Psichiatrijos ligoninė Vasaros gatvėje plačiai atveria duris

Rugsėjo 19 dieną, šeštadienį Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centras (Vasaros g. 5) skelbia atvirų durų dieną „Būkime kartu“. Šis renginys – galimybė žvilgtelėti į psichiatrijos istoriją ir šiuolaikinę psichiatriją.

„Psichiatrija labai apaugusi mitais. Šios nuostatos mus pasiekė iš sovietinių ir net ankstesnių laikų. Psichikos sveikatos priežiūros įstaigų duris atveriame tam, kad žmonės pamatytų, jog ten nėra taip baisu, kaip dauguma žmonių įsivaizduoja. Šias jų nuostatas matome kiekvieną dieną, kai jie pas mus atvyksta ir nustemba, kad galima įeiti pro ligoninės vartus, kad ant pastatų langų nėra grotų ir, kad durys su rankenomis. Norime parodyti, kiek yra pažengęs psichiatrijos mokslas ir paslaugos“, – tvirtina Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius.

Specialistai įsitikinę, kad psichikos ligos – tokios pat kaip ir kūno ligos, tačiau jų ištikti žmonės pagalbos kreipiasi rečiau nei tuomet, kai juos paliečia kiti negalavimai. Tinkamai gydomi dauguma patyrusiųjų psichikos sutrikimus gali pasveikti ir gyventi visavertį gyvenimą. Kuo anksčiau žmogus kreipiasi pagalbos į psichikos sveikatos specialistus, tuo anksčiau nustatoma ligos diagnozė, tuo sėkmingiau jie gydomi. Deja, kelią pas specialistus ligoniams užtveria išankstinės nuostatos – žmonės gėdijasi savo ligos, bijo, kad bus gydomi prieš jų valią, kad bus apribotos jų teisės.

Atvirų durų dieną Vasaros g. 5 esančioje ligoninėje lankytojai galės gauti atsakymus į daugelį rūpimų klausimų apie šiuolaikinę psichiatriją. Į juos atsakys Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos vadovė profesorė Vita Danilevičiūtė. Patiems bus galima išbandyti istorinius ir šiuolaikinius gydymo būdus, – motyvacijos, kognityvinių įgūdžių lavinimo, streso valdymo, atminties lavinimo ir kt. užsiėmimus. Vyks grupinės psichoterapijos užsiėmimai.

Taip pat bus galima sužinoti, kas yra psichosocialinė reabilitacija, išbandyti vykdomųjų įgūdžių lavinimo veiklas, o „Šnabždesių kambaryje“ lankytojas galės patirti ką kartais jaučia ligoniai – girdėti nerealius balsus.

Apie valgymo sutrikimus, bazinius tinkamos mitybos principus kalbės valgymo sutrikimių skyriaus psichiatrai-psichoterapeutai. Bus galima įvertinti savo kūno masės indeksą ir paneigti kai kuriuos mitus apie dietas bei jų veiksmingumą.

Sporto salėje bus pademonstruota, koks yra ryšys tarp fizinio aktyvumo ir savijautos, rengiama psichomotorinė treniruotė bei organizuojami žaidimai – vaistas nuo blogų emocijų, streso ir depresijos. Bus galima išbandyti ir sąmoningą kvėpavimą.

Specialistai paaškins, kaip teikiama psichologinė pagalba, – kaip atliekamas klinikinis psichologinis vertinimas, kaip individualiai konsultuojami žmonės, kokia būna grupinė psichoterapija ir kaip būtina relaksacija.

Galėsite dalyvauti Menų kiemelyje rengiamuose dailės ir muzikos terapijos užsiėmimuose. Veiks kino teatras, kavinė, o didžiojoje scenoje koncertuos dainininkai Jurgis Didžiulis ir Rasa Kaušiūtė, taip pat Balio Dvariono mokyklos auklėtiniai.

„Šiandien psichiatrija visiškai neatitinka viešojoje erdvėję sukurtų nuostatų, kai manoma, kad susirgęs žmogus tik pririšamas prie lovos ir prigirdomas vaistų. Ir tuo galės įsitikinti šventės lankytojai“, – teigia M. Marcinkevičius.

„Būkime kartu“ – vienas iš šalies psichikos sveikatos specialistų organizuojamų Atviros psichiatrijos mėnesio renginių. Mėnuo prasidėjo rugsėjo 10 d. minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną ir tęsis iki spalio 10-osios, kuomet bus minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena.

Renginys vyks nuo 10 val. iki 14 val.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis