Prieš cholesterolį – natūraliais gamtos ginklais

Medikai tvirtina, kad cholesterolio lygis pakilęs daugiau nei 70 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų. Kritiškai aukštą cholesterolio lygį, grasinantį širdžiai negrįžtamais procesais, gydytojai mažina vaistais. Tačiau kur kas svarbiau – peržiūrėti savo racioną ir pasirinkti tinkamus produktus.

Lietuvos gydytojai ne vienerius metus muša varpais dėl pernelyg aukšto mūsų gyventojų polinkio į padidėjusį cholesterolio kiekį. Mokslininkai, tyrę 36 pasaulio šalių gyventojus, nustatė, kad ypač didelis padidėjusio cholesterolio koncentracijos kraujyje paplitimas pastebėtas Rytų Europos šalyse. Pirmoje vietoje pagal šį rodiklį atsidūrė Bulgarija, antroje – Lietuva, toliau rikiavosi Ukraina, Rumunija. Visos šios šalys  atsidūrė gana žemai, vertinant pagal ekonomikos ir sveikatos priežiūros sistemos lygį bei prieinamumą. O palyginti mažas padidėjusio cholesterolio kiekio paplitimas užfiksuotas JAV, Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje, Izraelyje, Australijoje, Kanadoje – šalyse, kuriose gyvenimo lygis aukštesnis.


Viena iš mus žudančių bėdų – įprotis valgyti riebų gyvulinį maistą. Be to, sportuojantys žmonės mūsų šalyje – labiau retenybė nei norma.


Kritiškai aukštą cholesterolio lygį, grasinantį širdžiai negrįžtamais procesais, gydytojai mažina vaistais. Tačiau kur kas svarbiau – peržiūrėti savo racioną ir pasirinkti tinkamus produktus. „Blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti sveikiau maitinantis ir reguliariai judant.


Galina vasaros atostogas leidžia sode. Jos mėgstamiausi laisvalaikio užsiėmimai – turizmas, psichologija ir vokiečių kalba. „Dar man labai patinka šokti,“ – sako moteris. Nepaisant tokio aktyvaus gyvenimo būdo, prieš metus ji sužinojo, kad cholesterolio lygis jos kraujyje yra pernelyg aukštas – vos ne dvigubai viršija normą.  „Nusprendžiau pakovoti už savo sveikatą“, - ryžto nestokojo pašnekovė.

Galina beveik visiškai atsisakė rūkytos mėsos, o savo mitybos racioną namuose papildė žuvies patiekalais. Be to, Galina atkreipė dėmesį į naujai pasirodžiusį produktą - margariną „Flora pro.activ“ su augaliniais steroliais. Būtent augaliniai steroliai yra natūrali priemonė kovai su cholesterolio. Galina nusprendė kol kas nesiimti vaistų ir cholesterolį sumažinti natūraliais būdais. „Flora pro.activ“ margariną ji valgo kasdien kartu su duona taip, kaip rekomenduoja specialistai – po 30 gramų kasdien. Galinai tai reiškia 3-4 margarinu užteptas riekele duonos.

Be to, moteris, tapo ir šiaurietiškojo vaikščiojimo entuziaste. „Dukart per savaitę susitinku su draugais tam, kad galėtume pasivaikščioti su savo lazdomis“, - dalijasi patirtimi moteris.


Pakeitusi savo mitybą Galina dabar reguliariai stebi cholesterolio kiekį savo kraujyje. Paskutinio tyrimo metu buvo pastebėta teigiamų pokyčių: „Labai nudžiugau, kuomet, atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad mano cholesterolio lygis sumažėjo beveik 10 proc. Tai geras ženklas, rodantis, kad mano pastangos atneša tinkamų rezultatų,“– patenkinta sako ji.


Galina pasiryžusi ir toliau gyvulinius riebalus keisti margarinu „Flora pro.activ“. Moteris pripažįsta, kad pakeisti maisto racioną buvo lengva, net nereikėjo daug ko aukoti. Jos „Achilo kulnas“ – saldumynai, tačiau juk visi turime savo nedidelių silpnybių, ar ne?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis