Po nuolat patiriamų galvos skausmų, peršalimų ir nemigos Jorūnę išgelbėjo aromaterapija. KONKURSAS

Prieš susitikimą su aromaterapijos specialiste mintyse susidėlioju, ką teko anksčiau išgirsti apie aromaterapiją: lašelis levandų į vonią – atpalaiduoja, lašelis eukalipto –stiprina imunitetą, dar labai gerai energijai pakelti citrusiniai aromatai...

Tačiau į susitikimo vietą įbėgusi Jorūnė Gaučaitė išsklaido visas mintis. „Freshdeli“ žvakių kūrėja, moteriškumu ir energija užkrečianti verslininkė prisipažįsta, jog su savimi ji visada nešiojasi eterinio aliejaus buteliuką, dažniausiai naktinio jazmino aliejų – vidinio balanso, sėkmės ir pasitikėjimo savimi aromatą.

„Šiandien jau galima visur užuosti pušų, saldžiųjų apelsinų, vanilės, cinamono kvapus, tai labai žiemiški ir šilti kvapai, sukuriantys šventinę nuotaiką“, – pradeda pokalbį Jorūnė. – „Praktiškai nėra tokių žmonių, kuriems šie kvapai nepatiktų, nes kvapą identifikuojantys smegenų centrai yra atsakingi už mūsų emocijas, mąstymą ir atmintį, dėl kurių mums kyla asociacijos ir prisiminimai apie jaukius šventinius vakarus, praleistus su artimaisiais, bei ramybe. Štai kodėl laukimas tampa malonumu“. Išties, iki Kalėdų likus tik mėnesiui, J.Gaučaitei pats darbymetis, mat dar šiais metais ji ketina pristatyti pirmąją kvapų ir fotografijos parodą.

Vietoje kvepalų renkasi eterinius aliejus

Londone profesionalios aromaterapijos studijas pabaigusi J.Gaučaitė prisipažino, jog meilė kvapams į jos gyvenimą atėjo natūraliai iš šeimos bei tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių. Su aromatiniais augalais ją dar jaunystėje supažindino močiutė, o malonūs kvapai visada buvo laukiamas svečias šeimos namuose. Šią gražią tradiciją – įkvėpinti namus eteriniais aliejais – Jorūnė teigia tęsianti ir savo būste: „Mano namų erdvėje dažnai kvepia gaiviais, lengvais, „saulėtais“ aromatais, tad dažnai renkuosi citrinžolės, pelargonijų (snapučių), levandų, bergamotės ar greipfrutų eterinius aliejus.“

S. Baturos nuotr.

Rimčiau domėtis aromaterapija merginą paskatino laikotarpis, kai studijuojant teisę ir viešąją komunikaciją vienu metu, Jorūnė jautė ne tik nuolatinės įtampos simptomus, bet ir atsirasdavo „perdegimo“ momentų: „Jausdavau nuolatinius galvos skausmus, kankino nemiga, nuolat užklupdavo peršalimo ligos – negalavimų pavyko išvengti pasitelkus eukalipto, kėnių bei levandų aliejus, kuriais įkvėpindavau namus. Nuo tada kvapų terapija tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi“, – pasakoja aromaterapijos specialistė J. Gaučaitė, kuri garsiausių vardų kvepalus iškeitė į eterinių aliejų buteliukus.

„Kvapas gali labai daug atskleisti apie žmogų. Save apibūdinčiau kaip tikrą „gėlių“ asmenybę, dievinančią rožes, kvapiųjų kanangų, neroli, palmarosos aromatus, – pasakoja Jorūnė, – Mėgstantys sunkius aromatus kaip smilkalų, dervų ar rytietiškus, dažniausiai yra labai paslaptingi, intriguojantys, drąsūs bei rafinuoti, o tokius kvapus mėgstanti moteris – tikra femme fatale, kuri visiška priešingybė kūrybingoms, įvairiapusiškoms bei išradingoms asmenybėms, kurios myli lengvus citrusinius ir gaivius aromatus.“

Kiekvienoje žvakėje – lašelis magijos

Krimsdama klinikinės aromaterapijos, anatomijos, chemijos, aromadermatologijos studijas, Jorūnė domėjosi ir tradicine rytų medicina, kur nuo seno tikima, jog eteriniuose aliejuose koncentruojasi magiška augalų energija su visomis gyvybinėmis jėgomis.

„Augalų dvasia, gyvybinės jėgos, harmonizuoti jausmai – visa tai gali atrodyti labai magiškai, tačiau kvapai išties turi didžiulę terapinę naudą žmogaus mintims, jausmams bei fizinei būklei“, – pasakoja Jorūnė, kurianti ne įprastas kvapnias žvakes, o žvakes, kuriose užfiksuota energija. Uždegus energijų žvakę, joje esanti rūpestingai sukurta tam tikra eterinių aliejų sinergija išlaisvina kvapiuosius eterius, kurie erdvę užpildo subalansuota energija.

„Būna, kad ryte atėjus į ofisą jaučiu iš komandas energijos stoką, slogią nuotaiką, vangumą, tuomet pasitelkiu kelis eterinius aliejus, tokius kaip rozmarinų ar imbierų, kurie „sušildo“, suaktyvina Qi energijos tėkmę, gerina atmintį. Kai laukia labai daug svarbių darbų, patalpą iškvėpiname pipirmėčių ar mėtos eteriniais aliejais, kurie puikiai suteikia naujų jėgų, praskaidrina mintis, kaip anglai sako „clear the mind“. Tai puikiai veikia ir užtenka vos 15 minučių, kad darbo diena taptų produktyvi ir kupina pozityvumo.

S. Baturos nuotr.

„Visgi dažniau sulaukiu klausimų, kaip žvakė gali padėti pritraukti meilę, sėkmę ar net pinigus, tačiau net ir pastarajai energijų žvakei turiu stiprų pagrindimą. Šios žvakės pagrindinis komponentas – bazilikas – yra viena iš švenčiausių žolių Rytų medicinoje. Tikima, kad puoselėjamas prieskoninis augalas į namus pritraukia turtus. Tuo tarpu energetinei žvakei, kuri skirta meilei pritraukti, ne atsitiktinai parinktas ir Ylang-Ylang (kvapiųjų kanangų) žiedų aromatas – tikras afrodiziakas – saldus, gilus ir egzotiškas,“ - supažindina mane specialistė su skirtingomis eterinių aliejų sinergijomis, brandinamomis pusę metų tam, kad aromatinės molekulės ir kiekvieno augalo energija „susigyventų“.

Pasak Jorūnės, žvakės iš pradžių buvo kuriamos sau, savo šeimos nariams bei artimiesiems: „Šių žvakių tikslas kitoks nei aromatinių žvakių, kuriose naudojami sintetiniai kvapai – jų kvapas nėra ryškus ar dominuojantis, jos valo ir subtiliai harmonizuoja erdvę“.

„Jei norite tikros džiaugsmo ir laimės terapijos namuose, geriau išsikepkite pyragą, po namus paskleisiantį nuostabų aromatą, tačiau nekvėpinkite namų dirbtiniais sintetiniais kvapais. Sintetinius kvapus galėčiau išskirti kaip „negyvus“ kvapus. Skirtingai nuo natūralių kvapų, jie skleidžia tik aromatą, kuris neturi jokio farmaceptinio ir terapinio poveikio“, – apie kvapų poveikį užsimena Jorūnė.

Su eteriniais aliejais rekomenduoja elgtis atsargiai

Studijų metais Jorūnė Gaučaitė suprato, jog su eteriniais aliejais reikia elgtis labai atsakingai ir pagarbiai.

„Tai galingas šių laikų ginklas, kuris tinkamai naudojamas, gali labai pasitarnauti ir atvirkščiai, neišmanant, pridaryti bėdų“, – pasakoja mergina, turėjusi galimybę aromaterapijos paslapčių mokytis iš vieno garsiausių pasaulio aromaterapeutų Gabriel Mojay. – Lietuvoje profesionali aromaterapija yra nepelnytai užmirštama, nors užsienio šalyse ji efektyviai naudojama jau daugiau nei 1000 metų. Kvapus galima naudoti gydant sunkius ligonius, stiprinant imunitetą, netgi nuraminti verkiantį kūdikį.“ Jorūnė kvapų terapiją teigia galinti vadinti sielos gydymo menu: „Neužtenka mokėti tinkamai elgtis ir maišyti kvapų esencijas. Reikia turėti „pašaukimą“, žinias ir jausti atsakomybę už savo veiksmus, kaip ir visuose darbuose.“

Kiekvieno žmogaus poreikiai yra individualūs ir skirtingi. Tokie yra ir eteriniai aliejai. „Kiekviena esencija yra tarsi asmenybės papildymas, todėl su jais reikia elgtis atsakingai. Jei žmogus yra gan uždaras, nelinkęs bendrauti intravertas, jam netiks energiją stimuliuojantys bergamotės, raudonmedžio, laimo ir arbatmedžio eteriniai aliejai, ir atvirkščiai,“ – mintimis dalinasi aromaterapijos specialistė, pridurdama, jog netinkamas natūralių eterinių aliejų naudojimas taip pat gali sukelti ir neigiamų pasekmių sveikatai.

S. Baturos nuotr.

„Uždarose patalpose stipriai kvepiančių augalų kvapas kaip jazminų, alyvų ar lelijų, gali sukelti galvos svaigimą, pykinimą, o kai kuriuose aromatiniuose aliejuose esančios kvapiosios medžiagos gali iššaukti alergiją. Pavyzdžiui, artėjant kalėdiniam laikotarpiui visų pamėgtas cinamono eterinis aliejus turi didelį kiekį komponento fenolio, kuris gali sudirginti odą, todėl jo reikėtų naudoti ne daugiau kaip 6 lašelių į 30 ml bazinio aliejaus.

Eteriniai aliejai gali būti naudojami ne tik namų įkvėpinimui, bet ir masažams – taip aliejai absorbuojasi per odą, patenka į kraujotaką ir tikslingai veikia mūsų organizmą. Būtent todėl Jorūnė eterinius aliejus užfiksuoja dermatologiškai patikrintame natūraliame sojų pupelių vaške. Taip kruopščiai sumaišytos eterinių dalys gali būti įmasažuojamos nesibaiminant neigiamų pasekmių.

Kvapais reikia mėgautis

Aromaterapijos specialistė, apibūdinanti save kaip jautrią aromatams asmenybę, teigia, kad „gilesnius“ kvapų klodus gali atrasti kiekvienas. „Aš pati sąmoningai treniruoju savo uoslę analizuodama kvapus ir jų keliamas asociacijas, juos rūšiuoju bei ieškau naujų kvapų,“ – pasakoja Jorūnė Gaučaitė bei priduria, jog gebėjimas užuosti subtiliausius kvapus priklauso tiek nuo mūsų įgimtų savybių, tiek nuo patirčių. Ir nors šis procesas gali pasirodyti gana sunkus, Jorūnė duoda svarbiausią patarimą: „Klausykite savęs, uostykite ir kvėpinkite namus tais aromatais, kurie asocijuojasi su reikšmingais ir gerais dalykais, sukelia pozityvias emocijas, apvalo sielą nuo blogų minčių bei leidžia atrasti save nesibaigiančiame chaose,“ – pataria aromaterapijos specialistė Jorūnė Gaučaitė.

*****

Dalyvaukite konkurse ir laimėkite unikalią, pagal specialią receptūrą sukurtą „Freshdeli“ „Energetinę Kalėdų žvakę šventės energijai sukurti“. Gražaus švenčių laukimo!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis