Pratimai, padėsiantys pašalinti su amžiumi atsirandančius nugaros skausmus

Kodėl keičiasi žmogaus laikysena, su amžiumi „linkstame“ į priekį, kaip koreguoti arterinį kraujo spaudimą bei pašalinti skausmus stuburo krūtininėje ar juosmeninėje dalyse?

Stuburas – atraminė žmogaus kūno ašis, sudaryta iš 33 (34) slankstelių. Jis apsaugo nugaros smegenis ir prilaiko galvą. Apie stuburo svarbą žmogaus sveikatai yra daug pasakyta, ką jau kalbėti apie stuburo reikšmę gyvybinėms žmogaus ir stuburinių gyvūnų funkcijoms. 

Su amžiumi vis daugiau žmonių skundžiasi stuburo problemomis, retai susimąstydami, kaip ir dėl ko jos atsirado, kur yra jų pirminė „užuomazga“. Šiandien pažvelgsime į kiekvieno iš mūsų stuburą iš „kitos“ pusės, pabandysime išsiaiškinti, kokia sąsaja yra tarp seno ir jauno žmogaus stuburo formų, kaip moters ar vyro figūrą bei visą konstitucinį tipą nulemia arterinis kraujo spaudimas, kodėl netikėtai ima atakuoti „pasislėpusios“ ligos ir, žinoma, kaip viso to išvengti.

Prieš atsakant į šiuos klausimus, reiktų susipažinti su sąvoka, kuri bus minima tekste – Miobiuso juosta.

Šią juostą XIX amžiaus antroje pusėje išrado vokiečių mokslininkas Augustas Ferdinandas Miobiusas. Net šiomis dienomis Miobiuso juosta domisi matematikai, fizikai ir net fantastai. Figūrą, sudarytą iš atskirų S raidžių, gamta dažnai atsiunčia į mūsų gyvenimus. Ją galima rasti tyrinėjant dangaus platybes ar pažvelgus į mūsų vidų.

Mumyse tokią formą sudaro limfa, tekėdama iš galvos į kūną, taip pat tai širdies raumuo, susuktas į kilpą, ir spiraliniai piešiniai pirštų galiukuose, davę pradžią daktiloskopijos mokslui. Pažiūrėkime į gyvybės pradžią – embrioną – jis yra Miobiuso juostos formos.

O dabar pažvelkime į senyvo amžiaus žmones – juose taip pat atsispindi Miobiuso juostos forma.

Taigi, kodėl pamažau vis “linkstame” į priekį? Vidinės energijos trūkūmas yra pagrindinė stipraus stuburo sulinkimo priežastis. Tiek embrionas, tiek senyvo amžiaus žmogus, jos turi mažai. Jei pastebėjote, jog sėdėti, eiti, stovėti palinkus į priekį, susikūprinus Jums yra patogiau nei, priešingai, išsitiesus – tai yra pirmas ženklas parodantis, jog Jums trūksta vidinės energijos.

Taip pat svarbus raumenų hipertonusas skirtingose stuburo dalyse – kaklinėje, krūtininėje ar juosmeninėje. Sutrumpėję krūtininės dalies raumenys formuoja kifozę, o juosmeninėje stuburo dalyje esantis “blokas”, raumenų spazmas ar hipertonusas blokuoja organizmo skysčių cirkuliaciją.
Tai nulemia per aukštą arba labai žemą arterinį kraujo spaudimą (hipertonija, hipotonija).
Pasižiūrėkime, koks figūros tipas būdingas žmonėms, turintiems normalų, žemą ir aukštą arterinį kraujo spaudimą.

Norint koreguoti vidinę organizmo skysčių cirkuliaciją, reikia šalinti susiformavusius spazmus, “blokus”. Būtent tai padarius yra jaučiami ir arterinio kraujo spaudimo pakitimai.

Dabar atsakysiu į sekantį klausimą: kodėl atsiranda skausmai krūtininėje ar juosmeninėje stuburo dalyje? Nuolatinė sulinkusi pečių juostos padėtis formuoja netaisyklingą laikyseną, tada krūtininėje stuburo dalyje esantys raumenys spazmuojasi, jaučiamas skausmas. Toks pat procesas, per didelis raumenų išsitempimas ar sutrumpėjimas, yra jaučiamas ir stuburo juosmeninėje dalyje. Kontroliuoti save, stebėti, ar taisyklingai sėdime, einame ir pan., ne visada pavyksta, nes raumenys yra „pripratę“ būti įtampoje. Labai svarbu juos subalansuoti ir tuomet jau „padėti“ raumenims negrįžti į ankstesnę padėtį.

Šiandien išmoksime pratimą, kuris vadinasi „Nulinė gravitacija“. Jį atliekant gravitacijos jėga neveikia žmogaus organizmo. Ji yra lygi nuliui.

Pratimas sudarytas iš trijų etapų. Pirmasis – tai embriono pozos, senyvo žmogaus stuburo bei netaisyklingos laikysenos atkartojimas, lyg ir “susisukimas” į žiedą – Miobiuso juostą. Esant šioje padėtyje mes spaudžiame, trumpiname priekinėje stuburo krūtininėje ir juosmeninėje dalyse esančius raumenis. Tokioje padėtyje būdami 30 sekundžių mes sustipriname deformaciją ir padedame atsipalaiduoti suspaustiems, sutrumpintiems raumenims.

Prisiminkime - 30 sekundžių yra laikas, kuomet raumuo, ar raumenų grupė atsipalaiduoja, ir tuomet galima ją koreguoti, ištempti, išilginti. Būtent tai ir darome antrajame pratimo etape. Jame ištempiame priekinėje krūtininėje ir juosmeninėje dalyse, esančius raumenis, tuo metu yra spaudžiami nugaroje esantys raumenys - dar 30 sekundžių.

Trečiajame etape fiksuojame rezultatą – balansą priekinėje ir nugarinėje stuburo dalyse esančių raumenų 2 – 5 sekundes.

Kaip pratimą atlikti:

Atsistokite taip, kad kojos būtų pečių plotyje ir pritūpkite. Galvą palenkite į priekį, rankomis apsikabinkite save – dešinę ranką fiksuokite ant kairiojo peties, kairiąją - ant dešiniojo. Sėdmenis įtempkite, kelkite dubenį į viršų. Tokioje padėtyje būkite 30 sekundžių. Stenkitės daugiau oro iškvėpti ir mažiau įkvėpti.

Po jų išrieskite sėdmenis ir krūtinę. Rankas fiksuokite ties krūtine taip, kad alkūnės „žiūrėtų“ atgal. Pakelkite pečius ir prie jų prispauskite pakaušį. Tokioje padėtyje būkite 30 sekundžių. Stenkitės daugiau oro įkvėpti ir mažiau iškvėpti.

Tuomet iškvėpkite, pereikite į pirmąją padėtį, joje atlikite fiksaciją 2 - 5 sekundes ir giliai įkvėpkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis