Riebalai – senėjimą stabdantis stebuklas

Senėjimą stabdančios gyvensenos guru Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir išvardija net 10 priežasčių, kodėl nereikėtų atsisakyti riebalų.

Puikiai atrodanti 54 metų sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė iš Skandinavijos Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir knygoje „10 metų jaunesnė per 10 savaičių“ (leidykla „Obuolys“) ryžtingai gina riebalus ir teigia, kad saikingai vartojami jie ne tik nekenkia, bet ir padeda kuo ilgiau nepasenti. Tiesa, Tjorbjörg pabrėžia, jog ji kalba tik apie geruosius riebalus. Tokiais ji laiko šaltais spaustą nerafinuotą augalinį aliejų bei ekologinių ūkių žole šeriamų gyvūnų arba laukinių žvėrių taukus. Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir nurodo 10 dalykų, kuriais galėsime pasidžiaugti, vartodamos geruosius riebalus.

1. Sveika endokrininė sistema. Riebalai svarbūs visai endokrininei sistemai ir ypač būtini moteriškiems hormonams gamintis. Turėdami jų reikiamą kiekį, būsime apsaugotos nuo priešmenstruacinių simptomų, galvos skausmų, pilvo spazmų ir blogos nuotaikos.

2. Puikiai veikianti virškinimo sistema ir pastovus svoris. Jei vartodami riebalus, vengsite krakmolo, cukraus, baltų miltų gaminių, riebalai užtikrins ląstelių jautrumą insulinui. Be to, riebalai yra lėtai atpalaiduojamos energijos šaltinis, tad juos vartojant rečiau kamuoja alkis, nepersivalgoma.

3. Sveika mylinti širdis ir sveikos elastingos kraujagyslės. Su maistu gaunami riebalai neleidžia gamintis blogajam cholesteroliui, apsaugo nuo nesveikų riebalų sankaupų kūne ir uždegimų.

4. Lieknas liemuo ir plokščias pilvas. Gelbėjimosi ratus ant pilvo ir liemens formuoja ne su maistu gaunami riebalai, o greitieji angliavandeniai – cukrus ir baltų miltų gaminiai. Jūsų kūnas išdrįs atsisakyti riebalų atsargų, jeigu jį aprūpinsite reikiamu kiekiu būtinų riebalų kiekvieną dieną.

5. Sveiki raumenys, sąnariai, gleivinės ir oda. Jūsų nekamuos uždegimai, nes omega-3 riebalų rūgštys neleis jiems susiformuoti. Reikiamas riebalų kiekis odoje neleidžia jai išsausėti, formuotis smulkioms raukšlėms.

6. Geras seksas. Kasdien su maistu vartojamas linų sėmenų aliejus ir žuvų taukai stebuklingai sureguliuos estrogeno kiekį jūsų organizme, tad turėsite drėgną ir funcionuojančią gleivinę ir visavertį seksualinį gyvenimą.

7. Stipri imuninė apsauga. Jūsų imunitetui būtini riebalai, kad jis būtų atsparus peršalimui, gripui ir kitoms užkrečiamosioms ligoms.

8. Geri, sveiki genai. Genų sudėtyje yra gerųjų riebalų, o jūsų vidiniam „genų ispektoriui“ reikia omega-3 riebalų rūgščių, kad jis galėtų teisingai perskaityti genuose užrašytą informaciją ir aptikti genų pažeidimus. Beje, gerųjų riebalų trūkumas gali genus pažeisti.

9. Vitaminais aprūpintas, gyvybingas organizmas. Daugelis vitaminų yra tirpūs riebaluose, ypač jaunystės vitaminais laikomi A, E ir D, todėl esant riebalų stygiui organizmas gali šių vitaminų nepasisavinti. Vitaminai padeda imuninei ir endokrininei sistemai funkcionuoti, gerina kraujo kokybę, didina jautrumą insulinui, saugo nuo osteoporozės, vėžio, depresijos, širdies ir kraujagyslių ligų.

10. Švarus, be šlakų organizmas. Jūsų kepenims būtina gauti gerųjų riebalų, kad jos galėtų iš organizmo pašalinti panaudotus hormonus, iš aplinkos patekusius toksinus, streso hormonus ir kitas kenksmingas medžiagas, teršiančias jūsų kūną.

Daugiau apie Tjorbjörg Hafsteisnsdóttir knygoje „10 metų jaunesnė per 10 savaičių“ siūlomą antisenėjimo programą skaitykite gegužės mėnesio žurnalo „Moteris“ numeryje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis