilankykite pas gydytoją ir kartu raskite geriąusią problemos sprendimą. 

Turite klausimų? Klauskite gydytojo N. Bičkausko.

Užsakymo nr.: PT_65825606

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis