Po vizito pas odontologą – dešimčia metų jaunesnis!

Nuo seno žmonės ieškojo būdų, kaip kuo ilgiau išsaugoti jaunystę ir grožį. Norintiems atrodyti ir jaustis jaunatviškai, vien veido odą puoselėjančių kremų ar procedūrų nepakaks. Labai svarbu rūpintis ir savo dantimis. Pasirodo, jų trūkumas gali pakeisti veido išraišką ir, nepriklausomai nuo amžiaus, „pridėti“ ne vienerius metus. Kodėl taip atsitinka ir kaip to išvengti?

Nuo kompleksų iki nykstančio žandikaulio

Vilniaus odontologijos klinikos „Denticija“ gydytojas odontologas Audrius Ralys sako, kad menkesni pažeidimai, tarkime, nuskilęs priekinis dantis, veido formos iš esmės nepakeis. Tačiau delsti taisyti tokių traumų irgi nederėtų. Neretai „apleistos“ net mažesnės estetinės dantų problemos gali išsivystyti į nemenkus kompleksus.

„Kartais ir dėl menko nuskilimo žmogus kompleksuoja, slepia savo šypseną, vengia kalbėti su nepažįstamaisiais. O tai žymiai pablogina jo gyvenimo kokybę, pasitikėjimą savimi. Nesišypsantis, apniukęs veidas tikrai nespinduliuoja jaunyste. Todėl atsiradus ir, atrodytų, visai nedideliam pažeidimui, patarčiau pasikonsultuoti su odontologu“, – teigia gyd. A. Ralys.

Pasak gydytojo, netekus daugiau dantų, veido išvaizda gali iš tiesų žymiai pasikeisti. Pavyzdžiui, žmogui praradus kelis šoninius dantis ir laiku nesikreipus pas specialistą, jo sąkandis deformuojasi. Kramtyti be šoninių dantų – sunku, todėl pradeda dilti priekiniai.

Be to, mūsų žandikaulis pritaikytas kramtymo metu gauti krūvį. Kuo mažiau dantų žmogaus burnoje, tuo mažesnė jėga suteikiama kaului, tad jis gali pradėti nykti, tirpti. Tai pamažu iškreipia ir veido formą: gali įdubti skruostai, atsirasti raukšlės prie lūpų, jų kampai pasvirti žemyn.

Žandikaulis gali pradėti nykti ir ilgus metus nešiojant įprastus plokštelinius protezus – išimamas plokšteles, ant kurių „prikabinti“ dirbtiniai dantys. Tokie protezai netvirtinami prie žandikaulio, tad jis neturi nė vienos danties šaknies, kurią laikytų. Taip žandikaulis lieka be darbo, todėl kaulas sparčiau nyksta. „Šiuolaikiniai hibridiniai protezai prie žandikaulio tvirtinami implantais – dirbtinėmis šaknimis ir taip padeda išvengti šios problemos“, – pasakoja gyd. A. Ralys.

Reklamos užsakovų nuotr.
Ne tik gražu, bet ir patogu kramtyti

Vilniaus odontologijos klinikos „Denticija“ odontologai Audrius Ralys ir Lidija Jarašienė pastebi, kad į juos pacientai dažniau kreipiasi nuo 40-ies metų, kai dėl fiziologinių priežasčių žmogaus dantys nebėra tokie stiprūs, pradeda trupėti. Kita vertus, gydytojai sulaukia įvairaus amžiaus pacientų, kurie ateina po traumų, ar dėl to, kad iš prigimties turi silpnesnius dantis.

„Kiekvienas atvejis, kaip ir kiekvienas žmogus, yra individualus. Visų pirma, įvertiname paciento būklę: atsižvelgiame į tai, kiek jam trūksta dantų, koks sąkandžio gylis, ar jis nėra pažemėjęs, ar dantys nenudilę, ar yra likusių sveikų dantų šaknų ir pan. Tada, tardamiesi su pacientu, sudarome jo asmeninį gydymo planą“, – sako gyd. L. Jarašienė.

Pasak gydytojos, šiuolaikinės technologijos suteikia plačias galimybes tinkamai ištaisyti dantų defektus ir sugrąžinti šypseną, o kartu atjauninti. Pavyzdžiui, išspręsti mažesnes estetines problemas – dantų nusidėvėjimą, patamsėjimus, trauminius kraštelių nuskilimus – gali padėti porceliano keramikos laminatės. Tai labai plonos plokštelės, klijuojamos prie danties paviršiaus, tinkamos priekiniams dantims.

Porceliano užklotai leidžia atkurti ne visai nunykusius krūminius dantis: likusi danties dalis šlifuojama tik minimaliai, o prie jos, pasitelkus specialias medžiagas, pridedama trūkstama danties vainiko dalis. Kalbant paprastai, toks gydymo būdas leidžia pagerinti danties išvaizdą jo „nesugriaunant“.

Šiuolaikinės protezavimo technikos suteikia galimybę atkurti visiškai nunykusius dantis – nuo vieno danties iki visos burnos. Gyd. A. Ralio teigimu, labai svarbu, kad protezuojant dantis būtų naudojamos kokybiškos medžiagos: nuo implantų – dirbtinės dantų šaknies – iki pavienių vainikėlių ar dantų tiltų – tos dantų dalies, kurią galime matyti plika akimi.

Gydytojas pastebi, kad šiuo metu kuriant modernias odontologijos technologijas stengiamasi kuo natūralesnėmis priemonėmis atkurti tai, ką žmogui davė gamta. Viena naujausių technologijų – implantai, pagaminti iš tantalo. „Šiuos implantus žmogaus organizmas geriau toleruoja, tad žandikaulis greičiau sugyja. Jau po poros savaičių toks į žandikaulį įsriegtas implantas gali atremti kramtymo krūvį, nes jau būna pakankamai įsitvirtinęs“, – pasakoja A. Ralys.

Protezuojant ant implanto vis dažniau pasitelkiama cirkonio keramika. Ji, kaip ir natūralūs dantys, yra pralaidi šviesai. Todėl estetiniu požiūriu cirkonio keramikos dantys nesiskiria nuo natūralių dantų. Be to, dėl biocheminių savybių cirkonis nesukelia alergijos žmonėms, kurie paprastai yra alergiški kitiems metalo lydiniams.

Odontologai L. Jarašienė ir A. Ralys pritaria, kad estetines problemas spręsti labai svarbu. Kita vertus, tardamiesi dėl gydymo, galvodami, kaip sugrąžinti žmogui šypseną ir jaunystę, jie visada stengiasi, kad pacientui visų pirma būtų patogu kramtyti. „Galėdamas tinkamai kramtyti maistą, žmogus jaučiasi gerai fiziškai, pagerėja jo gyvenimo kokybė, o gera savijauta – jaunystės paslaptis“, – sako gydytojai. \

Nori konsultacijos? Registruokis. Pirmiems 10 atsiuntusiems registracijos anketą, protezavimo specialisto konsultacija su individualaus gyd. plano sudarymu 50 Lt vietoje 140 Lt.


Užsakymo nr.: PT_64481304

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis